Kritiek op potentiële topman Air France-KLM Capron
Philippe Capron blijkt toch niet de gedroomde kandidaat om leiding te geven aan Air France-KLM. Na de eerdere positieve berichten over de mogelijke nieuwe topman voor Air France-KLM, is het management van luchtvaartmaatschappijen KLM, Delta Air Lines en China Airlines nu negatiever.
Ook bij Franse vakbonden is Capron niet de favoriet om de positie van de opgestapte topman Jean-Marc Janaillac over te nemen. De 60-jarige Capron is sinds 2014 financieel directeur bij het Franse nuts- en vervoersbedrijf Veolia. Daarvoor werkte hij onder meer bij mediaconcern Vivendi.
Lichtgewicht
Volgens de Franse nieuwssite BFM is er inmiddels overleg geweest tussen de partijen, waarbij KLM als zusterbedrijf en Delta en China Airlines als belangrijke aandeelhouders, hun beklag deden over 'lichtgewicht' Capron als mogelijke nieuwe bestuursvoorzitter. In de media dook zijn naam vorige week op.
Volgens de criticasters ontbreekt het hem aan kennis en ervaring in de luchtvaartsector. Ook heeft Capron nog nooit aan de leiding gestaan van een bedrijf. Personeel van KLM liet zich bij monde van de centrale ondernemingsraad ook al negatief uit over zijn mogelijke benoeming.
Co-topman van KLM
Bij KLM en Delta klinkt al langer de roep om een co-topman van KLM-huize, zoals eerder het geval was. Dit zou volgens bronnen ook een hoop onrust bij het moederbedrijf Air France-KLM kunnen wegnemen. De nieuwe topman van het concern moet volgens ingewijden ook commissaris bij KLM worden, zodat hij direct invloed kan uitoefenen op het beleid in Amstelveen.
Bij KLM heerst onvrede over hoe de luchtvaartcombinatie de Nederlandse tak behandelt. In een brief aan de waarnemend bestuurder van Air France-KLM, Anne-Marie Couderc, schreef KLM eerder deze maand: ,,We willen niet meer worden behandeld als een dochteronderneming van Air France, terwijl KLM vier keer meer winst maakt." Door de nieuwe topman ook commissaris bij KLM te maken, krijgt de Nederlandse tak meer invloed in het beleid van de luchtvaartmaatschappij.
Opvolger dringend nodig
De Franse minister van Economie en Financiën Bruno Le Maire zei eerder zo snel mogelijk een besluit over de opvolger van Janaillac te willen. In mei trad die af, nadat het hem niet was gelukt buiten de bonden om zaken te doen met het eigen personeel. Sindsdien heeft een interim-bestuur de dagelijkse leiding.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update
Air France benoemt financieel directeur tot interim-topman
Frédéric Gagey, de financiële baas van Air France-KLM, wordt voorlopig ook bestuursvoorzitter van de luchtvaartgroep. Zijn voorganger Jean-Marc Janaillac pleitte vandaag in zijn afscheidsspeech voor verbetering van het concurrentievermogen van de luchtvaartcombinatie. -
AccorHotels interesse in belang Air France-KLM
AccorHotels heeft interesse in het verkrijgen van een minderheidsbelang in luchtvaartcombinatie Air France-KLM. Dat bevestigde de Franse hotelgroep na berichtgeving in de Franse krant Les Echos. -
PREMIUM
Tekort aan babyvoeding VS leidt tot paniek: ‘Ik heb nog maar een voorraad voor drie dagen!’
Er heerst groeiende paniek onder Amerikaanse ouders: delen van het land kampen met een nijpend tekort aan babyvoeding. Ouders lengen voeding aan of rijden uren op zoek naar poedermelk. -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
'Air France-KLM heeft nieuwe topman op het oog'
Air France-KLM heeft de financieel directeur van het Franse nuts- en vervoersbedrijf Veolia, Philipe Capron, in het vizier om de nieuwe topman van de luchtvaartcombinatie te worden. Volgens de krant La Tribune wordt Capron als favoriet beschouwd om de topfunctie te gaan vervullen.
-
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
Minder groei en meer inflatie door oorlog, maar Europese recessie lijkt vermeden
Europese landen moeten rekenen op minder groei en meer inflatie dan eerder voorspeld. Maar een recessie lijkt te worden vermeden, zegt Brussel in zijn nieuwste groeivooruitzichten.