Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Maximaal 23 cent per minuut voor bellen in EU

Het Europees Parlement heeft met grote meerderheid ingestemd met maximumtarieven voor alle buitenlandse gesprekken en sms’jes binnen de EU-lidstaten. Vanuit Nederland naar een ander EU-land bellen mag vanaf 15 mei 2019 niet meer dan 19 eurocent per minuut kosten, een sms niet meer dan 6 cent.

De stap volgt op het afschaffen van de roamingkosten op Europees niveau in juni vorig jaar. Daardoor waren de kosten voor bellen, sms’en en internetten in het buitenland voortaan even hoog als binnen de eigen landsgrenzen. Het verlagen van de extra kosten voor internationaal bellen of sms’en binnen de EU bleef buiten schot.

Nederlanders betalen nu nog 25 tot 75 cent per minuut voor een gesprek naar een ander EU-land. Dat moet nu dalen tot maximaal 23 cent inclusief btw.

Europarlementariër Lambert van Nistelrooij (CDA) is opgetogen over het prijsplafond voor internationaal bellen. ,,Geen dure telefoontjes en sms’jes meer naar je zoon of dochter die in een ander EU-land studeert of een vriend die woont in het buitenland.’'

Marietje Schaake (D66) is blij dat er ,,een einde komt aan een absurde situatie’'. ,,In Europa mag een landcode geen reden zijn voor verschillen in prijs.”

De Europese consumentenorganisatie BEUC is verheugd over betere bescherming in de nieuwe wetgeving. Zo mogen telecombedrijven geen extra kosten berekenen als een klant voortijdig zijn contract wil beëindigen. Ook moeten consumenten delen van hun bundel ongestraft kunnen schrappen.

In Europa wordt een ‘omgekeerd 112'-systeem, een burgerwaarschuwingssysteem zoals NL-Alert, ingevoerd. ,,Nederland is hier gidsland’’, zegt van Nistelrooij. 

  1. Hoe Marcel honderden Nederlanders een heerlijk avondje bezorgt
    PREMIUM

    Hoe Marcel honderden Nederlan­ders een heerlijk avondje bezorgt

    Nee, hij gooit ze niet door de schoorsteen, maar bezorgt zijn 250 tot 300 Sinterklaas-pakjes netjes aan de deur. Als de mensen thuis zijn tenminste. Pakketbezorger Marcel Helling (47) is één van de vijfduizend pieten van PostNL die vanavond het heerlijk avondje voor miljoenen Nederlanders mogelijk maakt. Zijn stoomboot is de Mercedes Sprinter, die deze dagen tjokvol heerlijks zit. De bestemming: tuindersdorp De Lier, het Westland.