Meer loon én een bonus van 250 euro voor pakketbezorgers PostNL
Achttienduizend medewerkers van PostNL krijgen meer loon en een eenmalige bonus van 250 euro. Dat zijn vakbonden CNV en BVPP met het bedrijf overeengekomen.
Delen per e-mail
De werknemers, met uitzondering van de postbezorgers die een eigen cao hebben, krijgen in stappen 5,5 procent meer loon. Dit jaar is de loonstijging 2,5 procent. Volgend jaar komt daar nog eens 3 procent bij, zo staat in het principeakkoord. Naast de structurele loonsverhoging wordt ook een eenmalige bonus van 250 euro uitgekeerd. Verder wordt voor dit jaar een resultaatsafhankelijke uitkering van 2 procent betaald en een eenmalige uitkering van 0,5 procent in december.
Ook zijn in de cao voorwaarden opgenomen voor oudere werknemers. Zij kunnen ervoor kiezen minder te werken met gedeeltelijk behoud van salaris en pensioenopbouw. Daarbij is er voor personeel met een fysiek zwaar beroep de mogelijkheid om drie jaar eerder te stoppen.
In loondienst
Daarnaast gaat PostNL 200 uitzendkrachten in dienst nemen. Pakketbezorgers moeten ook in loondienst komen, ofwel bij PostNL zelf ofwel bij een ondernemer die is aangesloten bij de BGV-cao. FNV ging niet akkoord met het onderhandelingsresultaat, maar legt de uitkomst wel ‘neutraal’ voor aan de achterban. CNV en BVPP doen dit met een positief advies. PostNL zegt blij te zijn met het akkoord, maar had ‘uiteraard’ liever gezien dat het door alle bonden positief werd bevonden.
Volgens FNV zijn in het eindvoorstel een aantal stappen in de goede richting gezet, maar de vakbond had meer verwacht. Vooral het loonaanbod staat volgens de bond niet in verhouding tot de resultaten die PostNL dit jaar boekte. Verder vindt FNV dat er bij PostNL in verhouding te veel mensen met een onzeker contract werken. Hier zou het bedrijf zich meer voor moeten inzetten, aldus de bond.
De postpakkettenbranche ligt onder meer door een onstuimige groei al langere tijd onder een vergrootglas. Eerder deze maand maakte de Inspectie SZW bekend dat er veel misstanden zijn bij koeriersbedrijven en hun onderaannemers. Het gaat vaker fout dan goed, blijkt uit het onderzoek van de dienst naar de grote postbedrijven PostNL, DHL, DPD en GLS.
Zo rijden er mensen die geen werk hebben maar wel een uitkering ontvangen in bezorgbusjes rond, voeren chauffeurs zonder geldige verblijfspapieren werk uit en worden fictieve ondernemingen ingezet om geld weg te sluizen.
Misstanden
De afgelopen anderhalf jaar onderzocht de Inspectie ruim tachtig koeriersbedrijven en onderaannemers die de vier grote postbedrijven inhuren om hun pakketten te bezorgen. De aanleiding voor het onderzoek waren meldingen over misstanden. Dat onderzoek is nog niet afgerond en blijft volgens een woordvoerder van de Inspectie net zo lang doorgaan tot er geen misstanden meer zijn.
De Inspectie wil dat de vier grote postbedrijven hun verantwoordelijkheid nemen. ,,Wat wij horen is dat de contracten met de aannemers goed zijn. Maar daar gebeurt het niet. Het gaat mis bij de onderaannemers”, aldus de woordvoerder. De Inspectie heeft de postbedrijven een brief gestuurd om over de misstanden te praten. Alleen PostNL is daar vooralsnog op ingegaan.
PostNL laat weten elk jaar op misstanden te controleren bij de bedrijven waarmee zij samenwerken voor pakketbezorging. Die moeten onder meer transportvergunningen hebben. Twaalf van de bedrijven wilden niet meewerken met de controle en zegden zelf de samenwerking met PostNL op. Met vier bedrijven is de samenwerking beëindigd, omdat ze niet konden aantonen dat ze de zaken op orde hadden, aldus de PostNL-woordvoerder.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Reportage Op pad met postbezorger Leon: ‘Vandaag lever ik 217 pakketten af op 133 adressen’
Voor de pakketbezorgers van Nederland is het bijna elke dag kerst. Tenminste, als je uitgaat van het aantal pakketten dat ze sinds de coronacrisis bezorgen. De drukke periode die vergelijkbaar is met de dagen voor Kerstmis of Sinterklaas, duurt al bijna een half jaar. We rijden mee met Leon de Pree, pakketbezorger voor PostNL. ,,Als ik thuis m'n ogen sluit, val ik meteen in slaap.’’ -
In twintig jaar nooit zo weinig Brabantse bedrijven op de fles als in 2020
Het aantal Brabantse bedrijven dat vorig jaar failliet is gegaan, lag historisch laag. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat cijfers over de bankroeten verzamelde, meldt dat er in de afgelopen twintig jaar niet zo weinig bedrijven de deuren hebben moeten sluiten. -
PREMIUM
VIDEO PostNL voorspelt recordaantal pakketten tijdens feestdagen: ‘Hier zijn we wél op voorbereid’
Het is vanwege corona een jaar van topdrukte bij PostNL. Met de feestdagen in het vooruitzicht verwacht het postbedrijf een recordaantal pakketten in de decembermaand. In het pakketsorteercentrum in Dordrecht zijn ze er klaar voor. ,,De hoeveelheid pakketjes tijdens de feestdagen verdubbelt in een regulier jaar al, dus we hebben ons nóg beter voorbereid.’’ -
Video Pensioenen ambtenaren en leraren dit jaar niet omlaag
De pensioenen voor ambtenaren en leraren worden dit jaar niet verlaagd. Pensioenfonds ABP heeft eind december een dekkingsgraad van ruim 92 procent gehaald. Daarmee heeft het fonds voldaan aan de eis van een dekkingsgraad van minimaal 90 procent. -
Update Belgische detailhandel: Nederlanders welkom, maar kom niet massaal
De Belgische detailhandelsorganisatie Comeos zegt dat Nederlanders van harte welkom zijn om in België te komen winkelen. ,,Als mensen de coronaregels respecteren hebben wij daar geen probleem mee. Maar het is absoluut niet de bedoeling dat hier massaal Nederlanders komen winkelen”, zegt Hans Cardyn van Comeos.
-
PREMIUM
Bezorgers PostNL, DHL en DPD hebben er een concurrent bij: Budbee
Pakketbezorgers als PostNL, DHL en DPD hebben er een concurrent bij: Budbee, een jong bedrijf uit Zweden dat sinds een jaar ook online bestellingen bezorgt in Nederland. Jørgen Höppener (30) leidt de bezorgdienst in ons land. -
Brexit / video Nieuwe douaneregels tussen EU en Verenigd Koninkrijk van kracht
De nieuwe douane- en grensformaliteiten tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn om middernacht ingegaan. De Britten hebben om 23.00 Engelse tijd de interne Europese markt verlaten en staan nu, vier jaar na het brexitreferendum, daadwerkelijk op eigen benen. -
Mogelijk 757 miljoen uit EU-brexitfonds voor Nederland
Nederland kan mogelijk aanspraak maken op 757,4 miljoen euro van de Europese Unie voor de schade die de brexit heeft aangericht. Alleen Ierland krijgt meer, volgens het voorstel waarover de EU-landen en het Europees Parlement het eens proberen te worden.