Ryanair stunt met vliegtickets voor 5 euro
Luchtvaartmaatschappij Ryanair biedt vliegtickets naar tientallen bestemmingen aan voor spotprijzen. Voor de goedkoopste vlucht, van België naar Praag, betaal je 5 euro. Vanaf Nederlandse luchthavens gaan vluchten in mei voor minder dan 15 euro de deur uit. Zo is er al een vlucht naar Bratislava voor 9 euro. Maar pas op, het gaat om enkeltjes.
Een vlucht naar Londen of Manchester kost slechts 10 euro. Marseille, Warschau en Zadar zijn voor 13 euro te bezoeken. Wie zin heeft in een vakantie buiten Europa, kan voor 18 euro naar Fez in Marokko. Voor minder dan 25 euro vertrekken er vluchten naar Napels, Rome, Milaan, Tenerife, Sevilla, Ibiza, Barcelona, Malaga en Krakau. ,,De algemene voorwaarden zijn van toepassing, de tarieven zijn afhankelijk van beschikbaarheid’’, zo benadrukt de luchtvaartmaatschappij.
Haken en ogen
Er zitten wel wat haken en ogen aan deze deals. Zo zijn alle vluchten enkeltjes; wie naar huis wil, zal dus iets meer moeten betalen. Ook zijn de aanbiedingen alleen geldig op bepaalde dagen in mei. Tot slot is het meenemen van een kleine koffer als handbagage bij Ryanair niet meer gratis.
Het merendeel van de 38 goedkope vluchten vertrekt vanaf Eindhoven Airport, maar ook vanaf Schiphol Airport en Maastricht Aachen Airport vertrekken enkele vluchten. Wie bereid is de landsgrenzen over te gaan voor een goedkope vlucht, kan het beste de trein naar Brussel pakken. Een vlucht van Charleroi naar Praag kost slechts 5 euro.
Verkeerde keelgat
De grote kortingsactie voor Pasen schiet Greenpeace in het verkeerde keelgat. ,,Totaal onverantwoord’’, reageert de milieuorganisatie. ,,Door kortingen als die van Ryanair, blijven consumenten voor relatief korte afstanden vliegen. Dat terwijl de luchtvaart een van de meest vervuilende transportsectoren is. Dankzij dit soort acties vliegen we richting klimaatchaos’’, laat een woordvoerder van Greenpeace weten.
Overheden hebben volgens de milieuclub een belangrijk aandeel in het gestunt met ticketprijzen. Doordat er geen accijnzen worden geheven op kerosine en vliegtickets zijn vrijgesteld van btw, kunnen luchtvaartmaatschappijen goedkoop vluchten aanbieden. Daardoor is het voor duurzamere vervoersvormen, zoals de trein, amper mogelijk te kunnen concurreren. ,,Iedereen snapt dat het niet kan dat de trein van Den Haag naar Maastricht duurder is dan een vlucht naar Spanje’’, aldus de zegsman. ,,Maar door overheidsbeleid heeft de consument eigenlijk geen eerlijke keuze.’’
Babytarief
Ryanair kreeg deze week ook al zware kritiek van de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop, nadat het een nieuwe toeslag invoerde: het zogenoemde babytarief, 25 euro per vlucht voor een kind onder de 24 maanden dat meereist op de schoot van zijn of haar ouders. Het aanrekenen van een vergoeding voor een peuter op schoot is niet ongebruikelijk; heel wat andere luchtvaartmaatschappijen doen het ook.
Consumentenorganisatie Test-Aankoop is vooral tegen het principe. ,,Ouders met jonge kinderen hebben al genoeg zorgen aan hun hoofd bij een vliegreis. Dit is absoluut consumentonvriendelijk’’, zegt woordvoerder Jens Van Herp. Hij wijst erop dat ouders van peuters ook geen vrije keuze hebben: hun kind is nog te klein om in een aparte stoel te zitten.
Klimaatschuld
Voor iedereen die door de klimaatdiscussie niet meer met een schoon geweten kan vliegen, vormen de aanbiedingen een dilemma. Websites als myclimate.org en greentripper.org bieden daarom de mogelijkheid de CO2-uitstoot te compenseren door geld te doneren aan klimaatpositieve projecten. Simpelweg het beginpunt en eindpunt invoeren en de sites doen de rest.
Wie in de maand mei er even tussenuit wil, kan een lijst met alle bestemmingen hier vinden. Hoelang deze kortingsactie duurt is niet bekend, maar eindeloos zal het niet zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
Dermatoloog Soe Janssens: ‘Zonnebrandcrème kan echt ónmogelijk je huidcellen aantasten’
Na een waarschuwing van de Consumentenbond over een drietal zonnebrandcrèmes is er ophef ontstaan over het krijgen van huidkanker door deze crèmes. Dermatoloog Soe Janssens van het Antoni van Leeuwenhoek schept duidelijkheid over de huidziekte en beantwoordt vijf vragen. -
Vliegen voor weinig: 9 tips en tricks
Goedkoop vliegen naar de zon, dat willen we met de zomervakantie voor de deur allemaal wel. Maar hoe regel je een zo voordelig mogelijke vlucht? -
Energierekening
Jan (68): 'Energierekening omlaag brengen om rond te komen tijdens mijn pensioen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jan Zonneveld (68) uit Rotterdam. -
Vliegtickets boeken: zo ben je het voordeligst uit
Op maandag boek je voor 400 euro een retourtje Athene, maar op dinsdag is hetzelfde ticket ineens tientallen euro’s goedkoper. De prijzen fluctueren nogal, maar er zijn trucjes om deze zomer toch het voordeligst naar je vakantiebestemming te vliegen. -
Vandaag voor het eerst gratis stroom
Zaterdag is de stroomprijs voor het eerst negatief. Dat betekent dat consumenten geld toe krijgen als ze stroom afnemen.
-
PREMIUM
Economie draait als een tierelier, maar consument sombert
Nog nooit was de werkloosheid zo laag als nu. De kans om je baan kwijt te raken is klein. Hoe kan het dan dat consumenten niet eerder zo somber waren als in deze tijd? -
AUTOTEST
Test Hyundai Kona Electric: kleine SUV met grote kwaliteiten
Om de snel groeiende concurrentie weer aan te kunnen, kreeg de Hyundai Kona een opfrisbeurt. Zeker de elektrische versie verdient een plekje op de shortlist. Tenzij je veel spullen of grote passagiers wilt meenemen. -
Keerzijde papieren rietjes: stukjes laten los en belanden in keel, 400 meldingen
Stukjes van papieren rietjes blijken regelmatig los te laten en bij kinderen in hun keel te komen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft daar de laatste tijd ruim vierhonderd meldingen over binnengekregen. In bijna alle gevallen werd een drinkpakje langzaam leeggedronken. Als iemand langdurig sabbelt op een papieren rietje, kunnen delen week worden en loslaten. Volgens de toezichthouder speelt dit risico vooral onder kinderen en mensen met een beperking.