Ryanair neemt geruchten weg: Vluchten vrijdag toch geannuleerd
stakingRyanair annuleert de vluchten waarbij stakingen zijn aangekondigd. Dat heeft de maatschappij vanmiddag naar buiten gebracht. Vrijdag staken onder meer de Ryanair-piloten die gewoonlijk vanaf Eindhoven Airport zouden vertrekken. Het gaat volgens het Eindhovens Dagblad (ED) om 22 vluchten.
Met het officiële bericht van Ryanair komt een eind aan eerdere geruchten dat de maatschappij toch zou gaan vliegen, mogelijk door andere piloten in te schakelen. Dat zou rechtstreeks tegen de uitspraak van de rechter in gaan, die oordeelde dat de luchtvaartmaatschappij niet 'piloten van elders' mocht inzetten.
De annuleringen zijn volgens de budgetmaatschappij 'te wijten aan een onnodige staking van een kleine minderheid van cabinepersoneel'. Al vanochtend zouden de gedupeerde reizigers via de mail en sms-berichten op de hoogte zijn gesteld, staat in het persbericht.
In totaal zijn 190 vluchten geannuleerd door stakingen in Spanje, België, Portugal, Italië, Nederland en Duitsland. Alle 49 piloten die Eindhoven als basis hebben, leggen komende vrijdag het werk neer, zegt Joost van Doesburg van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV).
Hij zet vraagtekens bij het contact van de luchtvaartmaatschappij met reizigers. Zo meldde de klantenservice vanmiddag nog aan bellers dat er over het uitvallen van vluchten 'geen bevestiging van het hoofdkantoor' was. Ook was het via diverse aanbieders nog steeds mogelijk om voor vrijdag vliegtickets te kopen van of naar Eindhoven.
Heel vervelend
De VNV ziet de stakingen nog altijd als laatste redmiddel. ,,We vinden het heel vervelend om de reiziger te duperen, maar hopen dat we zo toch een sociale dialoog kunnen afdwingen", aldus Van Doesburg. ,,De brieven die we hebben gestuurd, hadden geen effect."
Ryanair stelt dat er brieven geschreven zijn aan de verschillende vakbonden. De maatschappij zou daarin hebben voorgesteld om tot gelijksoortige overeenkomsten te komen als in Ierland. ,,Dat is absoluut niet waar", stelt Van Doesburg. ,,Ryanair weigert om met onze delegatie in gesprek te gaan." De luchtvaartmaatschappij zou invloed willen uitoefenen op de samenstelling van deze delegatie, wat de VNV weigert.
Het personeel is het vooral niet eens met de arbeidsvoorwaarden van de budgetmaatschappij. De VNV keert zich onder meer tegen schijnzelfstandigheid en vraagt om doorbetaling bij ziekte. Ook vinden de bonden in alle betrokken landen dat de lokale arbeidswetgeving moet gelden bij de arbeidscontracten. Voor Nederlandse piloten geldt nu bijvoorbeeld de Ierse wetgeving.
Daarnaast zou een vergelijkbare overeenkomst als die van de Ieren niet zijn, wat de VNV voor ogen heeft. ,,Dat is een heel beperkte afspraak, geen nieuwe CAO."
Begin augustus gaf Joost van Doesburg, woordvoerder Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) al aan dat Ryanair móét veranderen.
Staking breken
We hopen met de stakingen een sociale dialoog af te dwingen
Destijds zette de prijsvechter vervangers in voor de toen stakende personeelsleden, en daagde de eigen piloten voor de rechter om een stakingsverbod af te dwingen. De rechter oordeelde in het kort geding echter dat de piloten wel degelijk mogen staken, op voorwaarde dat ze het minimaal 72 uur van te voren melden. Ryanair mag vervolgens geen 'stakingsbrekende acties' meer ondernemen en 'dus niet piloten van elders inzetten'. Hierdoor zou de impact voor passagiers bij deze staking veel groter zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUM
Een jaar en vele betaaldeadlines later leeft Chinees vastgoedbedrijf Evergrande nog steeds
Deze week verstreek weer geruisloos een betalingsdeadline van het Chinese vastgoedbedrijf Evergrande, dat kampt met een schuld van $300 miljard. Het herstructureringsplan dat in maart zou komen is nu verschoven naar juli. Ondertussen duurt de vastgoedcrisis in het land voort. -
PREMIUMNeste
‘De brandstofmotor is niet de vijand, dat is CO2’
Hernieuwbare diesel, gemaakt van onder andere oud frituurvet, kan de CO2-uitstoot van bussen en vrachtwagens tot 90 procent verminderen, stelt producent Neste. Het bedrijf wil de productie verdubbelen. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Aantal passagiers luchthavens ver onder niveau van voor corona
De luchtvaart ondervond in het eerste kwartaal nog veel hinder van de coronapandemie. In totaal vlogen ruim 10 miljoen passagiers via de vijf grootste luchthavens van Nederland, waarvan Schiphol met afstand de belangrijkste is. Dat is bijna 60 procent van het aantal passagiers in dezelfde periode in 2019, het laatste jaar voordat het coronavirus zich wereldwijd verspreidde.
-
Shell boekt fors meer winst door stijging energieprijzen
Olie- en gasconcern Shell heeft in het eerste kwartaal opnieuw flink meer winst geboekt door de sterk gestegen energieprijzen. Het bedrijf dat nu op papier volledig Brits is, boekte in de eerste drie maanden van het jaar een nettowinst van 7,1 miljard dollar, omgerekend zo’n 6,7 miljard euro. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUM
Economie draait als een tierelier, maar consument sombert
Nog nooit was de werkloosheid zo laag als nu. De kans om je baan kwijt te raken is klein. Hoe kan het dan dat consumenten niet eerder zo somber waren als in deze tijd?