Jong en oud tegen korten pensioenen
monsterverbondPensioenfondsen die het water aan de lippen staat, moeten twee jaar respijt krijgen voor ze moeten korten. Dat stelt een monsterverbond van GroenLinks en 50PLUS. Vandaag, op de dag van de pensioendemonstraties, dienen ze een initiatiefwet in.
Als het kabinet het draagvlak voor een nieuw pensioenstelsel echt wil vergroten, moet het de dreigende kortingen van tafel halen, stellen 50PLUS en GroenLinks. Volgens de twee partijen gebruikt D66-minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken de huidige spelregels als drukmiddel om de vakbonden ‘het mes op de keel te zetten’.
Volgens die regels moeten pensioenfondsen met een te kleine buffer namelijk na vijf jaar beginnen met korten. Voor pensioenfondsen in de metaalsector dreigt daardoor dat zij op 1 januari 2020 met afstempelen zouden moeten beginnen. En dat terwijl zowel politiek als sociale partners het er eigenlijk al over eens zijn dat er een nieuw, minder zeker stelsel moet komen waarbij die kortingen van tafel zouden zijn. Er is alleen nog geen akkoord. Sterker nog, er wordt op dit moment helemaal niet onderhandeld.
Chantage
Aan de rendementen van de fondsen ligt het niet
,,Het is domweg niet uit te leggen aan pensioendeelnemers dat ze pensioen moeten inleveren, terwijl dat met het nieuwe stelsel helemaal niet had gehoeven”, zegt GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders. Zijn 50PLUS-collega Martin van Rooijen spreekt zelfs van ‘chantage’: ,,Koolmees zet enorme druk op de vakbonden. En dat over de rug van pensioendeelnemers.” Als pensioenfondsen kortingen twee jaar langer mogen uitstellen, redeneren beiden, geeft dat alle onderhandelaars tijd en lucht om er alsnog samen uit te komen.
Vandaag dienen de twee partijen daarom een initiatiefwet in. Opmerkelijk is de combinatie wel. 50PLUS bedient vooral gepensioneerden, GroenLinks heeft juist een relatief jonge achterban. En ook tussen de twee Kamerleden gaapt een behoorlijke generatiekloof. Van Rooijen, met 76 jaar het oudste Kamerlid, werd in 1942 geboren, Smeulders is van 1987. ,,Martin was tien jaar voordat ik werd geboren al staatssecretaris (in het kabinet-Den Uyl, red.)”, grinnikt Smeulders.
Het leeftijdsverschil weerhoudt hen niet om de handen ineen te slaan. ,,Wij willen juist laten zien dat we er zijn voor jong én oud”, zegt Smeulders. ,,Nu wordt vaak gedaan alsof in de pensioendiscussie oud tegenover jong staat. Maar dat is een valse tegenstelling. De tegenstelling tussen lager en hoger opgeleiden is vele malen groter: lager opgeleiden beginnen eerder met werken en betalen dus langer premie, maar worden minder oud en genieten dus minder lang van hun pensioen. Daarnaast is er een groeiende groep mensen, zzp’ers, flexwerkers, die helemaal geen aanvullend pensioen opbouwt.” Volgens Van Rooijen is een denkomslag nodig: ,,Zolang het verkeerde beeld bestaat dat ouderen de pot leeg eten komen we er niet uit.”
Rendementen
Van Rooijen benadrukt dat het voorstel pensioenkortingen moet afwenden, en niet als hoofddoel heeft om indexatie van pensioenen dichterbij te brengen, want over dat laatste denkt GroenLinks wél anders dan zijn partij. ,,Vergeet niet, de metaalsector hééft al een keer een pensioenkorting voor de kiezen gehad van 7 procent. Dat zou volgens de huidige spelregels, die in een heel andere tijd bedacht zijn, nóg een keer moeten. Terwijl iedereen weet dat het kunstmatig laag houden van de rente door de Europese Centrale Bank ervoor heeft gezorgd dat de dekkingsgraden zo laag zijn. Aan de rendementen die de fondsen maken ligt het niet. Toch moeten zij zich arm rekenen.”
Bij GroenLinks is sprake van voortschrijdend inzicht, erkent Smeulders. ,,Het stelsel zoals we dat nu kennen is wel heel erg prudent. Dat zei Jesse Klaver inderdaad een aantal jaar geleden nog niet. Daarin zijn wij opgeschoven.” Het duo hoopt dat naast de oppositie ook de coalitiepartijen hun kant op zullen komen. Smeulders: ,,Op korte termijn verwacht ik niet veel steun, maar hoe dichterbij de kortingen komen, hoe groter de kans dat zij die willen afwenden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUMColumn
Het ondernemerschap in Nederland heeft op charme nogal ingeboet
Anne-Marije Buckens (33) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
PREMIUM
Hoe de Duitsers nu ook van het Russische gas af willen
Nu Rusland abrupt de gaskraan naar Polen en Bulgarije heeft dichtgedraaid, haast Duitsland zich om voorbereid te zijn op eenzelfde scenario. Minister Habeck van Economische Zaken neemt het strijdplan voor het afscheid van Russische ruwe olie als blauwdruk voor een gasexit. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten.
-
PREMIUM
Van ‘rijkentaks’ tot ‘energie-extraatje’: zo pakt de inflatie uit in onze buurlanden
Overal in Europa lopen de prijzen gestaag op. Wat merken burgers en bedrijven ervan in ons omringende landen? En wat doen overheden om de pijn enigszins te verlichten? Een overzicht. -
PREMIUM
Personeelscrisis bij Transavia: lange wachtrijen en geannuleerde vluchten
Transavia moet de komende weken, ondanks de vakantiedrukte, opnieuw ‘een aantal vluchten’ annuleren. Nederlands grootste vakantievlieger heeft vanwege personeelstekorten en de nasleep van corona soms onvoldoende bemanningsleden beschikbaar. Net nu het vizier na twee crisisjaren op groei gaat. -
KLM lost 311 miljoen euro staatssteun af na opnieuw kleine winst
KLM heeft in het eerste kwartaal een eerste aflossing gedaan van de staatssteun die het in coronatijd ontving. De luchtvaartmaatschappij kon door de stevige groei van het aantal passagiers de vliegtuigen beter vullen in de afgelopen periode en dat leidde voor het derde kwartaal op rij tot een operationele winst.