Nederlandse economie groeide vorig kwartaal met 7,7 procent: ‘Sterkste groei ooit na ongekende krimp’
De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van dit jaar met 7,7 procent gegroeid. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) spreekt van de sterkste groei ooit gemeten. Deze volgt op de ‘ongekende krimp’ van 8,5 procent in het tweede kwartaal toen de coronacrisis duidelijk zijn sporen naliet.
Delen per e-mail
Vooral de consumptie door huishoudens zorgde ervoor dat de economie opveerde. De bestedingen door huishoudens zijn goed voor de helft van de groei, aldus het CBS. Ook was sprake van een toename van overheidsuitgaven, investeringen en handelssaldo.
Huishoudens hebben in het derde kwartaal 9,4 procent meer besteed dan in het tweede kwartaal van 2020. Verder steeg de overheidsconsumptie met 6,3 procent. De uitvoer en invoer van goederen en diensten namen met respectievelijk 8,6 en 6,8 procent toe. De investeringen ten slotte stegen met 6,3 procent.
Krimp
In vergelijking met een jaar eerder vielen de consumentenbestedingen in het derde kwartaal 4,8 procent lager uit, tegen een min van 12,7 procent in het tweede kwartaal. Met name aan horeca, recreatie en cultuur, en vervoer en communicatie werd minder geld uitgegeven. Daartegenover werd meer geld uitgegeven aan eten, de inrichting van het huis en elektrische apparaten. Dit alles resulteerde voor de detailhandel in een recordgroei.
De groei in het derde kwartaal weegt echter niet op tegen de daling in de eerste twee kwartalen. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 is de Nederlandse economie in de eerste drie kwartalen van 2020 per saldo met 3 procent gekrompen. Het bruto binnenlands product (bbp) lag in het derde kwartaal 2,5 procent onder dat van het derde kwartaal van 2019. In de Europese Unie is de krimp gemiddeld 4 procent.
Grote klap
Volgens het CBS is het patroon van de coronacrisis in veel economieën hetzelfde. Het eerste kwartaal van dit jaar was sprake van een lichte krimp. In het tweede kwartaal kwam de grote klap gevolgd door herstel in het derde kwartaal. Het CBS zet de prestatie van de Nederlandse economie ook af tegen grote Europese landen als Frankrijk en Duitsland. In die landen blijven de economieën ruim 4 procent onder het niveau van eind 2019.
In de economieën van landen die in het tweede kwartaal het hardst waren getroffen, is ook het herstel doorgaans het sterkst. Als voorbeeld noemt het CBS Frankrijk waar een krimp van bijna 19 procent in het tweede kwartaal werd gevolgd door een groei met ruim 18 procent.
VS
Van de landen waar groeicijfers over het derde kwartaal bekend zijn, komt het verloop in de Verenigde Staten volgens het statistiekbureau het dichtst in de buurt bij dat van Nederland. Ondanks grote verschillen tussen beide landen in de impact van corona en de genomen maatregelen was zowel het verschil in krimp in het eerste en tweede kwartaal, als het verschil in herstel in het derde kwartaal per saldo telkens minimaal.
In de Verenigde Staten lag de omvang van het bbp in het derde kwartaal van 2020 nog 3,5 procent onder het niveau van eind 2019.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
update Kapsalons platgebeld, rijscholen teleurgesteld, vakantiehuisjes blijven in trek
Kapsalons worden platgebeld door klanten die snel nog voor de lockdown hun haar willen laten doen, zegt de branchevereniging ANKO. Sommige kappers blijven extra lang open om zoveel mogelijk klanten te kunnen knippen. En kappers zijn niet de enige bij wie het stormloopt. -
Miss Etam en Steps staan door geruzie weer op omvallen
NXT Fashion, eigenaar van kledingwinkels Miss Etam en Steps, vraagt uitstel van betaling aan voor het distributiecentrum en het hoofdkantoor. Hierdoor staan 116 banen op het spel en bestaat het risico dat beide kledingwinkels omvallen en na de lockdown niet meer opengaan. -
PREMIUM
Wereld kijkt toe bij proces tegen Shell: ‘Uitspraak heeft gevolgen voor grote vervuilers’
Kan de Nederlandse rechter Shell verplichten benzinepompen in de VS te sluiten? Dat zou een uitkomst kunnen zijn in de rechtszaak die Milieudefensie samen met andere milieuclubs en 17.000 Nederlanders heeft aangespannen tegen Shell. -
‘Tabaksindustrie betaalde supermarkten miljoenen voor mooi plekje in het schap’
Tabaksfabrikanten kunnen forse boetes tegemoet zien omdat ze supermarkten hebben betaald voor een mooie plek in de schappen. Er zijn miljoenen betaald, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). -
update Grote zorgen bij KLM-personeel over vliegen op Groot-Brittannië
Terwijl Nederland met de verlenging van de lockdown de Britse coronamutant buiten de deur hoopt te houden, worden er nog altijd dagelijks tientallen vluchten met passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Schiphol uitgevoerd. De zorgen onder het KLM-personeel groeien met de dag, merkt de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC).
-
Pakketbezorgers bereiden zich voor op mogelijke extra drukte
PostNL kijkt of de capaciteit van het bedrijf kan worden vergroot, nu het vanaf dinsdag wellicht nog drukker gaat worden voor pakketbezorgers. Ingewijden bevestigden maandag dat het kabinet wil dat niet-essentiële winkels in de nacht van maandag op dinsdag hun deuren sluiten. Het bezorgbedrijf kan het daardoor nog drukker gaan krijgen, als de drukte van de winkelstraten zich verplaatst naar online. -
PREMIUM
Waarvan Akte Duizenden euro’s en een illusie armer melden de ouders zich weer bij mij
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling in ons katern ZO. Deze week wil een ondernemerspaar hun zoon klaarstomen als opvolger, maar dat gaat niet helemaal volgens plan. -
PREMIUM
Honger dreigt in de rijkste stad op aarde: ‘Zonder voedselbank zouden mensen sterven van de honger’
Hoe diep de coronapandemie erin hakt, verschilt per stad en land. In de VS is een omvangrijk steunpakket gelanceerd, maar daarmee zijn de problemen niet opgelost. In de rijkste stad op aarde zijn tienduizenden New Yorkers afhankelijk van de voedselbank van Pedro Rodriguez.