Volledig scherm
Nederlanders krijgen volgens Dik Beker de kunst van het wijnmaken steeds beter onder de knie. © Marco Okhuizen

Nederlandse wijn schiet wortel

Nederland herbergt zo’n 150 wijngaarden. De kwaliteit van de wijn kan zich meten met internationale concurrentie, stelt Dik Beker, bestuurslid van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten.

Wie?
Dik Beker (67) startte in 2003 met zijn eigen wijndomein in Erichem. Hij won een aantal zilveren en gouden medailles met zijn wijnen en hoorde bij de top in Nederland. In 2013 deed hij het bedrijf over aan zijn zoon. Hij is nu actief als adviseur, medeorganisator van de wijnkeuring van de Lage Landen en bestuurslid van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten.

Waar koop ik Nederlandse wijn?
,,Onze wijn wordt verkocht aan restaurants, speciaalwinkels en rechtstreeks aan consumenten. Eén collega levert aan KLM businessclass. En een enkele keer komt een partij in de supermarkt terecht. Maar het aanbod is klein. Er zijn circa 150 wijngaarden in Nederland die bij elkaar een oppervlakte hebben van zo’n 250 hectare. De gezamenlijke opbrengst van deze producenten is ongeveer 1,2 miljoen flessen per jaar. Dat is slechts een fractie van de wijnconsumptie in Nederland; gemiddeld drinken we 22 liter wijn per persoon jaar.’’

Is onze wijn wel lekker?
,,Jazeker, heerlijk. De kwaliteit is goed. Elk jaar vindt een wijnkeuring plaats. Tegenwoordig scoort 80 tot 90 procent van de wijnen hier 75 punten of hoger. Dat staat gelijk aan het rapportcijfer 7,5. Tien jaar geleden scoorde slechts de helft van de wijnen zoveel punten. De kwaliteit gaat omhoog doordat de wijnstokken ouder worden. Ze wortelen dieper, halen meer voedingsstoffen uit de bodem en het wordt makkelijker voor ze om droogte te overleven. Dat komt de smaak ten goede, de kwaliteit van de druiven wordt steeds beter. Daarbij krijgen wijnmakers de kunst ook steeds beter onder de knie.’’

Zitten er echt toppers bij?
,,Zeker, we produceren hier zelfs internationale topwijnen. Dat is over het algemeen rode wijn met een prijs richting de 20 euro per fles. Op wijnkeuringen kunnen we ons goed meten met landen die al langer wijn produceren. Nederlandse wijnen worden regelmatig door een internationale jury bekroond met zilveren en gouden medailles.’’

Wat smaakt er zo bijzonder aan Nederlandse wijn?
,,In Nederland werken we met nieuwe druivenrassen. Die hebben in vergelijking met klassieke rassen minder zonuren nodig om mooi rijp te worden. Daardoor is wijnbouw in Nederland mogelijk geworden.

De cabernet sauvignon bijvoorbeeld doet het in Nederland niet zo goed, maar de cabernet cortis, met een soortgelijke smaak, juist weer wel. Voordeel van deze nieuwe druivensoorten is dat er minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Het ras is resistent tegen meeldauw.

In Nederland groeien meerdere blauwe en witte rassen. We hebben alles. Witte wijn, rode wijn, mous-serende wijn, rosé. Wel iets meer witte wijn dan rode wijn. Dat heeft te maken met het koele klimaat. Wit gedijt hier iets beter dan rood.’’

Quote

Nederland­se wijn is relatief duur. De meeste flessen kosten rond de tien euro

Blijven Nederlandse wijnboeren het niet afleggen tegen grote producenten uit zonovergoten landen?
,,Wijnbouw zal nooit heel groot worden in Nederland. In Frankrijk wordt het maken van wijn al van generatie op generatie doorgegeven, terwijl het in ons land vrij nieuw is. Als je een bedrijf begint moet je eerst investeren in grond, arbeid, planten, palen en een wijnkelder. Pas in het derde jaar heb je een kleine opbrengst.

En Nederlandse wijn is relatief duur. De meeste flessen kosten rond de tien euro. Dat komt doordat we in Nederland dure grond hebben en dure arbeid.’’

2018 wordt zeker een topjaar, met die warme zomer?
,,Dat moeten we nog even afwachten. De oogstperiode loopt van half september tot eind oktober, dus we weten het snel. Maar de druif is een warmteminnende plant die veel baat heeft gehad bij het warme weer. Er hangen voldoende trossen aan de druivenranken. Wijnbouwers laten niet alles groeien, anders krijg je dunne wijn. Er zijn dus ook veel trossen weggehaald, zodat de resterende trossen meer kwaliteit krijgen. Aan de andere kant was het ook heel droog. Daar hebben vooral de jonge planten last van.

De smaakvorming vindt plaats in de zes weken voor de oogst. Er zijn zonnige dagen en koele nachten nodig om de smaak van de druif goed te ontwikkelen.’’

Zaterdag 22 en zondag 23 september zijn er open dagen bij de wijngaarden. Zie ook: wijn.nl