Volledig scherm
PREMIUM
© Sandra Philippen. © Joost Hoving

Onze navelstreng met Duitsland wordt losser

De week van PhlippenSandra Phlippen is hoofd Nederland bij het economisch bureau van ABN Amro en universitair docent aan de Erasmus School of Economics.

Het is een vrij dun lijntje waarop we balanceren met onze economie, maar vooralsnog houden we stand. In de kranten lees je dezer dagen vooral waarom we er elk moment af kunnen donderen, met teksten als: ‘De economie groeide het tweede kwartaal een half procent, maar hoe lang houden we dat nog vol, want….’ En dan volgen de geijkte dreigingen van de handelsoorlog, de no deal-brexit en de Italiaanse schulden en sinds deze week komt daar de krimpende Duitse economie bij. Vooral die laatste maakt ons bang, want ‘Als Duitsland niest, wordt Nederland verkouden’, luidt het aloude gezegde.

  1. Huwelijksreis na dag voorbij na Neckermann-fiasco: ‘We mochten niet naar binnen’

    Huwelijks­reis na dag voorbij na Neckermann-fiasco: ‘We mochten niet naar binnen’

    Voor Rob (51) en Vera (55) Verhoeven uit Tilburg zat hun huwelijksreis er al na één dag op vanwege de problemen bij Thomas Cook. ,,We mochten gisteren onze kamer niet meer in als we niet bijbetaalden. Het ging om ongeveer 150 euro per nacht dat we zouden blijven”, zegt Rob. Een reisleider van Neckermann adviseerde hen dat niet te doen. ,,Onder begeleiding van veiligheidsagenten haalden we onze kamer leeg.”