Moet Heineken 100 miljoen betalen voor machtsmisbruik in Griekenland?
Heineken moet, als het aan een kleine Griekse concurrent ligt, een schadevergoeding van 100 miljoen euro betalen omdat het jarenlang de biermarkt in Griekenland manipuleerde. Inmiddels heeft ook rivaal Carlsberg zich met zo’n eis gemeld. Woensdag diende een rechtszaak in Amsterdam.
Dat Heinekens Griekse dochter Athenian Brewery zich tussen 1998 en 2014 misdragen heeft, staat volgens de Griekse monopolieautoriteiten niet ter discussie. Die legden na twaalf jaar onderzoek Athenian in 2015 een boete van 26,7 miljoen euro op.
Het bedrijf zette volgens de waakhond sinds 1998 drankdistributeurs, bars en winkels onder druk om alleen voor biertjes uit de Heinekenstal te kiezen, ten koste van de concurrentie. Volgens de toezichthouder ontoelaatbaar gedrag voor een brouwer die, met Amstel, Heineken en Alfa, 90 procent van de Griekse biermarkt in handen heeft.
Twintig keer groter
In 2017 startte de bescheiden concurrent MTB op basis van de Griekse kartelonderzoek een civiele zaak tegen Heineken. Volgens de brouwer van het in Nederland sporadisch verkrijgbare Vergina-bier heeft het gedrag van de biergigant de groei van MTB jarenlang beperkt en zou die brouwer wel twintig keer groter kunnen zijn dan de paar procent marktaandeel die het nu heeft.
MTB, in 1996 is opgericht door drie Amerikaanse Grieken, claimt daardoor honderd miljoen euro schade te hebben geleden. Vijf jaar geleden stapte het bedrijf naar de rechtbank in Amsterdam, omdat Athenian bijna helemaal in handen is van Heineken en volgens Europees recht kan de eigenaar verantwoordelijk worden gesteld voor wangedrag van zijn dochter, stelt MTB.
Inmiddels zou ook een andere Griekse brouwer, Olympic Brewery, de eerste stappen hebben gezet voor een schadeclaim in Nederland tegen Heineken. Olympic, onderdeel van het Deense Carlsberg en onder Griekenlandgangers bekend van Mythos-bier heeft daartoe eind november de benodigde papieren bij de rechtbank ingediend. Olympic was niet bereikbaar voor commentaar. Heineken wijst alle aantijgingen af.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Heineken denkt bierprijzen te moeten verhogen vanwege inflatie
-
Flitsbezorging leek ooit zo veelbelovend, maar nu stoppen Jumbo en Getir de samenwerking
Supermarktbedrijf Jumbo stopt met flitsbezorging, de snelle levering van boodschappen bij consumenten thuis. Volgens topman Ton van Veen werkt Jumbo aan ‘minder complexiteit’ binnen het bedrijf. -
PREMIUMInterview
Heinekenontvoerder Jan Boellaard: ‘Holleeder was niet meer dan een hulpje bij de twee overvallen’
Tijdens een interview over Bloedgabbers, een boek over de spectaculaire overvallen van Jan Boellaard, duikt onverwachts de Heinekenontvoerder zélf op. Het leidt tot een uniek gesprek, waarbij regelmatig zijn ogen oplichten. ,,Spijt? Ik heb de tijd van mijn leven gehad.” -
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
PREMIUM
Klimaatactivisten verstoren aandeelhoudersvergaderingen: heeft dat zin?
-
-
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Meer stakingen in 2022, maar minder stakers
Afgelopen jaar werd in Nederland 33 keer gestaakt, de helft meer dan 2021. Maar de meeste stakingen waren van korte duur.