Kamer: Bescherm onze bedrijven beter tegen vijandige overnames
De Tweede Kamer wil dat oer-Hollandse bedrijven buitenlandse 'aasgieren' van het lijf kunnen houden als ze op een agressieve manier proberen de macht te grijpen. Ook het kabinet werkt aan een wettelijke beschermingswal bij vijandige overnames.
Bedrijven moeten in de eerste plaats zelf de mogelijkheid hebben en krijgen om zich te beschermen
Veel politieke partijen noemen de belaging van chemiereus AkzoNobel en levensmiddelengigant Unilever door buitenlandse bedrijven 'niet wenselijk', maar ze verschillen van mening over de oplossing van dit probleem. Vanmorgen zei minister Kamp nog op BNR Nieuwsradio het belangrijk te vinden 'dat grote Nederlandse multinationals in Nederland geleid worden'.
Hij onderzoekt daarom vanuit het kabinet of het mogelijk is Nederlandse bedrijven te beschermen. ,,We zijn bezig met een wetsvoorstel voor de telecomsector en er zijn ook mogelijkheden voor het bedrijfsleven als geheel", aldus de minister van Economische Zaken. Een Kamermeerderheid steunt de bewindsman in die intentie. Maar welk verweer werkt het beste?
D66 wil volgens Kamerlid Jan Paternotte dat de overheid zorgt voor een wettelijke bedenktijd, zodat de nodige maatregelen kunnen worden genomen tegen een vijandige overname. ,,Het bedrijf heeft dan de kans zich te bewijzen richting de eigen aandeelhouders. Er moet natuurlijk wel een veiligheidsklep worden ingebouwd", aldus Paternotte. Op zijn verzoek komt hier gelijk na de meivakantie een groot debat over.
Ook het bedrijfsleven vindt dat een goed plan. ,, De overnemende partijen kunnen een bedreiging vormen voor onze unieke koploperspositie", aldus Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW. Hij vindt daarom dat bij deals zorgvuldigheid boven snelheid moet gaan. ,,Bedrijven moeten in de eerste plaats zelf de mogelijkheid hebben en krijgen om zich te beschermen."
Wij vinden de werkgelegenheid, nationale veiligheid en innovatie belangrijk voor vandaag en de toekomst
Nederland is een van de weinige landen zonder optie om fusies of overnames te blokkeren, mocht dat in het landsbelang zijn. In Amerika kan een toetsingscommissie aangeven dat door een deal essentiële technologie of kennis in handen komt van soms ongewenste partijen. Ook in Europa toetst de overheid steeds vaker.
Dat vindt het CDA ook voor Nederland een slimme stap, vertelt Kamerlid Joba van den Berg. ,,Wij vinden de werkgelegenheid, nationale veiligheid en innovatie belangrijk voor vandaag en de toekomst. Wij denken daarom aan een toets; binnenkort komt er een rondetafel en dan willen we van experts horen hoe zij daar tegenaan kijken." Van den Berg stelt dat niet alleen het belang van aandeelhouders telt, maar ook van werknemers en andere belanghebbenden.
Werknemers moet zelfs zeggenschap krijgen in het bedrijf via een werknemersvergadering
Overigens hebben bedrijven in een tal gevallen zelf wel, soms via ingewikkelde constructies, de mogelijkheid om een overname in ieder geval heel moeilijk te maken. Zo werkt KPN met preferente aandelen in een stichting. Die kan in actie komen als een eventuele vijandige overname de continuïteit, zelfstandigheid of identiteit van het bedrijf bedreigt.
Bodemonderzoeker Fugro kan een zogeheten 'gifpil' in werking stellen, waarmee een deel van het bedrijf wordt doorverkocht aan een gelieerde Curaçaose bv. De potentiële koper kan dan fluiten naar dat deel van het bedrijf. Een andere optie is je bedrijf om te vormen en aandeelhouders te belonen, zodat ze de huidige strategie prefereren boven een overname.
De SP wil het verst gaan in maatregelen om de bedrijven te beschermen. Werknemers moeten zelfs zeggenschap krijgen in het bedrijf via een werknemersvergadering, meent Kamerlid Maarten Hijink. ,,Die moet dezelfde rechten hebben als de aandeelhoudersvergadering, zodat een vijandige actie van sprinkhaankapitalisten gedwarsboomd kan worden. De overheid zou bij overnames moeten kunnen kijken naar publieke belangen zoals werk, innovatie en duurzaamheid."
Hoe erg is het eigenlijk als onze multinationals vertrekken? Wij hebben het in de AD Kaascup voor je uitgezocht
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Einde aan het betalen voor je spaargeld: ook Volksbank schaft negatieve rente af
De Volksbank gaat als een van de laatste grote Nederlandse banken zijn klanten vanaf 1 oktober geen negatieve rente meer in rekening brengen. De stap volgt op de renteverhoging met 0,5 procentpunt die de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week doorvoerde. -
PostNL: Alle postbezorgers krijgen vast contract aangeboden
PostNL biedt alle postbezorgers een vast contract aan. Het gaat om zowel werknemers die al in dienst zijn van het postbedrijf als werknemers die net in dienst zijn gekomen. Daarmee worden duizend tijdelijke contracten omgezet in contracten voor onbepaalde tijd. -
Wat is het bestbetaalde beroep van Nederland?
,,Ik ga datgene studeren waarmee ik het meeste geld kan verdienen’’, zei een vriendje van het kind van Peter Olsthoorn, journalist voor Intermediair. Maar in welke beroepsgroepen zijn de salarissen het hoogst, zowel in Nederland als in andere landen? Peter zocht het uit. -
PREMIUM
Oplopend personeelstekort bezorgt Duitse bedrijven hoofdbrekens
In Duitsland zijn de klanten allang terug, alleen is het personeel, net als in Nederland, er niet om ze te bedienen. Hotels, restaurants en de luchthavens komen duizenden handjes tekort. Het gevolg: complete chaos, sluiting en een reële bedreiging van de economische groei. -
PREMIUMKoken & Eten
Blijft bier beter in blik of in glas? En hoe tap je een perfecte pint? Expert geeft haar beste tips
Hoe tap je een perfect biertje? En als je geen tap hebt: hoe kan je je bier het best in een glas schenken zodat je een mooie schuimkraag krijgt? Waarom is een schuimkraag zo belangrijk?De Vlaamse biersommelier Sofie Vanrafelghem geeft de antwoorden op de Dag van het Bier.
-
Economie in Nederland toch gegroeid, bedrijven boeken recordwinst
De economie van Nederland is in de eerste drie maanden van dit jaar toch gegroeid ten opzichte van het slotkwartaal van 2021. Dat komt met name doordat huishoudens meer uitgaven, blijkt uit een nieuwe raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook met de Nederlandse bedrijven gaat het goed: zij boekten in het eerste kwartaal van dit jaar een recordwinst. -
Zo weet je of de airco van je auto aan onderhoud toe is
De airconditioning in je auto draait bij deze zomerse temperaturen overuren en is daardoor eerder toe aan onderhoud. Maar hoe weet je precies wanneer het tijd is om je airco bij te laten vullen? -
Rusland dreigt met stilleggen gaspijplijn naar Europa
Rusland dreigt de Nord Stream-gaspijplijn naar Duitsland na het huidige groot onderhoud niet meer aan te zetten. Volgens een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken hangt de toekomst van de belangrijke verbinding af van zowel de vraag naar gas in Europa als de Westerse sancties tegen Rusland.