Klanten Welkom Energie krijgen nieuw termijnbedrag van Eneco: ‘Help, ik ga naar 631 euro per maand’
Veel van de 90.000 ex-klanten van Welkom Energie zijn zich opnieuw wild geschrokken. Nadat woensdag al bleek dat Eneco torenhoge tarieven rekent, kregen ze vrijdag hun nieuwe termijnbedrag door. Pieter Omtzigt eist ondertussen opheldering van het Kabinet.
Radio 1-presentatrice Lara Rense kwam op Twitter uit de kast als ex-klant van Welkom Energie. In de mail die ze toont, blijkt dat ze 631 euro per maand gaat betalen. ‘Help, ons termijnbedrag bij Welkom Energie was 182,06...’, heeft ze er bij gezet. Tom Huyskens gaat van maandelijks 186 euro onder Welkom Energie naar 479 euro onder Eneco. ,,Wat kunnen wij collectief hiertegen ondernemen?”
Eric Goedhart betaalde 207 euro en dient nu 569 euro in de maand af te tikken, mailt hij aan deze site. Bovengenoemde voorbeelden mogen extreem klinken, talloze andere klanten melden eveneens enorme stijgingen van hun maandlasten.
Raar verhaal
Zo meldt Peter Renkema dat zijn maandelijkse voorschot van 275 euro naar 418 euro stijgt. De heer Verhoef ziet zijn voorschot van 119 euro naar 266 euro exploderen. Alleen voor gas is hij op jaarbasis al 1500 euro meer kwijt, rekent hij voor.
Harmen twittert dat hij van 175 euro per maand nu 335 euro moet betalen. Heleen Nagelmakers: ‘Hupsakee van 106 naar 306 euro.’ Toch zijn er ook klanten waar de schade meevalt.
Zo betaalde Dirk Gerards bij Welkom Energie 191 euro in de maand en is zijn nieuwe termijnbedrag bij Eneco 236 euro. Raar verhaal, zegt hij. ,,Had zelf rond de 450 verwacht, dus ze hebben niet goed gerekend.”
Verbruikgegevens
Voor de duidelijkheid: het maandelijkse voorschot dat klanten doorkrijgen, is niet het bedrag dat ze definitief betalen. Het is een bedrag dat als het goed is, is gebaseerd op het gemiddelde bekende gebruik van klanten.
Vraag is of Eneco van iedereen de juiste verbruikgegevens bezit en de voorschotten accuraat zijn. Uiteindelijk wordt wat teveel is betaald, teruggestort. Was het voorschot te laag, dan volgt echter een naheffing.
Desalniettemin schrijft Eneco het gemailde termijnbedrag wél automatisch af en dat hakt er bij velen fors in. Diverse woedende klanten stappen direct over, ondanks dat er deze maand een wettelijke opzegtermijn van 30 dagen geldt. Dat komt omdat Welkom Energie failliet ging en de ACM de leveringsvergunning introk.
Vaste prijzen
Rob Dohmen heeft nadat hij zijn nieuwe maandbedrag doorkreeg meteen een nieuwe deal bij Vattenfall gesloten. Jay - hij ging van 229 bij Welkom naar 420 onder Eneco - stapt over naar EnergieDirect, waar hij 320 euro per maand gaat betalen. ‘De incasso van Eneco haal ik onmiddellijk terug, dat ze maar zien dat ze hun centen krijgen, ik heb nooit ‘ja’ gezegd.’
Woensdag stelde Eneco overigens dat het termijnbedrag voor een gemiddeld huishouden op 289 euro per maand zou uitkomen. Toen liet het bedrijf ook weten dat het 1,80 euro voor een kubieke meter gas zou vragen en 51 cent voor een kilowattuur stroom. Klanten krijgen die vaste prijzen tot 1 maart. Ze behoren momenteel tot de allerduurste in de markt.
Opheldering Omtzigt
Terwijl de klanten woedend reageren, heeft Pieter Omtzigt in een serie vragen opheldering van het kabinet gevraagd over de gang van zaken rond Welkom Energie. De volksvertegenwoordiger betwijfelt of toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) het belang van de 90.000 klanten wel voorop heeft gesteld.
Hij wijst op de tijdslijn rond het faillissement, waarbij het noodlijdende Welkom Energie eerst een deal met Eneco sloot over de overname van de 90.000 klanten. Pas later volgde toestemming van toezichthouder ACM en nog weer later intrekking van Welkom Energies leveringsvergunning en het faillissement.
Omtzigt zet grote vraagtekens bij deze gang van zaken, met name nu Eneco ondanks de overname de bestaande contracten van klanten bij Welkom Energie niet respecteert. ‘Kunt u aangeven of er hier sprake is van een vooropgezette koers, waarbij ACM, Eneco en Welkom Energie samen besloten om deze volgorde zo af te lopen?’, wil hij weten van minister Stef Blok (Economische Zaken & Klimaat) en staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius.
Belang klanten
Daarnaast stelt hij nog eens 18 andere Kamervragen. Zo wil hij weten of, en zo ja waarom, Eneco niet gehouden is om de originele contracten gestand te doen. Dan hadden de 90.000 klanten hun oude, voordeligere tarieven gehouden. ‘De overname kwam namelijk voor het faillissement tot stand.’
Ook wil hij weten of de Staat indirect profiteert van het faillissement nu GasTerra weigert om een partij gas, die Welkom Energie maanden terug tegen veel lagere prijzen kocht, aan de curator vrij te geven. Nieuws dat deze site eerder deze week bracht.
Al met al betwijfelt het Kamerlid of de ACM wel in het belang van de gedupeerde klanten heeft gehandeld. Zeker nu de prijs die Eneco rekent bijzonder hoog lijkt. Concreet vraagt het energiebedrijf de komende maanden 1,80 euro per kubieke meter gas en 49 eurocent per kilowattuur stroom. Bijna geen andere leverancier is duurder.
Omtzigt eist verder inzicht in de financiële situatie van Welkom Energie voorafgaand aan het bankroet. Tenslotte stelt hij een serie vragen over hoeveel een gemiddelde klant nu duurder uit is door het faillissement. ,,Is de 400 euro energiecompensatie die het kabinet biedt dan ook maar in enige mate toereikend voor de klanten van Welkom Energie?”
Tekst gaat verder na de afbeelding.
Energiebelasting
Eerder diende het voormalige CDA-kamerlid al een motie in waarin hij het kabinet vroeg te onderzoeken of de ACM inderdaad streng genoeg controleert. Ook vroeg hij te kijken of de klanten gecompenseerd kunnen worden. Volgens staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Economische Zaken & Klimaat) is dit echter te ingewikkeld en tijdrovend, schreef ze maandagavond.
De VVD-bewindsvrouw wijst erop dat het kabinet recent al ruim 3 miljard euro uittrok om de energiebelasting te verlagen. ‘De verlaging van de belastingen helpt de gedupeerden van Welkom Energie op korte termijn, net als de vele andere huishoudens in Nederland.’ Concreet gaat de energienota daardoor met 400 euro per huishouden omlaag.
Yeşilgöz-Zegerius zei verder het ‘beeld weg te willen nemen dat de ex-klanten van Welkom Energie eind komende week geen redelijk aanbod van Eneco zullen krijgen.’ Dat laatste betwisten de klanten. Op sociale media reageren velen geschrokken of boos over de door Eneco bekendgemaakte tarieven.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
Experts: Stresstest voor energiebedrijven nodig
Energiebedrijven moeten net als banken aan frequente stresstests worden onderworpen. Het omvallen van Welkom Energie bewijst opnieuw dat het toezicht van de ACM tekortschiet, vinden de Consumentenbond en andere experts. -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
update
Welkom Energie officieel failliet: gedupeerde klanten zien kans op compensatie slinken
De rechtbank Midden-Nederland heeft Welkom Energie vandaag officieel failliet verklaard. Daarmee neem de kans voor de 90.000 klanten verder af dat ze nog iets van hun geld terugzien. Wel belooft nieuwe leverancier Eneco zijn best te doen om de tariefstijging te beperken. -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt.
-
Klanten van Welkom Energie gaan bij Eneco 289 euro per maand betalen
De 90.000 klanten van het failliete Welkom Energie gaan fors meer betalen bij Eneco, met name voor gas. Van 1 november tot 1 maart betalen ze een vast tarief van 1,80 euro per kubieke meter gas en 49 cent per kilowattuur stroom. Dat laat Eneco weten aan deze site. -
-
-
PREMIUM
Staat kan rijk worden van faillissement Welkom Energie, ten koste van gedupeerden
De Nederlandse overheid lijkt de lachende derde te worden bij het faillissement van Welkom Energie. Gashandelaar GasTerra, voor de helft van de staat, weigert een flinke partij door Welkom Energie gekocht gas vrij te geven. Dat levert de staat miljoenen op, maar zet de gedupeerde klanten in de kou. -
PREMIUM
Klanten Welkom Energie voelen zich dubbel gepakt: ‘Welkomstpremie kwijt en twee keer zoveel betalen’
De klanten van Welkom Energie reageren ontzet op het onverwachte omvallen van de energieleverancier en hun verplichte transfer naar Eneco. Velen stellen voor honderden tot duizenden euro's het schip in te gaan.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer