‘Onlineverkoop Black Friday gaat dit jaar door het dak’
Ondanks oproepen om vooral gespreid inkopen te doen, is de verwachting dat Black Friday (27 november) dit jaar online alle verkooprecords gaat breken.
Delen per e-mail
Voor veel Nederlanders was Black Friday tot voor kort een ‘typisch Amerikaans fenomeen’. Zeker de laatste twee jaar is deze dag voor steeds meer mensen hét moment om een mooie deal te scoren. Want tijdens Black Friday geven (web)winkels grote kortingen.
Betaaldienst Klarna, marktleider in achteraf betalen, verwacht op basis van eigen data en onderzoek onder online shoppers dat de verkoop 27 november dik gaat verdubbelen in vergelijking met vorig jaar. ,,Grote aankopen worden zelfs opgespaard tot de koopjesdag. Door de impact van corona is er bovendien een nieuwe online doelgroep bijgekomen. De verwachting is dat verkooprecords gaan breken’’, aldus de Klarna-onderzoekers.
Black Friday, de dag na Thanksgiving, wordt in Amerika traditiegetrouw gezien als de start van de inkopen voor de feestdagen. Het fenomeen is in Nederland inmiddels ook goed bekend onder online shoppers: 95 procent kent de dag van naam en 79 procent weet wat het inhoudt. De dag valt vlak voor Sinterklaas. Bijna 3 op de 10 online shoppers geeft daarom aan dat ze een deel van hun Sinterklaas aankopen op basis van een Black Friday-aanbieding doen.
Niet populair
Black Friday was niet direct populair onder Nederlandse shoppers. Bijna 4 op de 10 Nederlanders had eerst weinig met de dag, maar zijn Black Friday steeds meer gaan waarderen. Bijna de helft van de Nederlandse online shoppers heeft inmiddels een Black Friday aankoop gedaan. Het grootste deel (31 procent) deed dit in de afgelopen drie jaar. Black Friday is vooral een fenomeen onder jongeren. Veel meer jongeren dan ouderen hebben een aankoop gedaan op Black Friday. Van de 18-24 jarigen is dit 77 procent, van de 55+’ers 25 procent. De verwachting is echter dat ouderen dit jaar veel meer Black Friday-aankopen gaan doen, omdat ze sinds corona veel meer online bestellen.
Klarna ziet de verkopen rondom Black Friday al jaren hard stijgen. Wilko Klaassen, baas van Klarna België, Nederland en Frankrijk: ,,Wij zien jaar op jaar de verkopen rond Black Friday bijna verdubbelen. Van 2017 op 2018 groeiden de Black Friday verkopen met 39 procent, van 2018 op 2019 met 75 procent en van 2019 op 2020 is de verwachte groei maar liefst 127 procent.’’ Populairst om te kopen: elektronica, kleding en huishoudelijke apparatuur.
Ook fysieke winkels profiteerden de afgelopen jaren van koopgekte tijdens Black Friday. De verwachtingen voor dit jaar zijn juist getemperd door de coronacrisis en de dringende oproep van de regering om niet te funshoppen. Vanuit vakbond FNV en de veiligheidsregio's kwam zelfs een oproep aan de winkeliers om Black Friday dit jaar over te slaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Interview Fletcher Hotels krijgen geen steun vanuit de overheid: ‘Wij vallen buiten de boot’
Nog geen vier maanden geleden stak Rob Hermans van Fletcher Hotels de loftrompet over de prestaties van zijn hotelketen. Sinds de nieuwe lockdown is van die juichstemming weinig over. Hij overweegt nu zelfs naar de rechter te stappen om staatssteun af te dwingen. -
PREMIUM
Waarvan Akte Duizenden euro’s en een illusie armer melden de ouders zich weer bij mij
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling in ons katern ZO. Deze week wil een ondernemerspaar hun zoon klaarstomen als opvolger, maar dat gaat niet helemaal volgens plan. -
Hema-baas haalt uit naar AH om ‘uitverkoop’ handdoeken: ‘Niet solidair’
Hema-baas Tjeerd Jegen heeft via het sociale netwerk LinkedIn hard uitgehaald naar Albert Heijn. Jegen is niet te spreken over het feit dat de supermarktketen middenin een lockdown niet-essentiële producten als handdoeken en badmatten in de Bonus-aanbieding gooit. ‘Dit is blijkbaar retail-solidariteit.’ -
PREMIUM
Honger dreigt in de rijkste stad op aarde: ‘Zonder voedselbank zouden mensen sterven van de honger’
Hoe diep de coronapandemie erin hakt, verschilt per stad en land. In de VS is een omvangrijk steunpakket gelanceerd, maar daarmee zijn de problemen niet opgelost. In de rijkste stad op aarde zijn tienduizenden New Yorkers afhankelijk van de voedselbank van Pedro Rodriguez. -
Sluiting horeca zit Sligro dwars
Groothandelsketen Sligro heeft afgelopen jaar bijna een vijfde minder omzet gedraaid door het coronavirus. Vooral de sluiting van veel horecazaken tijdens delen van het jaar zat het concern dwars, zo was al eerder duidelijk geworden.
-
video | woede in tweede kamer Vrouw met bijstand moet 7000 euro terugbetalen omdat ze boodschappen van moeder krijgt
In de Tweede Kamer en daarbuiten is met verbijstering gereageerd op een conflict rond een vrouw met een bijstandsuitkering uit de gemeente Wijdemeren (Noord-Holland). Ze moet ruim 7000 euro terugbetalen omdat haar moeder af en toe boodschappen voor haar deed. De vrouw schond volgens de gemeente de inlichtingenplicht door dit niet te melden. De waarde van de boodschappen wordt daarom in mindering gebracht op de bijstandsnorm. De wethouder Sociaal Domein spreekt van een landelijk probleem en wil dit geval opnieuw bekijken. -
Kassa voor Alibaba: 65 miljard omzet tijdens Singles Day
Webwinkel Alibaba heeft op het populaire jaarlijkse Chinese koopjesfestijn Singles Day voor een recordbedrag van meer dan 498 miljard yuan, omgerekend bijna 65 miljard euro, aan spulletjes verkocht. -
PREMIUM
Waarvan Akte Dubieuze handelaar wordt geliquideerd: ‘De moord heeft ook gevolgen voor mij’
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling in ons katern ZO. Deze week heeft de notaris te maken met een dubieuze cliënt: ,,Mijn gevoel zegt me: dit ruikt onfris”.