'Nepkorting: trap er niet in'
columnEen nepaanbieding lijkt onschuldig, toch is die wel degelijk kwalijk. Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag.
Na een middagje shoppen thuiskomen met een stapel nieuwe kleding, en toch het gevoel hebben dat je geld hebt bespaard. Veel vrouwen kennen dat. Wanneer een jeans eerst 70 euro kostte, en nu maar 39,95 euro, maken we onszelf wijs dat we meer dan 30 euro hebben bespaard. Overigens maken niet alleen vrouwen die denkfout.
Het menselijk geldbrein is zo geprogrammeerd dat we denken dat de 'van-prijs' iets zegt over de waarde van de broek. De Consumentenbond maakt zich daarom terecht boos over nepaanbiedingen: verkopers verhogen de initiële prijs om een grotere korting te suggereren.
De bond peilde drie maanden lang de prijzen bij supermarkten, drogisterijen, bouwmarkten en webwinkels. Vooral de webwinkels gingen vaak de fout in: 26 van de 40 webwinkels hadden nepaanbiedingen, waaronder Fonq, Wehkamp en Otto. Otto deed bijvoorbeeld alsof een geluidsinstallatie was afgeprijsd van 328 euro naar 189 euro. In werkelijkheid kostte het ding 'slechts' 205 euro.
De Consumentenbond deed dit onderzoek een paar jaar geleden ook, en toen belazerden webwinkels de boel al. Ze komen er blijkbaar mee weg. Ik vrees dat meespeelt dat wij consumenten al zo vaak onzin voorgeschoteld krijgen dat we er murw van zijn geworden. Of is er iemand die wél gelooft dat je er jonger uit gaat zien door een antirimpelcrème?
Zo'n nepaanbieding lijkt onschuldig. Het product wordt er niet duurder van, terwijl een hoge 'van-prijs' wel een fijn excuus biedt voor onze koopdrang. Toch zijn die nepadvertenties wel degelijk kwalijk. De sluwe verkopers weten dat onze hersenen de originele prijs gebruiken om de waarde van iets in te schatten.
We zoeken naar houvast bij het vergelijken van de ene broek met de andere, en de van-prijs lijkt het meeste grip te geven. Die korting voelt immers als een onverwacht cadeau. Aanbiedingen stimuleren de aanmaak van geluksstofjes in onze hersenen: jippie, we hebben een goede deal gesloten. Tenminste, dat denken we.
Nepaanbiedingen zijn dan ook illegaal: volgens de Wet Oneerlijke Handelspraktijken moet de van-prijs daadwerkelijk voorafgaand aan de aanbieding gerekend zijn, en dan niet langer dan drie maanden geleden. Voor het toezicht hierop zijn consumenten afhankelijk van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), die bedrijven een boete kan opleggen.
De ACM doet dat echter alleen aan de hand van officiële klachten. Bij het vorige onderzoek van de Consumentenbond wilde de ACM geen stappen ondernemen, omdat de bond geen verzoek had ingediend.
Met zo'n toezichthouder zullen de webshops zich gelukkig prijzen. Mocht de Consumentenbond over een paar jaar nog zin hebben om weer een onderzoek naar nepaanbiedingen te doen, dan laat de uitkomst zich raden.
Reageren? economie@persgroep.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vandaag voor het eerst gratis stroom
Zaterdag is de stroomprijs voor het eerst negatief. Dat betekent dat consumenten geld toe krijgen als ze stroom afnemen. -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
Schatrijke Russische zakenman schiet uit zijn slof: 'Russen hebben een shitleger’
De Russische zakenman Oleg Tinkov, die hard geraakt wordt door de westerse sancties, zegt dat hij zich tegen de oorlog in Oekraïne keert en roept het Westen op om een uitweg uit het conflict te vinden. ‘Geef Poetin een kans om zijn gezicht te redden en dit bloedbad te stoppen’, schrijft de schatrijke voormalige bankier in een bericht op Instagram. -
PREMIUM
Restaurants zuchten onder de torenhoge voedselprijzen
Amper bekomen van de zware coronalockdowns moeten restaurants in de Beierse hoofdstad München nu opboksen tegen hoge voedselprijzen. Sommige Gaststätte berekenen de extra kosten al door aan de klanten.
-
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
Amsterdam Trade Bank, onderdeel van Russische Alfa Bank, failliet verklaard
De Amsterdam Trade Bank (ATB), een Nederlandse dochter van de Russische Alfa Bank, is failliet verklaard. De bank had zelf een aanvraag ingediend voor een bankroet waarna de rechtbank in Amsterdam curators heeft benoemd. -
PREMIUMmet video
Voorjaarsdroogte slaat hard toe: boeren waarschuwen voor mislukte oogsten
Nederland gaat gebukt onder een van de droogste voorjaren ooit. Een deel van de oogst dreigt te mislukken. Boeren waarschuwen voor voedseltekorten.