Klanten van Welkom Energie gaan bij Eneco 289 euro per maand betalen
De 90.000 klanten van het failliete Welkom Energie gaan fors meer betalen bij Eneco, met name voor gas. Van 1 november tot 1 maart betalen ze een vast tarief van 1,80 euro per kubieke meter gas en 49 cent per kilowattuur stroom. Dat laat Eneco weten aan deze site.
Eneco, dat vorige week de klantportefeuille van het noodlijdende Welkom Energie overnam, heeft afgelopen dagen flink zitten rekenen. Duidelijk was dat de 90.000 voormalige klanten van Welkom Energie hun voordelige contract niet konden meenemen. De fors gestegen gasprijzen maakten dit onmogelijk, stelde Eneco.
Nu zijn de prijzen bekend: Eneco vraagt van 1 november tot 1 maart een vaste prijs van 1,80 euro per kubieke meter gas. Daar komen vaste leveringskosten van 5,99 euro per maand bij. Voor stroom gaat een normaaltarief van 0,493 cent per kilowattuur gelden en een daltarief van 0,419 cent. Het enkelvoudige stroomtarief ligt daar tussenin. De vaste leveringskosten voor elektriciteit bedragen eveneens 5,99 euro.
Hoge gasprijs
Al met al lijken de 90.000 klanten met name een torenhoge gasprijs te gaan betalen. De huidige variabele gasprijs ligt bij veel energiebedrijven bijna een euro lager. Dat tarief is wel voor het laatst op 1 juli gewijzigd, de spectaculaire stijging van afgelopen maanden is er nog niet in verdisconteerd. Vanaf 1 januari gaan de variabele tarieven eveneens enorm omhoog
Desalniettemin ligt de 1,80 euro per kuub gas die Eneco vraagt beduidend hoger dan de gasprijs in momenteel aangeboden vaste energiecontracten. Klanten die echter nu hun energieprijzen een jaar vastzetten, betalen bij Eneco zelf bijvoorbeeld zo'n 1,60 euro per kubieke meter gas en 0,405 cent per kilowattuur stroom. Concurrent Innova rekent in zijn jaardeal ook met een gasprijs van iets boven de 1,60 euro en zo'n 41 cent voor elektriciteit.
Verschil is wél dat genoemde tarieven in een jaarcontract zitten en de tarieven voor de Welkom Energie-klanten slechts voor vier maanden gelden, en ook nog in de dure wintertijd. Het energiebedrijf lijkt de 90.000 nieuwe klanten dus een soort winteropslag te rekenen.
Tekst gaat verder na het beeld
Verkeerd moment
In de mail die klanten uiterlijk 5 november krijgen, legt Eneco klanten uit dat hun energiebedrijf op een verkeerd moment is omgevallen. ,,Je contract bij Welkom Energie is net voor de wintermaanden stopgezet. Dit is helaas een ongunstig moment, omdat het energieverbruik in de winter veel hoger is dan in de zomer. De verwarming staat bijvoorbeeld meer aan en de lampen branden langer. En doordat de tarieven op dit moment hoog zijn, zijn de wintermaanden extra duur.”
Eneco rekent een termijnbedrag van 289 euro per maand. Dat is op basis van een verbruik van 3192 kilowattuur stroom en 1665 kuub gas. Dat bedrag is echter op basis van een heel jaar berekend. ,,Om de komende wintermaanden zo betaalbaar mogelijk te houden, hebben wij het termijnbedrag berekend op basis van je jaarlijkse energiegebruik‘’, schrijft Eneco in een brief die klanten komende dagen ontvangen.
,,Op die manier blijft het termijnbedrag iedere maand hetzelfde en lager dan wanneer we het termijnbedrag zouden berekenen op basis van het gebruik tot 1 maart.”
Hoog bedrag bijbetalen
Klanten die voortijdig opzeggen lopen hierdoor de kans dat ze nog moeten bijbetalen. Dat opzeggen kan vanaf 1 december, met een opzegtermijn van negen dagen. ,,Wanneer er wordt opgezegd moet er rekening worden gehouden met een bijbetaling op de eindafrekening. Dit kan een hoog bedrag zijn.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Duurdere T-shirts en broeken: Primark verhoogt prijzen als gevolg van inflatie
De kleding bij budgetketen Primark wordt duurder. Volgens het Britse moederbedrijf AB Foods ontkomt het bedrijf er vanwege de hoge inflatie niet aan om de prijzen voor bepaalde artikelen te verhogen, zo meldt het concern in een handelsupdate over het eerste kwartaal. -
update
Welkom Energie officieel failliet: gedupeerde klanten zien kans op compensatie slinken
De rechtbank Midden-Nederland heeft Welkom Energie vandaag officieel failliet verklaard. Daarmee neem de kans voor de 90.000 klanten verder af dat ze nog iets van hun geld terugzien. Wel belooft nieuwe leverancier Eneco zijn best te doen om de tariefstijging te beperken. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
PREMIUM
Staat kan rijk worden van faillissement Welkom Energie, ten koste van gedupeerden
De Nederlandse overheid lijkt de lachende derde te worden bij het faillissement van Welkom Energie. Gashandelaar GasTerra, voor de helft van de staat, weigert een flinke partij door Welkom Energie gekocht gas vrij te geven. Dat levert de staat miljoenen op, maar zet de gedupeerde klanten in de kou.
-
PREMIUM
Klanten Welkom Energie voelen zich dubbel gepakt: ‘Welkomstpremie kwijt en twee keer zoveel betalen’
De klanten van Welkom Energie reageren ontzet op het onverwachte omvallen van de energieleverancier en hun verplichte transfer naar Eneco. Velen stellen voor honderden tot duizenden euro's het schip in te gaan. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Huren in sociale sector gemiddeld met 2 procent omhoog
Woningcorporaties verhogen de huren van woningen in de sociale sector vanaf 1 juli gemiddeld met 2 procent. Bij ruim de helft van de woningen (63 procent) blijft die stijging onder de toegestane grens van 2,3 procent, meldt de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes.