Koersval TomTom houdt aan
De koersval van de Nederlandse kaartenmaker TomTom houdt aan. Gisteren zag het bedrijf al een kwart van zijn beurswaarde in rook opgaan. Beleggers dumpen het aandeel massaal nu Google de leiding neemt in de strijd om het dashboard in auto's.
Beleggers schrokken zich een hoedje toen het gisteren bekend werd: klanten van TomTom (Renault, Nissan en Mitsubishi) kiezen voor Android-systemen. Nieuwe auto's worden straks uitgerust met onder andere Google Maps.
Een klap voor TomTom, dat kortom bij die klanten geen navigatiekastjes meer hoeft in te bouwen. Volgens de financieel directeur, in een interview met het ANP, zal die deal in elk geval niet op korte termijn gevolgen hebben voor de omzet.
In de automobielsector worden deals gesloten voor nieuwe modellen die pas over twee, drie of vier jaar verschijnen. Die orders vertalen zich pas later door in gevolgen voor de omzet, zo benadrukte Taco Titulaer in een poging de gemoederen tot bedaren te brengen.
Op vragen over mogelijke gevolgen voor de winstgevendheid van TomTom, wilde de directeur overigens niet ingaan. ,,Wij gaan nooit in op de winstgevendheid voor een periode langer dan het lopende jaar."
Knauw
De bestuurder voegt eraan toe dat TomTom wel vaker een knauw krijgt door nieuws rondom Google. ,,Dit is niet de eerste keer. In 2009 zei Google dat ze Android naar de mobiele telefoon brachten. Dat had toen ook effect op ons aandeel."
TomTom is groot geworden met zijn navigatiekastjes, maar die markt zakte in door de opkomst van navigatie-apps op smartphones. Tegenwoordig zet het in op onder meer ingebouwde navigatiesystemen in auto's.
Het biedt geen complete besturingssystemen aan, zoals Android Auto van Google. Fabrikanten kunnen naast Android Auto kiezen voor apps van derden, maar volgens Titulaer is dat in dit geval niet gebeurd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Nu corona voorbij is, zien meer starters in horeca en cultuur hun kans schoon
In de zwaar door de coronacrisis getroffen horeca en cultuur-, sport- en recreatiesector trekt het aantal startende ondernemers weer aan. Volgens de Kamer van Koophandel (KVK) waren er in deze sectoren afgelopen maand wel een kwart meer beginnende ondernemers dan dezelfde maand vorig jaar. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Amsterdam Trade Bank, onderdeel van Russische Alfa Bank, failliet verklaard
De Amsterdam Trade Bank (ATB), een Nederlandse dochter van de Russische Alfa Bank, is failliet verklaard. De bank had zelf een aanvraag ingediend voor een bankroet waarna de rechtbank in Amsterdam curators heeft benoemd.
-
Tientallen grote ondernemingen beloven geen belasting meer te ontwijken
Ruim veertig Nederlandse multinationals en andere grote ondernemingen hebben afgesproken om zich niet of niet meer schuldig te maken aan belastingontwijking- en ontduiking. Bedrijven als Philips, Jumbo, Ahold Delhaize, Randstad, Shell, Heineken, Rabobank en KLM maakten bekend zich achter de zogenoemde Tax Governance Code van ondernemersorganisatie VNO-NCW te scharen. Daarmee geven ze concreet aan dat ze belastingafdracht als plicht zien waarbij ze beloven geen gebruik te maken van omwegen in belastingparadijzen om maar belastingen te ontwijken. -
13
Spaarders lopen gezamenlijk miljarden mis door uitspraak Hoge Raad
Honderdduizenden spaarders hebben geen recht op compensatie voor te veel betaalde belasting over hun spaargeld. Dat heeft de Hoge Raad zojuist bepaald. -
Huren in sociale sector gemiddeld met 2 procent omhoog
Woningcorporaties verhogen de huren van woningen in de sociale sector vanaf 1 juli gemiddeld met 2 procent. Bij ruim de helft van de woningen (63 procent) blijft die stijging onder de toegestane grens van 2,3 procent, meldt de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes.