Filialen van Albert Heijn in het hele land werden getroffen door een pinstoring waardoor klanten bij de kassa's niet konden betalen met hun pinpas.
Volledig scherm
Filialen van Albert Heijn in het hele land werden getroffen door een pinstoring waardoor klanten bij de kassa's niet konden betalen met hun pinpas. © ANP

Pinprobleem Albert Heijn veroorzaakt door storing firewall

Albert Heijn gaat binnenkort met telecommunicatiebedrijf KPN om tafel zitten om de grote pinstoring van gisteren te evalueren en ‘lessen te trekken om dit in de toekomst te voorkomen’. Dat zegt een woordvoerder van de supermarktketen. 

Tijdens de landelijke storing, van 16.30 uur tot sluitingstijd, werd al het dataverkeer tegengehouden door een zogenoemde firewall. Duizenden klanten konden niet pinnen. ,,De firewall werkte dus eigenlijk te goed want hij hield te veel tegen’', aldus de woordvoerder, die benadrukt dat het voor klanten die lang in de rij moesten staan ‘heel vervelend' is geweest. 

Ook een tweede firewall van het telecombedrijf die als back-up moest dienen, liet het volgens hem afweten. De pinautomaten bij de kassa’s van Albert Heijn konden daardoor urenlang geen contact maken met het KPN-netwerk.

Schadeclaim

Over de omvang van de schade kon hij nog niets zeggen en hij wilde niet vooruitlopen op een eventuele schadeclaim. Hij gaf wel aan dat zo'n storing Albert Heijn veel geld kost. Ook de drogisterijen van Etos en slijterijen van Gall & Gall werden door de pinstoring getroffen. Ze zijn net als Albert Heijn onderdeel van Ahold Delhaize. Omdat het Tweede Pinksterdag was, waren niet alle filialen open.

Pas vanochtend vroeg was het technische probleem helemaal verholpen. ,,Met KPN hebben we vannacht met man en macht gewerkt om dit op te lossen”, aldus de woordvoerder. ,,Alle filialen zijn gewoon opengegaan en er waren geen problemen meer.’’

  1. Flinke domper voor verpleegkundigen: 'gratis vliegticket-actie' loopt niet volgens plan

    Flinke domper voor verpleeg­kun­di­gen: 'gratis vliegtic­ket-ac­tie' loopt niet volgens plan

    Een gezamenlijke actie van KLM en beroepsvereniging V&VN om verpleegkundigen en verzorgenden te bedanken voor hun harde werk tijdens de coronacrisis is niet helemaal volgens plan verlopen. Hulpverleners die behoefte hebben aan vakantie konden zich verspreid over drie dagen opgeven om kans te maken op een gratis vliegticket. Maar door de overweldigende belangstelling moesten twee inschrijfmomenten op het laatste moment worden geschrapt. Verpleegkundigen reageren teleurgesteld.