Het voorstel van D66 om de veestapel te verminderen zorgde deze week voor commotie.
Volledig scherm
PREMIUM
Het voorstel van D66 om de veestapel te verminderen zorgde deze week voor commotie. © ANP

Landbouwsector zwaar onder druk: de boeren hebben het gedaan

stikstofdiscussieDe veestapel kan wel door de helft, opperde D66 deze week. Hoe kan het, dat de veehouders zo in de gevarenzone zijn gekomen? Hoeveel ruimte willen we nog maken voor de boer? 

Quote

Zo’n uitspraak raakt boeren diep

Maria van Genugten

Deze week zal vermoedelijk de eerste ooit zijn geweest dat de naam van Tjeerd de Groot meerdere malen viel in de behandelkamer van psychologen. De Groot bracht de afgelopen jaren door als niet al te opvallend Tweede Kamerlid voor D66. Maar begin deze week was hij het die in deze krant een joekel van een knuppel in het hoenderhok gooide. Om Nederland van het acute stikstofprobleem af te helpen, zou de veestapel, in het bijzonder het aantal varkens en kippen, gehalveerd moeten worden. Zo kan Nederland weer vooruit, stelde De Groot.

,,Zo’n uitspraak raakt boeren diep”, merkte Maria van Genugten in haar praktijk, die speciaal gericht is op psychische hulpverlening aan boeren. ,,’Waar doen we het allemaal voor’, denken ze. ‘Weten de mensen wel dat zij voor hun voedsel verantwoordelijk zijn?’”

  1. Veel souvenirwinkels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfstak’

    Veel souvenir­win­kels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfs­tak’

    Buitenlandse toeristen zijn na 15 juni weer welkom in ons land. Dat is goed nieuws voor de honderden souvenirwinkels in Nederland. De souvenirbranche is voor bijna 100 procent afhankelijk van buitenlandse bezoekers en zag de omzet sinds half maart teruglopen tot nagenoeg nul. De verwachting is dat veel winkeltjes het niet zullen redden. ,,We moeten het vooral hebben van Aziaten en Zuid-Amerikanen. Die zien we voorlopig niet terug.’’