KLM's nieuwste snufje: robot Care-E draagt je bagage en 'loopt' met je mee
De KLM test deze zomer een nieuw technisch hoogstandje dat het reizen een stuk gemakkelijker moet maken. Robot Care-E draagt straks je bagage en begeleidt je naar je gate.
Delen per e-mail
De schattig-ogende, KLM-blauwe robot heeft digitale oogjes en communiceert met reizigers door middel van non-verbale geluiden. Je hoeft dus niet per se Nederlands te kunnen spreken om van de vliegveldrobot gebruik te maken.
De robot is in het leven geroepen om de doorstroom op de luchthaven te verbeteren en het reizen te versimpelen. Je word begroet door Care-E, waarna het vraagt om je vliegticket. De vriendelijke oogjes van het apparaat wijzen je naar de scanner en kijken blij wanneer je vliegticket akkoord is.
Op de rug van Care-E is ruimte voor een koffer of tas die tot 38 kilo mag wegen. Vervolgens 'loopt' de robot met je mee, met een snelheid van bijna vijf kilometer per uur. Dat is de gemiddelde menselijke wandelsnelheid.
Gewijzigde gate? Geen probleem
Care-E is zelfrijdend en hoeft dus niet aangestuurd te worden. Doordat het gekoppeld is aan verschillende informatiesystemen binnen de luchthaven, weet het waar het naartoe moet. Ook als een gate wordt gewijzigd, komt die informatie binnen bij Care-E. Zo brengt de robot je dus altijd naar de juiste gate. Ook brengt het je naar winkels en restaurants, en het wacht zelfs op je als je het toilet bezoekt onderweg naar de gate.
Door een sensor in de robot kan het zelfstandig zijn omgeving in de gaten houden. Door ingebouwde afstandsmeters ontwijkt het obstakels en zal het dus niet tegen je aan botsen.
In Amerika als pilot
Care-E wordt deze zomer getest en later dit jaar als pilot op het John F. Kennedy International Airport in New York en San Francisco International Airport ingezet.
In 2014 kwam KLM met de 'Lost & Found' service, waarbij een hondje, gehuld in KLM-tenue, verloren voorwerpen naar de eigenaar terug zou brengen. Die service is er nooit echt gekomen. ,,Die hond staat puur symbool voor het feit dat we actief op zoek gaan naar de eigenaren van spullen die aan boord zijn blijven liggen", zei woordvoerder Joost Ruempol daar destijds over. In Seoul werd ook al eens geëxperimenteerd met robotgidsen.
Het is nog niet bekend of en wanneer we de robothond op Nederlandse luchthavens kunnen verwachten.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
column Hé klimaatscepticus, durf je ook je geld erop in te zetten?
Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag. -
FNV sleept onlinesuper Picnic voor de rechter
Picnic geeft geen gehoor aan de oproep van vakbond FNV om zich aan de supermarkt-cao te houden. Het bedrijf wil zelf afspraken maken met werknemers. FNV stapt daarom naar de rechter. -
Stroom en gas bij ons veel duurder dan in buurlanden
De stroom- en gasprijzen liggen in Nederland ver boven het Europese gemiddelde. Voor stroom betalen we 28 procent meer dan de gemiddelde Europeaan, voor gas 19,7 procent meer. Dat blijkt uit een analyse van Energievergelijk.nl op basis van cijfers uit de Household Energy Price Index in 32 Europese landen. -
Zwitserse bank UBS krijgt boete van 3,7 miljard euro in Franse witwaszaak
Een Franse rechtbank heeft de Zwitserse bank UBS voor 3,7 miljard euro beboet voor betrokkenheid bij het witwassen van geld. Ook moet het financiële concern 800 miljoen euro aan schadevergoeding betalen aan de Franse staat. -
PREMIUM
Schone biobrandstof is een fabel
Benzine en diesel die wordt aangelengd met palm-, soja- of koolzaadolie heette schoner te zijn dan 'gewone' benzines. Dit is een fabel, zeggen milieudeskundigen. Op termijn wil ook de EU weer af van het bijmengen van biobrandstoffen. Toch geeft de industrie zich niet zomaar gewonnen.
-
Hogere energienota en tegenvallend loonstrookje nekken consumentenvertrouwen
Voor in het eerst in vier jaar tijd zijn consumenten negatief over hun eigen huishoudboekje en het economisch klimaat. De fors hogere energierekening en de btw-verhoging hakken er hard in. -
video Topman Air France-KLM: Positie van KLM staat absoluut niet ter discussie
Air France moet meer winst maken, met KLM gaat het goed. Dat was in het kort de weinig verrassende boodschap die Ben Smith, de nieuwe topman van luchtvaartcombinatie Air France-KLM, uitsprak bij de presentatie van de jaarcijfers. Smith en Pieter Elbers deden hun best om het gesteggel van de afgelopen weken vooral niet te benoemen. -
Vertrek Honda staat los van brexit, zegt Honda
Autofabrikant Honda sluit zijn fabriek in het Engelse Swindon. Het Japanse bedrijf wijst op veranderingen in de auto-industrie. Volgens experts is dat niet het hele verhaal.