Miljardenverliezen voor luchtvaartsector door corona
updateDe coronavirusperikelen dreigen de reiswereld snoeihard te raken. De internationale brancheorganisatie IATA schat het verlies voor Europese luchtvaartbedrijven dit jaar op bijna 44 miljard dollar (39 miljard euro). Wereldwijd raamt de organisatie de schade op 63 miljard tot 113 miljard dollar (56 tot 101 miljard euro).
Dat de reisbranche geraakt zal worden, kan niemand verbazen. Reizigers stellen massaal hun reizen uit of annuleren deze. Reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen hebben het aantal nieuwe boekingen al zien teruggelopen met 50 tot 60 procent. Vooral China, de Canarische Eilanden en Italië zijn uit de gratie, maar ook andere bestemmingen zijn veel minder in trek, blijkt uit een rondgang.
,,Zelfs net over de grens, in Duitsland, is er minder animo dan anders”, merkt Eelko van Drongelen van reiswebsite Weflycheap.nl. In ons eigen land, en dan met name aan de kust en op de Waddeneilanden, loopt het aantal boekingen volgens hem nog ‘aardig’.
Om die verliezen op te vangen, hebben reisorganisaties en luchtvaartbedrijven al de nodige noodmaatregelen getroffen. Zo voeren maatschappijen minder vluchten uit naar bestemmingen die zwaar getroffen zijn door corona. Niet alleen de vluchtschema’s naar China zijn aangepast, ook op Italië wordt door de meeste maatschappijen inmiddels minder gevlogen. Transavia bijvoorbeeld heeft zo’n tien procent van de vluchten naar het Zuid-Europese land geschrapt.
Andere stappen die bedrijven aangekondigd hebben: van uitstel van investeringen en de invoering van een vacaturestop tot het verzoek aan medewerkers om vakantiedagen op te nemen. Al zeker een tiental reisorganisaties heeft bij het ministerie van Sociale Zaken aangeklopt om gebruik te maken van de regeling rond werktijdverkorting, zo meldde de ANVR eerder.
Verleiden
Daarnaast proberen bedrijven als KLM en United Airlines hun klanten te verleiden om te blijven boeken naar andere bestemmingen door omboekingskosten kwijt te schelden. Een andere stap is de verlaging van ticketprijzen. Wie bijvoorbeeld negen dagen naar Brazilië of Curaçao zou willen, betaalt op het moment minder dan 400 euro. ,,Het gaat om absurde prijsverlagingen", signaleert Ingmar Bruinsma van TravelClown.
De reiswereld hoopt dat de ticketverkoop hooguit nog een paar weken zwak zal zijn, maar daarna snel weer aantrekt. In een onderzoek van reiswebsite Weflycheap.nl onder ruim duizend mensen zei 84 procent van de reizigers die nu zijn reis uitstelt de vakantie alsnog te zullen boeken, zodra het coronavirus weer voorbij is.
Volgens eigenaar Eelko van Drongelen van Weflycheap.nl moet dat moment ook niet te lang duren. ,,In de eerste maanden van het jaar boeken mensen doorgaans hun reis voor de mei- en zomervakantie. Dat maakt dit een van de belangrijkste inkomstenperiodes voor touroperators en luchtvaartmaatschappijen. Als boekingen langer uitblijven, kan het zomaar gebeuren dat meer bedrijven acuut in problemen komen”, is zijn inschatting.
Slachtoffer
Vanochtend werd bekend dat het coronavirus het eerste ‘slachtoffer’ heeft gemaakt in de luchtvaartbranche. De Britse maatschappij Flybe heeft surseance van betaling aangevraagd. De maatschappij verkeerde al langer in financiële problemen en het coronavirus heeft het bedrijf het laatste zetje gegeven. Dat meer luchtvaartmaatschappijen volgen, sluit Eelko van Drongelen zeker niet uit. Het gaat volgens hem om luchtvaartbedrijven die al langer financieel onder druk staan, zoals Alitalia en Norwegian.
Ingmar Bruinsma van TravelClown begrijpt de groeiende bezorgdheid onder reizigers maar benadrukt dat mensen met een pakketreis zich financieel geen zorgen hoeven te maken: het garantiefonds springt bij als er bij een reisorganisatie sprake is van financieel onvermogen. Wie een los ticket of los hotel heeft geboekt, kan fluiten naar een vergoeding.
IATA-baas Alexandre de Juniac pleitte naar aanleiding van de laatste cijfers over de schadelast voor de luchtvaartsector voor extra (overheids-)maatregelen om de luchtvaartsector uit de brand te helpen. Zo denkt hij aan belastingverlagingen, ingrepen bij start- en landingsrechten en het verlagen van heffingen. ,,Het zijn buitengewone tijden”, zei hij.
Volgens de IATA worden vooral vluchten van en naar China momenteel door het virus hard geraakt, maar verspreiden de epidemie en daarmee de problemen zich ook in rap tempo naar andere regio’s. De grote vraag is wanneer en waar het virus op zijn hoogtepunt is en hoe hoog de piek is.
Bekijk hieronder al onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Pensioenbaas Jos Brocken moest knokken tegen kortingen
Na 16 jaar bij pensioenfonds PMT, waarvan de laatste vijf jaar als bestuursvoorzitter, stopt Jos Brocken bij PMT. Vijf jaar moest hij knokken om dreigende verlaging van de pensioenen af te wenden, maar in zijn laatste dagen kon hij nog twee keer de pensioenen verhogen. -
1
Geen verwarming aan en koud eten: 600.000 huishoudens leven in energiearmoede
Ondanks de financiële compensatie leven steeds meer mensen in energiearmoede. Ruim 600.000 huishoudens hebben hoge energiekosten, wonen in een slecht geïsoleerd huurhuis en hebben een laag inkomen. -
vakbonden geschokt
Massaontslag bij Philips: 6000 banen weg wereldwijd, afdeling in Eindhoven hard geraakt
Philips schrapt wereldwijd 6000 banen. In Nederland verdwijnen 1100 banen, vooral Philips Research in Eindhoven wordt hard geraakt. Bij Philips in Best en op de High Tech Campus in Eindhoven kost de reorganisatie naar schatting tussen de 700 en 750 arbeidsplaatsen. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
Minder betaalverzoekfraude na samenwerking politie en Marktplaats
Intensieve samenwerking tussen de politie en Marktplaats heeft het aantal gevallen van betaalverzoekfraude in twee jaar met 76,5 procent doen afnemen. Dat meldt de politie vandaag.
-
PREMIUMmet video
Prijsplafond gaat overheid veel minder kosten dan verwacht: ‘Reële kans dat kosten dicht bij nul komen’
Experts verwachten dat het prijsplafond op energie het Rijk tientallen miljarden euro’s minder gaat kosten dan werd gedacht. Dit komt vooral door de lage energieprijs, maar ook omdat er minder energie wordt gebruikt. -
-
-
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels.