Minder winst bij Philips door kosten terugroepactie slaapapparatuur
De winst krijgt een opdoffer bij Philips als gevolg van de terugroepactie van slaap- en ademhalingssystemen, maar ondertussen gaat de omzet bij het concern wel omhoog. Het bedrijf in medische technologie wist de verkopen het afgelopen kwartaal met negen procent op te krikken. Philips maakt verder bekend eigen aandelen te gaan inkopen.
Onderaan de streep hield Philips de afgelopen drie maanden minder over, bleek maandag uit de publicatie van de kwartaalresultaten. De winst daalde met 27 procent, vooral vanwege de extra 250 miljoen euro die Philips reserveerde voor de terugroepactie . Inmiddels heeft Philips een half miljard opzij gezet voor de reparatie en vervanging van de apneutoestellen.
Eerder werd bekend dat schuimrubber van de beademingsapparatuur kon afbreken in kleine deeltjes. Later wees onderzoek uit dat het schuim ook bepaalde chemicaliën kan afgeven. Zeker als het apparaat niet op de juiste wijze schoon wordt gemaakt. Dat schuim kan in reactie op bepaalde middelen schadelijke gassen vrijlaten die dan door gebruikers ingeademd zouden kunnen worden.
Het gas kan kankerverwekkend zijn. Andere potentiële risico’s van de blootstelling aan de chemische stoffen zijn onder meer hoofdpijn, irritatie, overgevoeligheid, misselijkheid en overgeven.
Wereldwijd zijn er zo’n 3,5 miljoen van de apparaten in omloop, waaronder in Nederland. Daarvan zijn er 2,2 miljoen door gebruikers geregistreerd, zegt Philips-topman Frans van Houten. Dat maakt het makkelijker hen te bereiken wanneer een oplossing wordt goedgekeurd. Toch kan het volgens Van Houten dan nog tot een jaar duren voordat alle apparaten zijn vervangen of gerepareerd.
Philips vindt het veel te vroeg om iets te zeggen over mogelijke schadeclaims als gevolg van de defecten. Het kan nog lang duren voordat zo’n zaak voor de rechter komt, denkt Van Houten.
Callcenters
Philips heeft speciale callcenters en een registratieproces opgezet om patiënten met dergelijke apparaten te ondersteunen. Bij zorgautoriteiten is om goedkeuring gevraagd voor het alternatief dat Philips aandraagt voor het schuim dat in bepaalde gevallen kan verpulveren. Voordat de terugroepactie kan starten, is toestemming nodig.
De winst kwam uit op 153 miljoen euro. Philips kondigde verder een nieuw inkoopplan voor eigen aandelen aan. Het inkoopprogramma moet uiterlijk in 2024 voltooid zijn. Het is een manier om aandeelhouders te paaien: aandelen worden er schaarser door, wat de koers ervan ten goede komt. Na het nieuws over de terugroepactie verloor het aandeel zo'n zestien procent. In 2019 begon Philips ook met het inkopen van aandelen. Ook daarvoor trok het concern 1,5 miljard euro uit.
Huishoudelijke tak
De verkopen kwam uit op ruim 4,2 miljard euro. Dat was vorig jaar nog 4,4 miljard maar in die cijfers zaten nog de resultaten van de verkochte tak voor huishoudelijke apparatuur. De verkoop van die inmiddels geheel ontvlochten divisie wordt in deze periode afgerond. Philips heeft in de maanden van april tot en met juni iets beter gepresteerd dan dat analisten gemiddeld hadden verwacht. Die waren uitgegaan van net geen 4,2 miljard aan opbrengsten.
Voor topman Van Houten is de toekomst nog lastig in te schatten door de impact van de coronapandemie en het tekort aan onderdelen voor elektronica. Hij verwacht dat de verkoop van Philips over heel dit jaar met zo'n vijf procent zal stijgen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Sandra (56) zag haar droom uiteenspatten: juf word je blijkbaar niet zomaar...
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
1
3 op de 10 Nederlanders hebben geldzorgen, stuk meer dan twee jaar geleden
Nederlanders zijn het afgelopen jaar flink bezorgder geworden over hun financiën. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de zorgen voor het eerst sinds 2013 zag toenemen. Vooral de zorgen onder jongeren en alleenstaande ouders zijn relatief groot. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Stijgende verkopen en prijzen stuwen omzet autobranche omhoog
De omzetontwikkeling in de auto- en motorbranche was ook in het eerste kwartaal van dit jaar positief. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de omzet met ruim 22 procent in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee was in elk kwartaal sinds de eerste drie maanden van 2021 sprake van omzetgroei voor de branche, geholpen door stijgende verkopen en prijsstijgingen.
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
-
-
-
Met video's
Kosten stegen in mei opnieuw harder: inflatie toegenomen tot 6,1 procent
Het tempo waarmee de prijzen in Nederland stijgen is in mei verder toegenomen ten opzichte van een maand eerder. Dat kwam vooral doordat de energieprijzen vorige maand minder sterk daalden dan in april. De prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak gingen ook opnieuw omhoog, maar wel wat minder sterk dan in april. Verder namen de prijzen van industriële goederen toe. -
PREMIUMColumn
Van tegelzetter tot pedagogisch tuinman: Jarno (59) heeft zijn roeping gevonden
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Deze week de 59-jarige Jarno die zich met zijn filosofische inslag niet zo thuis voelt als tegelzetter in de bouwkeet.