Microsoft schrapt wereldwijd 10.000 banen omdat consument hand op de knip houdt
Techgigant Microsoft schrapt wereldwijd 10.000 banen omdat consumenten hun hand meer op de knip houden nu het slechter gaat met de economie. Dat heeft het Amerikaanse techconcern aangekondigd. Dat komt neer op ongeveer 5 procent van het hele personeelsbestand.
Het bedrijf heeft de werknemers zojuist op de hoogte gebracht van de ontslagen, waarvan sommige onmiddellijk ingaan. Er werkten eind juni ongeveer 221.000 mensen. ,,Dit zijn het soort moeilijke keuzes die we maken om een toonaangevend bedrijf te blijven in deze meedogenloze industrie”, zegt CEO Satya Nadella van Microsoft in een mail naar het personeel.
Met de stap probeert Microsoft zich aan te passen aan de steeds somberder wordende economische vooruitzichten. Doordat de prijzen wereldwijd flink zijn gestegen zijn klanten van het bedrijf voorzichtiger geworden. Daarmee is het contrast met de coronapandemie groot, want toen trok de vraag naar de software en diensten van Microsoft nog flink aan.
Last van 1,2 miljard
Microsoft waarschuwde al in oktober dat zijn cloudactiviteiten minder goed lopen dan in de afgelopen jaren. Bovendien heeft het bedrijf last gehad van de sterke dollar. ,,Ik denk dat we momenteel door een fase gaan waarin de vraag enigszins normaliseert”, laat Nadella weten vanaf het World Economic Forum (WEF) in Davos. ,,We zullen meer moeten doen met minder. We zullen onze eigen productiewinsten moeten tonen met onze eigen technologie.”
Analisten hadden eerder al voorspeld dat Microsoft, dat moeilijke periodes in het verleden doorgekomen is zonder zwaar banenverlies, dit jaar daar niet aan zou kunnen ontsnappen. De koers van het aandeel Microsoft kende woensdag na de aankondiging weinig beweging.
Er zouden niet enkel in de Verenigde Staten ontslagen vallen, maar ook daarbuiten. Microsoft heeft ook een vestiging in Nederland. Of die ook geraakt wordt door de reorganisatie is nog niet direct duidelijk. Volgens Nadella zal het bedrijf op ‘strategisch belangrijke’ afdelingen ook nog steeds nieuwe mensen blijven aannemen. Voor de reorganisatie neemt Microsoft een last van 1,2 miljard dollar. Die zal worden verwerkt in de kwartaalresultaten die Microsoft binnenkort naar buiten brengt.
Niet de enige techgigant met grote ontslagronde
De ontslagen zijn de grootste in ongeveer acht jaar tijd. Nadella schrapte ongeveer 25.000 banen in de loop van 2014 en 2015 toen Microsoft stopte met de mislukte overname van mobiele telefoonfabrikant Nokia. Het bedrijf hield vorig jaar enkele kleinere ontslagrondes. Toen werd minder dan 1 procent van Microsofts personeelsbestand geschrapt. In oktober ontsloeg het bedrijf minder dan duizend mensen en ook in juli nam het bedrijf afscheid van personeel.
Microsoft is het niet het enige techconcern dat het mes zet in het personeelsbestand. Recent kondigde Amazon al aan 18.000 banen te schrappen. Maker van zakelijke software Salesforce zei met 8000 mensen minder verder te willen en Facebook-moeder Meta Platforms schrapte zo’n 11.000 banen. Microsoft-ceo Nadella zei onlangs in een interview dat de techsector ‘twee lastige jaren’ tegemoet gaat.
Pandemie
Net als andere technologiebedrijven breidde Microsoft tijdens de coronapandemie snel uit. Het heeft meer dan 75.000 mensen aangenomen sinds 2019, profiterend van de toename van online diensten. De jaaromzet van Microsoft steeg in drie jaar tijd met 58 procent, maar de stijgende rente en de mogelijkheid op een recessie hebben de vooruitzichten van het bedrijf getemperd.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
Toekomst buitenlandse winkels Scotch & Soda ook onzeker, curator heeft hoop op doorstart
De buitenlandse winkels van kledingketen Scotch & Soda kunnen niet zonder de failliete Nederlandse tak. Curator Jasper Berkenbosch zoekt daarom naar een bedrijf dat niet alleen de Nederlandse filialen wil overnemen maar dat ook verder wel met de winkels over de grens, waarover nog geen bankroet is uitgesproken. -
Update
ING over staking donderdag: Wij doen er alles aan om te zorgen dat klanten kunnen bankieren
De staking bij ING Bank komende donderdag zal waarschijnlijk geen gevolgen hebben voor het betalingsverkeer. ,,ING doet er alles aan om te zorgen dat belangrijke bankzaken gewoon doorgang kunnen vinden”, laat het bedrijf in een verklaring weten. -
Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde
Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al 18.000 banen verdwenen bij het bedrijf.
-
Massaclaim tegen tarieven energiebedrijven: ‘2 miljard euro te veel betaald’
Claimbedrijf Gobaxter wil een massaclaim beginnen tegen energiebedrijven die vorig jaar hun variabele tarieven verhoogden. Volgens Gobaxter hebben 4,7 miljoen huishoudens samen bijna 2 miljard euro te veel betaald voor hun gas en elektriciteit. -
-
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
‘Plan betere huisvesting migranten niet haalbaar binnen drie jaar’
Huisvesters van arbeidsmigranten moeten binnen drie jaar hun locaties aanpassen naar één persoon per kamer. Daar hadden ze tien jaar de tijd voor, maar die periode is eerder deze week aangepast. Dit is onhaalbaar en onrealistisch, zegt uitzendkoepel ABU. ,,Dit levert nog veel meer problemen op de toch al krappe woningmarkt op.”
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer