Nigeriaanse weduwen verliezen zaak tegen Shell
De Nigeriaanse weduwen die Shell medeverantwoordelijk houden voor de dood van hun echtgenoten in 1995, hebben volgens de rechter geen sluitend bewijs geleverd voor hun beschuldigingen. De rechtbank in Den Haag oordeelt dat niet is bewezen dat Shell destijds betrokken was bij het omkopen van getuigen.
Verklaringen die getuigen tijdens de zaak hebben afgelegd over omkoping berusten ‘voor een groot deel op aannames en interpretaties’, oordeelt de rechtbank. Die zijn ‘onvoldoende concreet om te constateren dat het geld echt afkomstig was’ van de Nigeriaanse tak van Shell.
Vier weduwen hadden Shell met een civiele zaak aangeklaagd. Zij stellen dat het olie- en gasbedrijf diverse Nigerianen heeft omgekocht om valse getuigenissen af te leggen. Mede op basis van die getuigenissen werden volgens hen de zogeheten Ogoni Negen veroordeeld en geëxecuteerd. De negen waren activisten die in de jaren 90 protesteerden tegen de manier waarop Shell olie won in de Nigerdelta. Ze kregen de schuld van de moord op vier lokale leiders, een jaar eerder. Internationaal werd de zaak tegen hen als schijnproces beschouwd.
Gerechtigheid
Esther Kiobel en de drie andere weduwen zijn sindsdien op zoek naar gerechtigheid. Ze eisten excuses en een schadevergoeding. De vrouwen beschuldigen Shell ervan dat het de Nigeriaanse regering aanmoedigde om de protesten tegen olievervuiling de kop in te drukken. Tijdens de behandeling van de rechtszaak verklaarden twee Nigerianen dat ze in opdracht van het olie- en gasbedrijf geld ontvingen om valse verklaringen tegen de activisten af te leggen. Ook werd werden er volgens hen banen toegezegd ‘als tegenprestatie’. Namen van Shell-medewerkers konden ze echter niet noemen.
Shell wees alle beschuldigingen van de hand en stelt dat er ‘geen gronden zijn voor de aantijgingen’. De advocaten van Shell voerden aan dat de top van het bedrijf destijds nog om clementie vroeg bij de toenmalige dictator, Sani Abacha, maar dat mocht niet baten. Eerder probeerde het olie- en gasbedrijf de hele zaak tegen te houden omdat die verjaard zou zijn, maar de rechtbank ging daar niet in mee.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Quote 100 jonge miljonairs: Bredanaar Adriaan Mol blaast rest omver met vermogen
-
4
Horeca stuk duurder, maar doet nog altijd goede zaken: de vraag is hoe lang dat zo blijft
Consumenten blijven de horeca ondanks de stijgende prijzen trouw. Maar hoe lang nog? De ING voorspelt een ommekeer. -
Weduwen: ‘We gaan bewijzen dat Shell betrokken was bij proces rond executies’
Shell moet interne documenten, die door de oliemaatschappij als vertrouwelijk bestempeld zijn, delen met nabestaanden van in Nigeria geëxecuteerde mannen. Dat bepaalde de rechtbank in Den Haag vandaag in een tussenvonnis in een zaak die vier weduwen hebben aangespannen tegen Shell. Met de documenten mogen de vrouwen proberen aan te tonen dat Shell betrokken was bij de rechtsgang. ,,Dat gaat ons zeker lukken", zegt weduwe Esther Kiobel. -
Oxfam ziet inkomenskloof tussen topbestuurders en werknemers groeien in 2022
De best betaalde topbestuurders in India, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika kregen in 2022 een loonsverhoging van 9 procent, terwijl de lonen van gewone werknemers in dezelfde periode met ruim 3 procent daalden. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
-
-
Update
Nigeriaanse weduwen voor Haagse rechter: ‘Shell medeplichtig aan dood onze mannen’
Twee Nigeriaanse echtgenotes van mannen die in 1995 door het toenmalige militaire regime zijn opgehangen, hebben voor de rechtbank in Den Haag een emotionele getuigenis afgelegd over de rol van Shell bij de dood van hun mannen. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.