Piloten stellen Transavia ultimatum
Transavia moet voor morgenmiddag 13.00 uur reageren op een eindbod van pilotenvakbond VNV. Anders gaan de piloten van de luchtvaartmaatschappij actievoeren tijdens de krokusvakantie. De piloten en Transavia zijn al maanden in overleg over een nieuwe cao.
De VNV heeft gekozen voor een eindbod om een beslissing te forceren. Volgens de bond is het verschil tussen wat de piloten willen en wat Transavia biedt 'nog steeds zeer groot'.
Belangrijkste struikelblok bij de onderhandelingen tussen de Air France-KLM-dochter en de vliegers is de roostervoering. De werktijden voor de piloten zijn volgens de VNV zo onvoorspelbaar dat het haast onmogelijk is het werk te combineren met bijvoorbeeld gezinstaken of hobby's. Ook willen de piloten een 'bescheiden' loonsverhoging.
Eén minuut voor twaalf
Eerder deze week deelden de piloten al flyers uit aan reizigers op de luchthavens Schiphol, Eindhoven en Rotterdam. ,,Staken doen we liever niet, want vliegen zit in ons bloed", reageerde VNV-woordvoerder Joost van Doesburg eerder. ,,We zijn al veertien maanden in overleg met het management van Transavia, maar zonder resultaat. Het wordt nu tijd om een duidelijk signaal af te geven. We hopen dat het management ditmaal wel naar ons luistert, zodat we van een staking af kunnen zien", licht de zegsman toe. ,,Het is één minuut voor twaalf."
Transavia liet toen weten graag een goede cao af te spreken en daar haar uiterste best voor te gaan doen. De huidige cao voor piloten van Transavia is al ruim een jaar verlopen.
Het gros van de piloten die bij de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) zijn aangesloten stemde gisteren voor een werkonderbreking. De piloten moeten eventuele acties minimaal 12 uur van tevoren aanmelden. Zondag is daarom de eerste dag dat reizigers mogelijk last hebben van die acties. Het is niet bekend hoelang de eventuele staking zal duren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bij PostNL daalt opnieuw de omzet en het aantal pakketjes
-
PREMIUMColumn
Met Stap-budget kwamen miljoenen terecht bij veelal precies diegenen voor wie het niet was bedoeld
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Deze week over de de totale willekeur van het Stap-budget. -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
Staking Transavia stap dichterbij
Een staking bij luchtvaartmaatschappij Transavia in de krokusvakantie is een stap dichterbij gekomen. Het gros van de piloten die bij de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) zijn aangesloten stemde voor een werkonderbreking, meldt die vakbond.
-
Piloten Transavia dreigen met staking: 'Het is één minuut voor twaalf'
-
-
-
PREMIUM
Bij energiereus Shell gaat het weer om de winst
Energiereus Shell heeft een uitstekend kwartaal achter de rug, met een winst van bijna tien miljard dollar (8,6 miljard euro). En als het aan topman Wael Sawan ligt, volgen er nog veel van dit soort kwartalen. -
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
‘Nee’ zeggen tegen een getrainde, telefonische verkoper is niet altijd makkelijk. Zeker niet als een energiebedrijf dolgraag een contract met je wil afsluiten. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: er is je een contract aangepraat, wat nu?