Rechter verklaart D-reizen failliet: ‘Dit is dramatisch’
VIDEOD-reizen is failliet verklaard door de rechter. Dat heeft de reisorganisatie vanmorgen bekendgemaakt. Door de coronacrisis kwamen er vrijwel geen inkomsten binnen, waardoor het bedrijf in grote financiële problemen kwam.
Ook de vertraging van het voucherfonds heeft geleid tot een onoverkomelijke situatie voor D-reizen. De organisatie telt ruim 1100 werknemers en 285 reisbureaus, en verkoopt vakantiereizen van touroperators als TUI in zijn reisbureaus en via de eigen website. Het bedrijf, een van de grootste reisorganisaties van het land, verkeerde al langere tijd in financiële problemen.
Directeur Jan Henne De Dijn van D-reizen spreekt van ‘een gitzwarte dag’. ,,Er zijn de afgelopen periode veel gesprekken geweest met partijen om tot een oplossing te komen. Met ons faillissement valt een belangrijke schakel weg in de reisindustrie in Nederland, die zorgt voor een diversiteit aan reisaanbod voor de consument.”
De franchise-ondernemingen die opereren onder de merknaam VakantieXperts vallen buiten het faillissement. Op het moment wordt gekeken naar de mogelijkheden voor een doorstart van D-reizen.
Domino-effect
Topman Frank Oostdam van de reiskoepel ANVR schrikt van het faillissement, laat hij weten in een eerste reactie. ,,Dit is dramatisch”, zegt hij. Het was wel bekend dat het bedrijf in een lastige situatie verkeerde, maar dit had hij niet verwacht. De reisonderneming liet een paar weken geleden weten niet genoeg geld in kas te hebben om klanten hun vouchers terug te betalen. Daarvoor moest het een beroep doen op het nog op te richten voucherfonds.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
Oostdam vreest voor een domino-effect. Meerdere touroperators en reisagenten die aan D-reizen leveren, zouden daardoor ook in de problemen kunnen komen, denkt hij. ,,Dit is niet goed voor de hele sector en vreselijk ook voor alle medewerkers.” Klanten die een pakketreis hadden geboekt bij D-reizen en een voucher hadden gekregen, hebben volgens hem niets te vrezen. De uitgegeven vouchers worden gedekt door de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR).
,,Consumenten van wie vorig jaar de reis werd geannuleerd en die een voucher met SGR-dekking hebben gekregen, hoeven zich geen zorgen te maken”, benadrukt ook woordvoerster Babs van der Staak van de Consumentenbond. Volgens haar hoeven klanten geen actie te ondernemen: SGR neemt zelf contact met gedupeerden. Dat kan wel even duren, is haar boodschap.
Wie onlangs een reis heeft geboekt bij D-reizen en die reis is nog niet geannuleerd, hoeft zich ook geen zorgen te maken. Dat valt eveneens onder de de garantie van de SGR. Voor de groep van wie de reis wel is geannuleerd maar die geen geld heeft gehad of een voucher, daar ziet het er somber uit. Die mensen vallen volgens Van der Staak niet onder de dekking van de SGR en die mensen zijn hoogstwaarschijnlijk hun geld kwijt. ,,Dat zullen er waarschijnlijk niet veel zijn”, denkt zij.
Voorspelling
Het faillissement van D-reizen is het eerste grote faillissement in de reissector, die hard is getroffen door de coronacrisis. De ANVR deed eerder de voorspelling dat een op de drie reisondernemingen het einde van de coronacrisis niet haalt. Al sinds vorig jaar maart ligt de sector zo goed als op z'n gat.
Wilco Bouman, directeur van UWreisaccountant, de accountant voor de reiswereld, deed eerder de sombere voorspelling dat 50 tot 60 procent van de ongeveer 3800 reisondernemingen failliet gaat of zelf de stekker uit de onderneming heeft getrokken. Volgens hem zal D-reizen niet de laatste grote reisonderneming zijn die omvalt, waarschuwt hij. ,,Ik zie het aan mijn eigen klanten. De één staat er wat slechter voor dan de ander, maar grosso modo hebben ze het allemaal zwaar.”
Rechtszaak
D-reizen spande een paar weken geleden een kort geding aan tegen de SGR en de Staat om af te dwingen dat reisondernemingen al een beroep konden doen op het nog op te richten voucherfonds. Dat fonds - waar reisondernemingen een lening kunnen afsluiten om klanten hun vouchers terug te betalen - wachtte toen nog op goedkeuring vanuit Brussel. Inmiddels heeft de Europese Commissie die goedkeuring gegeven en vanaf uiterlijk woensdag kunnen reisondernemingen aankloppen voor een lening, maar voor D-reizen komt die steun te laat.
Demissionair minister Bas van ‘t Wout (Economische Zaken) noemt het faillissement van D-Reizen ‘natuurlijk vreselijk nieuws, voor de mensen die er werken en de eigenaren’. Hij benadrukt dat het kabinet alles op alles zet om zo veel mogelijk bedrijven door de coronacrisis heen te helpen. ,,Maar helemaal voorkomen dat er bedrijven omvallen kunnen we natuurlijk nooit, hoe triest dat ook is.”
VVD-Kamerlid Thierry Aartsen vindt het ‘verschrikkelijk zuur’. Hij wil tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer van zijn partijgenoot Van ‘t Wout weten of het voucherfonds niet eerder aan de slag had kunnen gaan. Maar de minister benadrukt dat het optuigen van dergelijke regelingen nu eenmaal ingewikkeld en tijdrovend is. ,,Er wordt al ongelofelijk hard gewerkt om zoveel mogelijk ondernemers zo snel mogelijk te ondersteunen”, verzekert hij.
Geschil
D-reizen en touroperator TUI zouden overigens vanmiddag ook nog tegenover elkaar staan in de rechtbank in Haarlem vanwege een geschil over het geld van reizigers. TUI wilde dat reisbureauketen D-reizen de aanbetalingen van klanten voor door corona geannuleerde reizen overmaakt. Die klanten kunnen namelijk bij TUI terecht voor een voucher. D-reizen weigerde het geld aan TUI te geven.
D-reizen heeft voor dat geld zelf vouchers uitgegeven en zegt dat die ook gedekt zullen worden door het voucherfonds, maar daar twijfelde TUI aan. Het bedrijf zette hangende het geschil alvast een overeenkomst stop waardoor D-reizen geen pakketreizen van de touroperator meer mocht verkopen. Vanwege het faillissement is dat kort geding geschrapt.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eindelijk: ook zeevaart moet uitstoot verminderen (en daardoor wordt uw koelkast 27 cent duurder)
Voor het eerst in de geschiedenis komen er regels voor het verduurzamen van de internationale scheepvaart. Consumenten zullen het merken in de prijs van veel producten, maar heel veel zal het niet schelen. -
Zorgen over stijgend ziekteverzuim: ‘Maak nieuwe afspraken over ziek melden’
Mkb’ers zien het ziekteverzuim toenemen en maken zich grote zorgen, blijkt uit onderzoek van Interpolis. De verzekeraar denkt dat nieuwe regels over omgaan met ziekteverschijnselen het verzuim kunnen helpen terugdringen. Nu lopen mensen soms te lang door met klachten of blijven ze thuiswerken, waardoor herstel langer op zich laat wachten. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
PREMIUM
Vijf vragen over het inwisselen van je vakantievoucher
Een jaar na de uitgave van de eerste vouchers voor door corona geschrapte reizen, dreigt uitbetaling een ramp voor de reissector te worden. Corendon slaat alarm, D-Reizen stapt naar de rechter. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras.
-
PREMIUMVOUCHERFONDS
Reisbranche nog lang niet uit de zorgen: ‘Met tweede mislukte zomer is het klaar’
De kogel is door de kerk: Brussel heeft ingestemd met de oprichting van een voucherfonds. Is hiermee de reisbranche gered? Krijgen consumenten met vouchers nu eindelijk hun geld terug? En drie andere vragen. -
-
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Steun zzp’ers voor verplichte verzekering daalt
Het aantal zzp'ers dat voorstander is van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), neemt af. Dat concludeert de Knab-bank op basis van eigen onderzoek onder 1500 zelfstandige ondernemers.