Volledig scherm
© ANP

KLM schrapt tot 2000 banen: ‘Impact van het coronavirus is enorm’

KLM wil het aantal voltijdsbanen met 1500 tot 2000 verminderen, wegens moeilijkheden in de luchtvaart door het coronavirus. Om dezelfde reden wil de luchtvaartmaatschappij werktijdverkorting aanvragen voor al haar personeel in het tweede kwartaal. Dat staat in een mededeling van KLM aan medewerkers.

In een videoboodschap laat KLM-topman Pieter Elbers weten onder meer via natuurlijk verloop en pensioneringen banen te willen schrappen. Ook worden minder uitzendkrachten ingezet. Dat moet volgens hem voldoende zijn om gedwongen ontslagen te voorkomen.

Het schrappen van arbeidsplaatsen is een van de maatregelen die KLM direct heeft ingevoerd. Ook vermindert de luchtvaartmaatschappij per direct de investeringen met 300 miljoen tot 400 miljoen euro. Daarnaast voert KLM kostenbesparingen door van 100 miljoen.

Over de werktijdverkorting voor werknemers wordt nog overleg gevoerd met de ondernemingsraad en vakbonden. Dat geldt ook voor een voorstel om het uitbetalen van een winstdeling over 2019 aan werknemers op te schuiven naar oktober. Aanvankelijk zou die in april worden uitgekeerd. Ook wil KLM de uitbetaling van variabele beloningen voor de directie opschorten. Het bedrijf telde in 2018 33.000 werknemers

Inreisverbod

,,Als ik kijk naar waar we nu staan op vrijdag ten opzichte van waar we stonden op maandag, is er in vijf dagen ongelooflijk veel gebeurd”, zegt KLM-topman Pieter Elbers in de video. Vooral het Amerikaanse inreisverbod voor veel Europeanen heeft de toch al slechte vooruitzichten voor dit jaar verder verergerd.

Zo rekent KLM erop het aantal vluchten verder in te perken, met 30 tot 40 procent in de periode van april tot en met juni. De inkomsten per vlucht kunnen daarbij nog harder dalen, waarschuwt Elbers in de videoboodschap.

Michiel Wallaard, onderhandelaar van CNV Vakmensen reageert met gemengde gevoelens: ,,We hebben begrip voor de uitzonderlijk moeilijke situatie waarin het bedrijf nu verkeert. Dat gaat de KLM’ers erg aan het hart. Tegelijkertijd zijn het ingrijpende voorstellen waar KLM nu mee komt. We gaan hierover met onze leden in gesprek.’’

Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:

 1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
  PREMIUM

  Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

  De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”