Nederlanders blijven dol op sparen
Nergens in Europa halen huishoudens méér voldoening uit sparen dan in Nederland. En Nederlanders blijken ook nog eens het meest tevreden over de hoogte van hun spaartegoed.
Geld laten rollen of op de spaarrekening stallen? Twee op de drie Nederlanders (68 procent) haalt meer voldoening uit sparen van geld dan aan het uitgeven ervan. En met die zuinige inslag spannen Nederlanders de kroon, zo blijkt uit nieuw onderzoek van ING naar het spaargedrag in 13 landen. Een ruime meerderheid van de Fransen beleeft juist meer lol aan uitgeven dan sparen.
Tevreden
Het cliché dat de Nederlander spaarzaam is, wordt ook door een andere uitkomst bevestigd: meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens zegt zich ‘comfortabel’ of zelfs ‘zeer comfortabel’ te voelen bij de hoogte van zijn spaartegoed. Ook hiervoor geldt: dit wordt in geen enkel ander land in Europa geëvenaard.
Nu zijn over het algemeen de landen waar mensen tevreden zijn over de hoogte van hun spaargeld óók de landen waar mensen zeggen zich het meest gelukkig te voelen. Als het gaat om geluk, dan hoeft Nederland - volgens dit onderzoek - alleen Luxemburg voor zich te dulden.
Het land dat wat dit betreft onderaan de lijst bungelt, is Italië. Minder dan 40 procent zegt zich gelukkig te voelen, terwijl nog geen kwart tevreden is met de hoeveelheid spaargeld. Daarbij maakt ING wel een voorbehoud: de samenhang tussen geluk enerzijds en tevredenheid met spaargeld anderzijds wijst nog niet op een oorzakelijk verband.
Tekst gaat verder onder de illustratie
Samen
Verder blijken Nederlandse koppels vaker hun geld 'op één hoop' te gooien dan samenwonende stellen in andere landen. Zo zegt twee op de drie stellen in Nederland de financiën grotendeels of volledig gezamenlijk te doen. Bij de Belgen ligt dat op 54 procent en in Duitsland is dat bij 51 procent van de koppels.
Dat verschil is terug te zien bij het aandeel gezamenlijke rekeningen. In Nederland heeft een op de drie van de samenwonende paren zo’n rekening en zegt nog eens 33 procent er in de toekomst eentje te willen openen. Vooral in Duitsland is die bereidheid een stuk lager.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nederlanders blijven goede doelen steunen, maar geven minder gul
-
PREMIUM
DNB-president Knot waarschuwt voor hogere lonen: ‘Met zulke looneisen blijft de inflatie hardnekkig’
Wat vinden we belangrijker, behoud van koopkracht, of behoud van onze baan. Voor die ongemakkelijke keuze komen we misschien te staan, waarschuwde Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank. De vakbonden vinden dat onzin. -
Met video
Ook na afvoeren activisten blijft milieu een strijdpunt op aandeelhoudersvergadering Shell
Een uur lang wisten milieuactivisten de aandeelhoudersvergadering van Shell te verstoren. Maar ook toen de vergadering doorging, bleef het klimaatbeleid van Shell de discussie domineren. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
PREMIUMColumn
Na 54 jaar begreep Ilse waarom ze altijd tweede werd in sollicitatieprocedures
-
-
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
1
Ondernemers: Nu nog prijsstijging, later dit jaar wel stabilisatie of zelfs daling
Ruim een kwart van de ondernemers in de detailhandel, van bijvoorbeeld supermarkten, voedingsspeciaalzaken en kledingwinkels, verwacht dat de prijzen in het volgende kwartaal verder zullen stijgen. De groep ondernemers die er zo over denkt is wel kleiner dan in de voorgaande kwartalen.