Volledig scherm
© ANP

Minister ziet boete op spaargeld er nog niet van komen

Minister Wopke Hoekstra van Financiën zegt geen aanwijzingen te hebben dat de kleine spaarder zijn bank straks moet gaan betalen voor het stallen van zijn spaarsaldo. Hij benadrukt dit ‘nauwlettend in de gaten’ te houden. Op eventuele stappen, mocht het toch tot een boete op sparen komen, wil de bewindsman niet ingaan.

Doordat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente alsmaar verder verlaagt, moeten banken steeds meer betalen om hun geld daar neer te zetten. Het lijkt vrijwel onvermijdelijk dat zij dat (deels) gaan doorberekenen aan hun spaarders. Toch heeft de minister geen aanwijzingen dat grote banken daartoe plannen hebben, zo laat hij weten. 

Hij zegt te beseffen dat spaarders zich zorgen maken, maar tegelijk geeft hij aan ‘niet te willen vooruitlopen op de scenario’s die we voorbereiden’. Dat is volgens hem niet verstandig. De minister verzekerde dat hij de ontwikkelingen op de voet volgt. Sommige landen wachten niet af, maar hebben al maatregelen aangekondigd. Zo krijgt België een wettelijk minimum voor spaarrente van particulieren van 0,11 procent. Ook Duitsland onderzoekt een wettelijk verbod op negatieve rente op spaargeld tot maximaal 100.000 euro. 

In een recent uigebracht onderzoek zei het gros van de Nederlanders wel voorstander te zijn van overheidsingrijpen. Ook de Consumentenbond liet vrijdag weten wel wat te zien in een verbod op negatieve rente voor kleine spaarders. ,,Dat lijkt me ook voor ons helemaal geen slecht idee”, reageerde Sandra Molenaar, directeur van de Bond. 

Een aantal private bankiers in ons land heeft de stap naar een boete op sparen wel al gezet voor hun vermogende klanten, zoals Van Lanschot Kempen en Hof-Hoorneman Bankiers. Op dit moment komt volgens de Consumentenbond de rente van spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden al niet meer boven de 0,25 procent uit, bij de grote banken niet boven de 0,1 procent.

  1. Veel souvenirwinkels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfstak’

    Veel souvenir­win­kels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfs­tak’

    Buitenlandse toeristen zijn na 15 juni weer welkom in ons land. Dat is goed nieuws voor de honderden souvenirwinkels in Nederland. De souvenirbranche is voor bijna 100 procent afhankelijk van buitenlandse bezoekers en zag de omzet sinds half maart teruglopen tot nagenoeg nul. De verwachting is dat veel winkeltjes het niet zullen redden. ,,We moeten het vooral hebben van Aziaten en Zuid-Amerikanen. Die zien we voorlopig niet terug.’’