Ryanair heeft het aan de stok met Spaanse piloten
Piloten van Ryanair in Spanje dreigen in september vijf dagen het werk neer te leggen. Als de komende dagen bemiddelingsgesprekken vruchteloos blijven, dan gaat er gestaakt worden, waarschuwt de Spaanse pilotenbond Sepla.
De pilotenbond is boos over de geplande sluitingen van vier bases op de Canarische eilanden: Las Palmas, Tenerife South, Lanzarote en Girona. Die sluiting zou het ontslag betekenen van honderden piloten en cabinemedewerkers in Spanje. Die acties staan gepland voor 19, 20, 22, 27 en 29 september.
De Ierse prijsvechter heeft het de laatste tijd behoorlijk aan de stok met vakbonden in Europa. Eerder legden Britse piloten het werk al neer uit onvrede, ook in Portugal legde het personeel het werk neer. Ierse piloten wilden dat ook doen, maar daar stak de rechter een stokje voor. Bonden verwijten de prijsvechter dat het de loononderhandelingen bewust frustreert en eerder gemaakte afspraken niet nakomt.
Ryanair dreigde eind juli verschillende routes te schrappen en meerdere bases te sluiten, niet alleen die op de Canarische eilanden. De luchtvaartmaatschappij zag zijn winst het laatste kwartaal flink teruglopen, onder meer door lagere ticketprijzen en stijgende brandstof- en personeelskosten. Daarnaast spelen de problemen met de Boeing 737 MAX en de gevolgen van de brexit de prijsvechter parten.
Een staking hoeft overigens niet meteen te betekenen dat reizigers de dupe zijn. Zo leidden de acties in het Verenigd Koninkrijk nauwelijks tot problemen, omdat de betrokken pilotenbond maar een klein aantal piloten vertegenwoordigt. Ook de staking in Portugal bracht weinig hinder met zich mee; daar eiste de overheid een minimumdienstregeling.
Ondergang
Meer luchtvaartmaatschappijen kampen met deze problemen. Zo werd vanochtend bekend dat de noodlijdende reisorganisatie Thomas Cook een flinke kapitaalinjectie krijgt, dit om het van de ondergang te redden. Het Chinese conglomeraat Fosun steekt met een groep van schuldeisers gezamenlijk 900 miljoen pond (994 miljoen euro) in het Britse reis- en luchtvaartbedrijf.
Eerder dit jaar viel het doek voor de Britse luchtvaartmaatschappij Flybmi. Het bedrijf weet het faillissement mede aan het dreigende vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. De aanhoudende onzekerheid leidde ertoe dat de luchtvaartmaatschappij ‘waardevolle contracten’ had verloren, meldde het bedrijf in februari. De luchtvaartmaatschappij bood vluchten aan met 17 vliegtuigen naar 25 Europese bestemmingen.
Begin dit jaar gingen behalve Flymbi ook al het IJslandse Wow Air, het Belgische VLM en het Duitse Germania over de kop door de felle concurrentie in de luchtvaartsector en de stijgende kerosineprijs.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mensen bezuinigen liever op dure spullen dan op hun pensioen
-
PREMIUM
DNB-president Knot waarschuwt voor hogere lonen: ‘Met zulke looneisen blijft de inflatie hardnekkig’
Wat vinden we belangrijker, behoud van koopkracht, of behoud van onze baan. Voor die ongemakkelijke keuze komen we misschien te staan, waarschuwde Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank. De vakbonden vinden dat onzin. -
Lufthansa wil vakantievlieger Condor overnemen
De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa is van plan vakantievlieger Condor van Thomas Cook over te nemen. Het bereidt een overnamebod voor. Ook de aankoop van alle luchtvaartactiviteiten van die Britse reisorganisatie behoort tot de mogelijkheden. Dat heeft Lufthansa-topman Carsten Spohr bekendgemaakt op de aandeelhoudersvergadering. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
update
Kamer wil harde aanpak KLM: ‘Bedrijf steekt middelvinger op naar belastingbetaler’
Dat luchtvaartmaatschappij KLM zich niet heeft gehouden aan de voorwaarden van het steunpakket dat het van de overheid kreeg om de coronacrisis te overleven, leidt tot woede in politiek Den Haag. Kamerleden willen juridische stappen. ,,Ze steken gewoon hun middelvinger op naar de belastingbetaler”, zegt Henk Nijboer (PvdA).
-
Thomas Cook lijkt gered van de ondergang
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
1
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.