Rabobank betaalt megaboete in witwaszaak VS
Rabobank schikt een zaak over mogelijk witwassen door klanten in de Verenigde Staten voor 298 miljoen euro. Autoriteiten daar deden al sinds 2013 onderzoek naar vermeende witwaspraktijken, die zouden hebben plaatsgevonden bij locaties van Rabobank in de buurt van de grens met Mexico.
Het gaat om Rabo's Amerikaanse dochter RNA. De bank zou signalen hebben genegeerd dat er klanten geld aan het witwassen waren. Het zou gaan om illegaal verkregen geld van drugkartels en andere criminele organisaties.
Volgens de Amerikaanse justitie was er ook sprake van belemmering van het onderzoek. Dat laatste heeft Rabobank ook erkend. Het financiële concern leverde bijvoorbeeld bepaalde informatie niet op tijd in bij de autoriteiten, toen die daar om vroegen.
Onlangs nam de bank voor dit alles al een voorziening op van 310 miljoen euro. ,,De overtredingen zijn ernstig, betreurenswaardig en onaanvaardbaar'', erkent Rabo-topman Wiebe Draijer.
Hij benadrukt wel dat de bevindingen betrekking hebben op gebeurtenissen die plaatsvonden vóór 2014. Inmiddels is de hele gang van zaken bij RNA verbeterd. Dat is volgens Draijer ook door de autoriteiten bevestigd. Enkele medewerkers die informatie hebben achtergehouden werken bovendien niet meer voor de bank.
Mexicaanse buur
Gepantserde auto's met cash reden af en aan bij de Rabobank in Calexico, een stadje in de woestijn van Californië dat is vergroeid met de Mexicaanse buur Mexicali. De andere 118 Rabo-filialen in Californië zaten geregeld verlegen om extra contanten, maar de inmiddels gesloten buitenpost op 2 uur rijden van San Diego en 2 minuten wandelen van de grens moest wekelijks een geldwagen laten komen om een overschot aan dollars af te voeren, beschreef een anonieme bron eerder.
Het geld kwam veelal uit Mexicali, vermoedelijk onder meer van mensen die banden onderhielden met Mexicaanse drugskartels. ,,Het was niet ongebruikelijk dat een groot bedrag aan contant geld werd gestort en dat het vervolgens weer naar Mexico werd overgemaakt."
Van een klant met een rugzak met 350.000 dollar erin keken bankmedewerkers niet op. ,,Een paar keer gebeurde het dat iemand een miljoen kwam storten."
Risico's
Rabobank moet vanwege de ligging hebben geweten dat de risico's groot waren, toen het in 2002 een filiaal in Calexico kocht als onderdeel van de overname van de Valley Independent Bank. Het zou zelfs een uitzonderlijk winstgevend filiaal zijn geweest, vanwege alle grote bedragen die de grens over gaan, overigens ook in legale transacties van bonafide bedrijven.
Rabobank is sinds 2002 actief in Californië en heeft daar circa honderd kantoren. De bank houdt zich onder meer bezig met diensten aan de landbouwsector in de Amerikaanse staat.
Het is niet voor het eerst dat Rabobank honderden miljoenen euro's aan boetes moet betalen wegens betrokkenheid bij een schandaal. De bank schikte in 2013 met toezichthouders in binnen- en buitenland in de zogeheten Libor-zaak, die draaide om fraude met rentetarieven voor leningen van banken onderling. Dat ging om 774 miljoen euro. Die affaire was voor toenmalig bestuursvoorzitter Piet Moerland tevens aanleiding om vervroegd op te stappen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Plan betere huisvesting migranten niet haalbaar binnen drie jaar’
Huisvesters van arbeidsmigranten moeten binnen drie jaar hun locaties aanpassen naar één persoon per kamer. Daar hadden ze tien jaar de tijd voor, maar die periode is eerder deze week aangepast. Dit is onhaalbaar en onrealistisch, zegt uitzendkoepel ABU. ,,Dit levert nog veel meer problemen op de toch al krappe woningmarkt op.” -
‘Grootste deel webshops is gestopt met accepteren Bitcoin als betaalmiddel’
Bitcoin als betaalmiddel is lang niet meer zo groot als vroeger. Van alle webwinkels in ons land die de munt accepteerden is de meerderheid daarvan er weer mee gestopt, zo blijkt uit onderzoek van BNR. -
Staat ligt op ramkoers met de luchtvaart: ‘Ze willen alleen hun eigen belang beloond zien’
Het is oorlog tussen de luchtvaartsector en de Nederlandse staat. Volgens het kabinet doen luchtvaartmaatschappijen niets aan de hinder en overlast die ze veroorzaken en is daarom krimp van het aantal vluchten nodig. De maatschappijen vinden dat de overheid daarmee alle regels en afspraken schendt. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
-
-
update
Klanten ING kunnen na urenlange storing weer internetbankieren
ING kampte vrijdag urenlang met een landelijke storing met internetbankieren en de app voor bankieren. Pas begin van de avond kon de bank melden dat alle Nederlandse klanten weer betalingen zouden moeten kunnen doen. ,,Maar we blijven het wel monitoren”, benadrukte een woordvoerster daarbij. -
Facebook-oprichter Zuckerberg door aandeelhouders aangeklaagd voor negeren uitbuiting
Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, die ook de topman is van moederbedrijf Meta Platforms, is door aandeelhouders aangeklaagd. Onder meer pensioen- en investeringsfondsen claimen dat Facebook en Instagram al jaren een oogje dichtknijpen bij praktijken van mensenhandel en uitbuiting via die sociale netwerken.