Nederlandse cryptobelegger laat zich niet gek maken
Nederland telt inmiddels ruim 500.000 cryptobeleggers. Ondanks de koersschommelingen van de munt blijven de risico's voor deze beleggers beperkt. Slechts 1 procent komt in grote problemen als de cryptomarkt nu instort. Dat blijkt uit het nieuwste onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten.
De hoofdreden om in bitcoins, ethers of een van de andere digitale valuta te stappen: geld verdienen. Daarnaast speelt de angst de boot te missen een rol; mensen gaan meedoen omdat vrienden, familieleden of kennissen erin zitten. De financiële waakhond AFM ziet hierin twee duidelijke signalen dat ook ons land in de greep is van de cryptokoorts.
Toch lijkt er van een erg risicovolle situatie geen sprake. 70 procent van de Nederlanders met crypto's heeft minder dan 1000 euro gestoken in de virtuele munten. En, slechts 2 procent heeft geld geleend om digitale munten aan te schaffen. Bovendien zegt 80 procent van de ondervraagden bekend te zijn met de risico’s.
De groepen die het minst met de risico's bekend mee zijn, zijn jongeren en kwetsbare groepen. En dat is een ontwikkeling die de AFM zorgen baart. ,,Er blijft sprake van een toestroom van onervaren beleggers in een volatiele en speculatieve markt." Zij hebben niet of nauwelijks ervaring met beleggen en nemen grotere risico's dan gemiddeld, signaleert de toezichthouder.
Bubbel
Reden voor de AFM om nog maar eens te benadrukken: ,,De cryptomarkt heeft kenmerken van een bubbel." Het is niet de eerste keer dat de AFM dat roept. Vorig jaar juni en november trok de AFM ook al aan de bel. Een punt van zorg voor de toezichthouder is de zogenoemde initial coin offerings (ICO's), een soort beursgang voor digitale valuta.
,,Juist in deze markt wordt er doorgaans met grotere bedragen geïnvesteerd", meldt de AFM. In Europees verband maakt de toezichthouder zich al langer hard voor regelgeving op dit vlak. De gemiddelde Nederlandse cryptobelegger lijkt terughoudend met ICO's. Volgens het onderzoek heeft 10 procent van de Nederlandse cryptobeleggers er weleens aan deelgenomen.
Het lijkt mee te vallen, maar 'voor de AFM is er reden genoeg om de ontwikkelingen nauwlettend in te gaten te houden en te blijven waarschuwen voor de risico’s van crypto’s'.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom je wel en niet je huis zou moeten verhuren
Je kunt er een aardige bijverdienste aan hebben, maar het idee dat er vreemden in je bed slapen is voor jou misschien een stap te ver. De voors en tegens van je huis verhuren. -
Klant internetwinkel AliExpress krijgt meer rechten
Internetwinkel AliExpress heeft zijn algemene voorwaarden aangepast om Europese consumenten meer rechten te geven. Dat meldt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt vandaag. -
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract. -
CBS: Prijsstijgingen stuwen omzet Nederlandse industrie omhoog
De Nederlandse industrie zag de omzet in het tweede kwartaal van dit jaar met ruim 30 procent stijgen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat is vrijwel volledig het gevolg van prijsstijgingen, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. -
Energierekening
Ferdi: 'We hebben geen afwasmachine. Echt, klinkt raar hè? Ik zou niet weten waarom’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ferdi Verberk (57) uit Sint Anthonis.
-
PREMIUMColumn
Levenslessen van een dakloze directeur op een bankje in het park
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
Nederlandse economie flink gegroeid ondanks gascrisis en inflatie
De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 2,6 procent gegroeid in vergelijking met de drie voorgaande maanden. Dat is een veel forsere toename dan in het eerste kwartaal van 2022, terwijl de gascrisis, de hoge inflatie en de oorlog in Oekraïne toch voor veel onzekerheid zorgen. -
bodemprijzen
Voor een tientje vliegen naar Rome of Kreta? Dat lijkt voorgoed verleden tijd
Voor een paar tientjes op en neer vliegen naar Barcelona, Parijs of Kreta lijkt definitief verleden tijd. Door de stijgende brandstofprijzen lukt het luchtvaartmaatschappijen niet meer om vluchten tegen bodemprijzen aan te bieden, zegt RyanAir-topman Michael O’Leary.