Volledig scherm
© ANP

Rabo sluit geen automaten om plofkraken

Rabobank is vooralsnog niet van plan om geldautomaten weg te halen uit dorpen en steden na twee plofkraakpogingen in de nacht van zondag op maandag. De bank kondigde in 2017 al aan om maatregelen te nemen om geldautomaten beter te beschermen en criminelen te ontmoedigen. 

De aanpassingen lijken effect te sorteren, aangezien zowel bij de plofkraak in Tubbergen als bij die in Baarlo niets buit werd gemaakt. Eerder sloot ABN Amro 470 automaten vanwege het toegenomen risico op plofkraken de laatste tijd. Het type automaat dat ABN buiten bedrijf stelde was een geliefd doelwit voor plofkraakcriminelen. Nu lijkt er sprake van een verschuiving naar automaten van Rabobank. 

Nederlandse banken zouden graag zien dat geld in geldautomaten compleet waardeloos wordt bij een plofkraak door bijvoorbeeld verbranding. Momenteel worden gesprekken gevoerd met toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) over aanpassingen van de huidige strenge regels voor het vernietigen van geld.

In de strijd tegen gewapende overvallers werden geldtransporten in het verleden al voorzien van zogenoemde ‘plofkoffers’. Daarin zit een verfpatroon die ontploft zodra de koffer niet op de juiste wijze wordt geopend. De verf maakt het geld waardeloos. Criminelen reageerden daarop door de geldtransporten te overvallen met nog grover geschut.