Rabobank waarschuwt voor teruglopende winst door coronacrisis
Rabobank verwacht dit jaar minder winst te maken. De bank denkt dat het dit jaar hard geraakt zal worden door de negatieve gevolgen van de coronacrisis op de economie. Dat zegt de bank in een update over de virusuitbraak.
Delen per e-mail
Rabobank wijst daarbij op fors hogere afschrijvingen als gevolg van de crisis. De bank rekent voor dit jaar bij afboekingen op leningen die mogelijk niet worden terugbetaald op een bedrag van wel 2 miljard euro. Dat is volgens de bank twee keer zo hoog dan tijdens een gemiddeld jaar. Naast de kredietverliezen denkt de bank ook lagere inkomsten te hebben door onder andere de aanhoudende lage rente.
Het is volgens de bank nog te vroeg om een concrete prognose voor de nettowinst dit jaar te geven, maar er zal wel een ‘significante impact’ te voelen zijn, aldus Rabobank.
Sterke buffers
Het bedrijf denkt dat de financiële buffers van de Rabobank sterk genoeg zijn om de impact te kunnen opvangen. ,,De Rabobank is met haar solide positie goed gepositioneerd om klanten en medewerkers daar waar mogelijk bij te staan in de crisis’’, zo zegt bestuursvoorzitter Wiebe Draijer in een verklaring van de bank.
Rabobank zegt klanten tegemoet te komen in de crisistijd, bijvoorbeeld door uitstel van betaling te bieden op leningen van bedrijven en particulieren. De bank behoort tot de belangrijkste kredietverstrekkers aan kleine en middelgrote bedrijven in Nederland. Daarnaast is Rabobank een grote speler op de hypotheekmarkt.
De bank denkt verder dat de Nederlandse economie dit jaar met 5 procent kan gaan krimpen door de crisis en de maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan. Daarbij hanteert Rabobank een aanname van een kortstondige crisis. Voor 2021 gaat de bank dan weer uit van een economisch herstel in Nederland met 4,9 procent. Voor de wereldeconomie rekent het financiële concern voor 2020 op een krimp met 2,6 procent, met een groei van 5,3 procent volgend jaar.
Andere banken
Ook ABN AMRO en ING hebben last van teruglopende resultaten door de coronacrisis. Zo meldde ABN AMRO eerder dat het in het eerste kwartaal een nettoverlies van 395 miljoen euro heeft geleden als gevolg van de coronacrisis. Terwijl over dezelfde periode een jaar eerder nog bijna een half miljard euro winst werd gemaakt. En ook ING zag zich net als andere grote banken genoodzaakt veel geld opzij te zetten voor leningen die mogelijk nooit worden terugbetaald. ING hield in het eerste kwartaal onder de streep 670 miljoen euro over, ruim 40 procent minder dan een jaar eerder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Schipholtopman Dick Benschop: ‘Juist nu moet Lelystad Airport ervan komen’
Dieprood kleurt Schiphol in de coronacrisis. Toch biedt de neergang volgens Schipholtopman Dick Benschop ook een uitgelezen kans om fouten uit het recente verleden te herstellen. Maar dan wel met Lelystad Airport en een doorgetrokken Noord/Zuidlijn. -
Mogelijk 757 miljoen uit EU-brexitfonds voor Nederland
Nederland kan mogelijk aanspraak maken op 757,4 miljoen euro van de Europese Unie voor de schade die de brexit heeft aangericht. Alleen Ierland krijgt meer, volgens het voorstel waarover de EU-landen en het Europees Parlement het eens proberen te worden. -
PREMIUMWelkom 2021
Klaas Knot: ‘Pas als de economie weer op het oude niveau is, moet de overheid iets aan het tekort gaan doen’
De president van De Nederlandsche Bank gaf in januari 2020 de Nederlandse economie nog het cijfer 9. Zes weken later belandde die economie in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. ,,Ik denk dat we in het eerste kwartaal van 2021 de grootste klap zullen zien’’, zegt Klaas Knot. -
Alibaba stijgt in Hongkong na optreden ‘vermiste’ topman Jack Ma
Het aandeel van het Chinese webwinkelconcern Alibaba schoot woensdag ruim 8 procent omhoog op de beurs in Hongkong. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat oprichter en topman Jack Ma na weken van afwezigheid weer van zich liet horen. In een video op social media sprak hij leraren toe als onderdeel van een zijn liefdadigheidsinitiatieven. -
VS verhoogt tarieven voor EU-producten uit Frankrijk en Duitsland
Een handelsruzie over burgerluchtvaarttoestellen tussen Washington en Brussel heeft ertoe geleid dat de Verenigde Staten hogere tarieven hebben ingesteld voor sommige producten uit de Europese Unie. Daaronder vallen niet alleen vliegtuigonderdelen maar ook wijnen uit Frankrijk en Duitsland.
-
DHL opent pakketpunten in 250 Hema-winkels
Hema en DHL openen morgen in ruim 250 winkels een DHL-pakketpunt om de toenemende druk op de pakketdienst te verlichten. Sinds de lockdown wordt er extreem veel online besteld, waardoor er ook meer pakketpunten nodig zijn om de toegenomen vraag aan te kunnen. -
Italiaans modemerk stuurt beroemde Chinese actrice weg na rel om draagmoeder
Het Italiaanse luxe modemerk Prada heeft gisteren het contract met een beroemde Chinese actrice beëindigd na een vermeend draagmoederschandaal. De 29-jarige Zheng Shuang wordt ervan beschuldigd dat ze haar twee jonge kinderen van Amerikaanse draagmoeders in de steek zou hebben gelaten, na een conflict met haar vriend. De zaak is saillant, omdat in China draagmoederschap verboden is. -
PREMIUMcolumn
Waarom een pardon ook voor andere mensen in de schuldenhel geen gek idee is
Irene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. Zij probeert ons economische gedrag te verklaren.