Volledig scherm
Een enorme berg ingezameld plastic. © ANP XTRA

Plastic tas nu echt uit de gratie

De plastic tas is uit de gratie. De overgrote meerderheid van de Nederlanders winkelt tegenwoordig met de eigen boodschappentas. De gemiddelde consument ergert zich behoorlijk aan het plastic gebruik in de samen- leving, zo blijkt uit onderzoek dat winkelconcern Hema liet uitvoeren onder ruim duizend Nederlanders. Vooral de plastic rietjes, tasjes, bekers, maar ook zakjes groenten en fruit moeten het ontgelden.

De ergernis over de plastic berg is voor een flinke groep Nederlanders ook meteen de reden om zelf minder plastic te gebruiken of hergebruiken. Zo zegt zeven op de tien consumenten nu minder plastic te gebruiken dan een jaar geleden. Een goed voorbeeld daarvan is het boterhamzakje. Bijna één op de drie Nederlanders zegt zo’n boterhamzakje tegenwoordig twee of drie keer te gebruiken.

Jongeren

Een opmerkelijke uitkomst is dat jongeren (18 tot 30 jaar) minder bezig zijn met plastic dan de gemiddelde Nederlander. Zo zegt 41 procent van de jongeren plastic op te ruimen als hij dat ziet liggen in de natuur tegen 52 procent van de gemiddelde Nederlander.

Jongeren zeggen in de zomer sowieso meer gebruik te maken van plastic wegwerpartikelen dan in de winter. Voor een picknick of dagje strand bijvoorbeeld gebruikt 78 procent een plastic wegwerpartikel (tegenover 58 procent van gemiddeld Nederland). Ook nemen ze vaker dan gemiddeld een boterhamzakje (23 procent tegenover 18 procent) of een voorverpakte snack (30 procent versus 16 procent) mee.

Koers

Hema liet het onderzoek uitvoeren om te achterhalen hoe het winkelend publiek nu eigenlijk aankijkt tegen plastic. De winkelketen wil dat in 2025 alle plastic Hema-producten van gerecycled of hernieuwbaar materiaal worden gemaakt.

,,De uitkomsten laten ons zien dat veel mensen het onderwerp plastic serieus nemen en maatregelen nemen. Dit sterkt ons in de gedachte dat we de goede weg zijn ingeslagen met onze duurzame koers voor plastic wegwerpartikelen’’, aldus directeur Eva Ronhaar.