Nederland is op drie na grootste importeur van fossiele brandstoffen uit Rusland
Nederland is met 7,8 miljard euro een van de grootste importeurs van Russische fossiele brandstoffen ter wereld. In totaal verdiende Rusland sinds het begin van de oorlog in Oekraïne 93 miljard euro aan de brandstofexport. Dat meldt het onafhankelijke Finse onderzoekscentrum voor Energie en Schone Lucht (Crea).
De Europese Unie importeerde bij elkaar 61 procent van de Russische brandstoffen met een waarde van ongeveer 57 miljard euro. Op landenniveau was China de grootste importeur met 12,6 miljard euro, gevolgd door Duitsland met 12,1 miljard euro en Italië en Nederland met 7,8 miljard euro.
Ruwe olie is met 46 miljard euro de grootste inkomstenbron van Rusland, gevolgd door gas via pijpleidingen, olieproducten, vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en steenkool. Nederland importeerde vooral olie en steenkool.
,,De hoge import van Nederland komt deels doordat we een belangrijk doorvoerland voor de brandstoffen zijn”, zegt Machiel Mulder, hoogleraar energie-economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Vanuit Nederland wordt een deel van de brandstoffen weer verder vervoerd naar andere delen van Europa. De Nederlandse havens, waaronder Rotterdam en de Maasvlakte, behoren in de top tien van belangrijkste importhavens voor de Russische fossiele brandstoffen.
Boycot
Een andere reden voor de hoge import is de energie-intensieve economie in Nederland. Er zijn relatief veel industrieën met productieprocessen die veel energie vergen, zoals raffinaderijen, de chemische industrie en de transportsector. Mocht er door de aanhoudende oorlog in Oekraïne een boycot komen op Russische brandstoffen, dan wordt Nederland twee keer geraakt. Mulder: ,,De brandstofprijzen worden dan nog hoger en we raken als doorvoerland een belangrijke inkomstenbron kwijt.”
Ondanks een daling van het volume van de Russische export van fossiele brandstoffen kreeg Moskou toch recordinkomsten binnen. Dit komt door de wereldwijde stijging van de prijzen van fossiele brandstoffen. De gemiddelde exportprijzen van Rusland waren volgens het Finse onderzoekscentrum Crea zo’n 60 procent hoger dan vorig jaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nationaal watertekort: ‘Je hoeft niet je hele tuin te sproeien om je tuin te redden’
Door de aanhoudende droogte heeft Nederland officieel een watertekort. We moeten dus zuiniger omgaan met ons drinkwater. Maar we willen niet dat onze tuinplanten bij bosjes neervallen omdat het zo droog is. Toch hoef je niet elke avond met de tuinslang, gieter of sproeier in de weer, zeggen deskundigen. ,,Dan ben je vooral bezig je tuin in leven te houden. Maar dat hoort Moeder Natuur zelf te doen.’’ -
Aantal kermisondernemers gedaald, maar krimp lijkt te stoppen
Het aantal kermisondernemingen is sinds 2017 met 7 procent gedaald, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Maar Atze Lubach, voorzitter van de Nationale Bond van Kermishouders (BOVAK), ziet die daling voorlopig niet verder doorzetten. In 2022 staan in totaal 1500 kermissen gepland in Nederland. -
Wat is het bestbetaalde beroep van Nederland?
,,Ik ga datgene studeren waarmee ik het meeste geld kan verdienen’’, zei een vriendje van het kind van Peter Olsthoorn, journalist voor Intermediair. Maar in welke beroepsgroepen zijn de salarissen het hoogst, zowel in Nederland als in andere landen? Peter zocht het uit. -
PREMIUM
Shell tjilpt als de eerste zwaluw van de waterstofeconomie
Shell gaat op grote schaal waterstof produceren uit windenergie. Gaat de waterstofeconomie dan nu echt van start? -
Inflatie daalt licht in juni, niveau blijft hoog door gestegen energieprijzen
De inflatie in Nederland is in juni weer wat gedaald in vergelijking met een maand eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De inflatie bedroeg op jaarbasis 9,9 procent, tegen 10,2 procent in mei. Daarmee blijft de inflatie wel op een hoog niveau, aangejaagd door de gestegen energieprijzen en de hogere prijzen voor levensmiddelen.
-
Nieuwe problemen rond gastoevoer Nord Stream, levering turbine vertraagd
Het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom heeft vrijdag nieuwe problemen gemeld met een turbine van de pijpleiding Nord Stream 1, die Russisch gas naar Duitsland voert. -
Amerika geeft Boeing voorlopige toestemming om geplaagde 787 Dreamliner weer te leveren
De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing mag de door mankementen geplaagde 787 Dreamliner weer gaan leveren. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft het bedrijf voorlopige toestemming gegeven. De 787 Dreamliner stond bijna twee jaar aan de grond vanwege constructiefouten. -
Zo weet je of de airco van je auto aan onderhoud toe is
De airconditioning in je auto draait bij deze zomerse temperaturen overuren en is daardoor eerder toe aan onderhoud. Maar hoe weet je precies wanneer het tijd is om je airco bij te laten vullen?