Een gepensioneerde automonteur telt de muntjes uit zijn portemonee.
Volledig scherm
Een gepensioneerde automonteur telt de muntjes uit zijn portemonee. © ANP XTRA

‘Pensioenkortingen bijna onvermijdelijk’

updatePensioenverlaging voor miljoenen Nederlanders is onder de huidige pensioenregels bijna niet meer te voorkomen. Daarvoor waarschuwen de grote pensioenfondsen in hun kwartaalberichten. Hoewel ze afgelopen kwartaal fikse rendementen behaalden, ging hun financiële positie toch verder onderuit.

Metaalfonds PME noemt kortingen in 2020 bijna onvermijdelijk en het andere metaalfonds PMT vreest al voor onrust in de samenleving als de pensioenen straks omlaag moeten. Ook ambtenarenfonds ABP en zorgfonds PFZW zijn somber. ,,Het ziet ernaar uit dat we volgend jaar de pensioenen moeten verlagen en ook voor de jaren daarna ziet het er niet goed uit”, stelt ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool.

Boosdoener is wederom de lage rente. Vooral de forse rentedaling in augustus was voor de fondsen een klap. Hierdoor moeten ze volgens de regels flink meer geld in kas houden. Bij ABP, het grootste fonds, stegen de verplichtingen zo tot meer dan 500 miljard euro.

Verplicht ingrijpen

Of er gekort moet worden, hangt voor ABP en PFZW af van hun zogeheten dekkingsgraden. Die moeten eind dit jaar boven een kritische grens zitten, maar ze zijn daar recent juist onder gezakt. PFZW scoorde 92,2 procent, terwijl de graadmeter bij ABP bleef steken op 91 procent. De situatie bij PME en PMT, met dekkingsgraden van 93,4 en 94,6 procent, is iets anders omdat voor hen binnenkort een meerjarige hersteltermijn afloopt. Als het ze niet lukt om orde op zaken te stellen, zijn ze verplicht in te grijpen.

,,Om verlagingen af te wenden hebben we dringend hulp nodig van politiek Den Haag”, zegt directeur Peter Borgdorff van PFZW. De sector is al met het kabinet in gesprek over manieren om ‘onnodige’ kortingen te voorkomen. De fondsen hopen op een overgangsregeling in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel.

Inmiddels lijkt ook president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) open te staan voor ingrijpen door de politiek. ,,Als pensioenfondsen nu zouden moeten korten omdat ze een grote buffer moeten opbouwen, en er zou zekerheid zijn dat dat in het nieuwe stelsel niet het geval zou zijn, dan zou je kunnen overwegen om die kortingen achterwege te laten”, zei hij eerder deze week tegen de NOS. Knots uitspraak had overigens geen betrekking op de situatie bij de metaalfondsen.

In tegenstelling tot de situatie bij de pensioenfondsen waar massale pensioenkortingen dreigen, zijn de vooruitzichten voor de AOW wel erg gunstig, aldus deskundigen van ABN Amro. Over heel 2019 en 2020 voorspelt de bank een AOW-stijging van 8,3 procent. Het gaat om de grootste toename sinds de fiscale wijzigingen van 1998. De uitkering wordt elk half jaar aangepast. Waarschijnlijk zal het totaalbedrag dat AOW-gerechtigden ontvangen per 1 januari ongeveer 2,4 procent hoger zijn dan in de afgelopen zes maanden.

  1. KLM in de fout: extra schadevergoeding voor ontslagen begeleidster van vips

    KLM in de fout: extra schadever­goe­ding voor ontslagen begeleid­ster van vips

    Luchtvaartmaatschappij KLM moet een ervaren werkneemster die beroemde artiesten en pornosterren begeleidde bij vertrek en aankomst op Schiphol een extra schadevergoeding ter waarde van 75.000 euro betalen. De vrouw, die als vip-begeleidster werkte, werd begin vorig jaar als gevolg van een arbeidsconflict ontslagen. Haar werkgever heeft daarbij ‘ernstig verwijtbaar’ gehandeld, oordeelde het Amsterdamse gerechtshof gisteren in hoger beroep.