PostNL: Nederland is te klein voor meer postbedrijven
De hoeveelheid post die burgers en bedrijven versturen, kachelt zo hard achteruit dat PostNL tientallen miljoenen extra gaat bezuinigen. Maar dat is niet genoeg: topvrouw Herna Verhagen wil dat het kabinet een einde maakt aan de concurrentie op de postmarkt.
Voorspelde PostNL enkele jaren nog dat de daling van het aantal verzonden poststukken zou afzwakken naar 6 tot 7 procent per jaar, inmiddels is het besef doorgedrongen dat dit nog jaren kan duren. Afgelopen jaar daalden de postvolumes met 9,9 procent; in de belangrijke laatste feestmaanden van 2017 bedroeg deze zelfs 10,8 procent. Sinds 2005 is het aantal verstuurde brieven gehalveerd.
,,De substitutie van fysieke post naar digitaal blijft hard doorgaan", vertelden Herna Verhagen en financiële topman Jan Bos gisteren in een gesprek met financiële journalisten over de jaarcijfers van PostNL. Om de sterkere daling van de post op te vangen, gaat PostNL komende jaren 40 miljoen euro extra snijden. ,,We besparen op overhead, zoals IT-kosten”, zegt Bos.
Het bedrag komt op al eerder aangekondigde besparingen op de post. Vorig jaar liet PostNL weten 115 miljoen euro extra te bezuinigen tot 2020. Vijfhonderd tot zeshonderd banen vervallen per jaar.
Over heel 2017 bespaarde PostNL al 56 miljoen euro, onder meer dankzij nieuwe codeermachines die de post gemakkelijker sorteren. Die nieuwe machines leidden overigens tot forse problemen met de bezorging van kerstpost.
Monopolist
Verhagen en Bos hekelen het afgelopen zomer door de Autoriteit Consument en Markt genomen besluit om het bedrijf komende jaren weer als monopolist te labelen. Daardoor moet PostNL o.a. de post van concurrenten bezorgen in regio's waar die geen bezorgnetwerk bezitten. ,,Het besluit leidt er toe dat andere, concurrerende vervoerders meer post kunnen bezorgen,” stelt Verhagen.
Onder meer het kleinere Sandd timmert aan de weg: de concurrent nam Van Straaten Post over en kwam brutaal met een eigen postzegel. Dat kost PostNL tot 2 procent extra aan volume, een percentage dat boven de 8-9 procent natuurlijke daling komt. De impact is fors: 50 tot 70 miljoen euro per jaar.
De problemen worden vergroot doordat PostNL vanwege de florerende economie moeite heeft om aan voldoende bezorgers te komen. Verhagen stelt desalniettemin personeel niet extra te gaan betalen. ,,We steken meer energie in wervingscampagnes. Verder kijken we of de huidige bezorgers meer uren willen werken.”
Toch lijkt het tekort goed nieuws voor de postbezorgers die net deze maand aan de CAO-onderhandelingen zijn begonnen.
Alle post moet bij één bedrijf in de postzak terechtkomen
Noodklok
Vanwege het kelderen van de postvolumes luidt Verhagen wederom de noodklok richting politiek, iets dat ze vorig jaar ook in een interview met deze krant deed. Waarschuwde ze toen voor het in gevaar komen van de bezorging op het platteland, nu is de ceo nog stelliger. ,,Als we zo door gaan komt de postbezorging serieus in gevaar, wij willen ook over tien tot vijftien jaar een kwalitatief hoogwaardige bezorging in de lucht houden.”
De oplossing is consolidatie, stelt Verhagen. ,,Alle post moet in één postzak, Nederland is te klein voor meerdere vervoerders.” Uiteraard zou die ene bezorger dan PostNL moeten zijn. Ze heeft haar hoop gevestigd op een dialoog die de postsector komend jaar met staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) gaat voeren over de toekomst.
De aanhoudende moeilijkheden bij post overschaduwden het succes dat PostNL wel degelijk óók boekt. Aan de pakketkant groeit het bedrijf als kool. De omzet uit e-commerce groeide van 33 naar 38 procent. In het laatste kwartaal groeide de pakketbusiness met liefst 20 procent.
Investeringen in pakkettak
De sterke groei leidt tot groeipijnen, vandaar dat PostNL extra investeert: komende jaren komen er negen depots bij in Nederland en twee in België. Ook trekt het bedrijf geld uit voor uitbreiding van het wagenpark en voor elektrische bezorgbakfietsen in grote steden.
Mede dankzij het succes bij pakketjes groeide PostNL’s omzet met twee procent naar 3,49 miljard euro. Door alle moeilijkheden daalde echter het resultaat van 245 miljoen in 2016 naar 225 miljoen nu. Dat is aan de onderkant van de eerder voorspelde bandbreedte van 220 tot 260 miljoen euro.
Komend jaar verwacht Verhagen bovendien een verdere daling van de winstgevendheid naar 160 tot maximaal 200 miljoen. Beleggers reageerden ontevreden op de cijfers: het aandeel PostNL kelderde flink op de Amsterdamse beurs.
Pim Berendsen nieuwe financiële man
PostNL haalt zijn nieuwe chief financial officer (cfo) uit eigen huis. Pim Berendsen (44) volgt medio april financiële topman Jan Bos die na zeven jaar op zijn huidige post en een kwart eeuw bij het postbedrijf, toe is aan een nieuwe uitdaging.
Berendsen is al lid van het directieteam van PostNL, waar hij verantwoordelijk is voor de internationale activiteiten van het bedrijf in oa België en Italië. Hij werkt al sinds 2000 bij het postbedrijf, hoewel hij tussen 2013 en 2015 een uitstapje maakte naar afvalverwerker Van Gansewinkel.
De officiële benoeming van Berendsen – in 2010 winnaar van de Young Captain Award voor de meest veelbelovende hoge manager - gebeurt op de algemene aandeelhoudersvergadering op 17 april.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Huizenprijs nu echt naar beneden: eerste daling in meer dan negen jaar
Koopwoningen waren in februari voor het eerst in negen jaar goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
PREMIUMMarijke Vuik
Nieuwe horecabaas stort zich op personeelstekort: ‘We laten zien hoe leuk en divers het vak is’
Koninklijke Horeca Nederland heeft sinds deze week een nieuw gezicht: de 39-jarige Marijke Vuik uit Delft. Ze neemt het stokje over van Robèr Willemsen die in coronatijd een bekende Nederlander werd. Haar eerste missie: personeel naar de horeca lokken en behouden. -
update
Klanten ING kunnen na urenlange storing weer internetbankieren
ING kampte vrijdag urenlang met een landelijke storing met internetbankieren en de app voor bankieren. Pas begin van de avond kon de bank melden dat alle Nederlandse klanten weer betalingen zouden moeten kunnen doen. ,,Maar we blijven het wel monitoren”, benadrukte een woordvoerster daarbij.
-
Steun zzp’ers voor verplichte verzekering daalt
Het aantal zzp'ers dat voorstander is van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), neemt af. Dat concludeert de Knab-bank op basis van eigen onderzoek onder 1500 zelfstandige ondernemers. -
-
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
‘Oekraïense vluchtelingen worden door werkgevers uitgebuit’
Vluchtelingen uit Oekraïne worden in Nederland geregeld uitgebuit door malafide werkgevers. Er wordt misbruik gemaakt van hun gebrek aan kennis over de Nederlandse arbeidsregels.