Volledig scherm
© ANP XTRA

KLM kondigt bezuinigingsmaatregelen aan wegens coronavirus

KLM kondigt ‘drastische’ bezuinigingsmaatregelen aan als reactie op de economisch impact van het coronavirus. Dat staat in een brief van financieel directeur Erik Swelheim aan het management van de luchtvaartmaatschappij.

,,Het coronavirus heeft significante impact gehad op ons vliegverkeer naar China en andere bestemmingen in Azië. Het virus heeft waarschijnlijk ook impact op de rest van ons netwerk, nu ook het reisadvies naar Italië is aangepast", schrijft de financieel directeur. 

Alleen absoluut noodzakelijke uitgaven zijn geoorloofd. Niet-noodzakelijke investeringen worden voorlopig uitgesteld. Bijvoorbeeld IT-projecten die nog niet zijn begonnen, gaan voorlopig niet van start. Ook worden er beperkingen ingesteld bij de werving van personeel. KLM had al eerder onder andere trainingen voor nieuw cabinepersoneel stopgezet. 

Bij de presentatie van de jaarcijfers vorige week zei Air France-KLM al te rekenen op een verlies van zo’n 150 tot 200 miljoen euro als gevolg van het coronavirus. Daarbij gaat het bedrijf uit van vluchtverstoringen tot april. Air France-KLM wilde geen schatting geven van de kosten mochten de virusproblemen de vluchtschema’s langer in de war gooien. 

Twee weken langer in de ban

KLM vliegt tot eind maart niet naar Peking en Sjanghai vanwege het coronavirus. Daarmee doet de maatschappij de Chinese steden ongeveer twee weken langer in de ban dan eerder gemeld. De maatschappij was van plan de vluchten naar de twee bestemmingen half maart te hervatten.

 1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
  PREMIUM

  Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

  De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”