Volledig scherm
© ANP

Jet Airways schrapt vluchten Schiphol en andere buitenlandse bestemmingen

UpdateJet Airways, de Indiase partnermaatschappij van KLM, heeft al haar  internationale vluchten tot maandag opgeschort. Ook vluchten van en naar Schiphol zijn komen te vervallen. De Indiase maatschappij verkeert in financieel zwaar weer.

Jet Airways vliegt vanaf Schiphol naar Mumbai, Delhi en Bangalore. Volgens Jet Airways Nederland vertrekt vanavond vanaf Schiphol nog één vlucht naar India.  

Partner Air France-KLM zegt op de hoogte te zijn van de financiële situatie van Jet Airways. Die heeft er volgens haar toe geleid dat het normale vluchtschema niet meer gevolgd kan worden.

“Jet Airways heeft de vluchten tussen Parijs CDG en Chennai tot nader order geschorst vanaf 11 april. De luchtvaartmaatschappij heeft haar vluchten van en naar Parijs Charles de Gaulle en Amsterdam Schiphol geannuleerd voor 11, 12 en 13 april’’, luidt het in een schriftelijke verklaring. 

Hulp

“Teams van Air France -KLM helpen klanten die bij Jet Airways zijn geboekt met Air France of KLM-codeshare met het vinden van een alternatieve reisoplossing om hun eindbestemming te bereiken.’’

Air France-KLM staat naar eigen zeggen in nauw contact met haar partner Jet Airways, volgt de situatie ‘zorgvuldig’ en doet er ‘alles’ aan om het ongemak voor de klanten tot een minimum te beperken.

Reserveringen en salarissen

Waarnemers melden op Twitter dat Jet Airways haar IATA-codes heeft verwijderd uit Amadeus CRS, het computerreserveringssysteem voor vluchten. Het verwijderen van de codes zoals W9 zou een teken kunnen zijn dat de Indiase luchtvaartmaatschappij haar vluchtverkoop binnenkort stopt.

Het grondpersoneel van Jet Airways op de luchthaven van Mumbai betoogde vandaag omdat salarissen volgens hen niet meer worden uitbetaald. “We hebben een groot probleem in ons dagelijks leven door het uitblijven van onze salarissen en eisen duidelijkheid over wat er gebeurt in de bedrijfsleiding’’, verklaarden ze tegenover de Indiase nieuwssite Dynamite News. 

Andere bestemmingen

Gisteren meldde de Indiase luchtvaartmaatschappij dat ze zich door een gebrek aan vliegtuigen genoodzaakt zag om ‘binnen enkele dagen’ alle lijndiensten te schrappen tussen Amsterdam en Toronto, Parijs en Chennai en die vanuit Mumbai en Delhi naar Colombo en Singapore.

Jet Airways zei de gedupeerde reizigers te zullen benaderen om een alternatieve reismogelijkheid te zoeken. Lukt dat niet dan wordt de ticketprijs teruggestort, aldus de luchtvaartmaatschappij. De Indiase minister van Handel, Industrie en Burgerluchtvaart meldt op Twitter dat zijn ministerie ‘kwesties met betrekking tot Jet Airways zal herzien’ en ‘noodzakelijke stappen zal nemen om het ongemak voor gestrande passagiers tot een minimum te beperken en hun veiligheid te waarborgen.’  

Bijna miljard aan schulden

Jet Airways kampt al geruime tijd met grote financiële problemen. Volgens de Britse publieke omroep heeft de Indiase luchtvaartmaatschappij ruim 765 miljoen pond (884 miljoen euro) aan schulden en is ze op zoek naar een financiële reddingslijn om een faillissement te voorkomen. 

Jet Airways maakte op 25 maart bekend dat oprichter Naresh Goyal was afgetreden als topman en het bedrijf had verlaten als onderdeel van een reddingsoperatie. 

Inkrimping vloot

De Indiase luchtvaartmaatschappij heeft zo'n 23.000 mensen in dienst en vliegt op 600 binnenlandse en 380 internationale bestemmingen. Om die laatste vluchten te mogen uitvoeren, moeten luchtvaartmaatschappijen in India beschikken over minstens 20 vliegtuigen. Jet Airways heeft officieel een vloot van ruim 100 toestellen maar volgens Indiase media zijn er nog slechts zestien operationeel. 

De maatschappij hield gisteren tien vliegtuigen aan de grond wegens achterstand bij het betalen van de vergoedingen aan leasebedrijven. Een van die toestellen waarop beslag werd gelegd, staat op Schiphol. 

Honderden passagiers

Jet Airways verruilde Brussel in 2016 voor Amsterdam als Europees bruggenhoofd. De komst van Jet Airways naar Schiphol legde de KLM geen windeieren, schreef luchtvaartnieuws.nl eind 2017. De Indiase partner zorgde toen dagelijks voor vijfhonderd passagiers extra voor het KLM-netwerk dankzij vluchten tussen Nederland en India. Dat aantal groeide daarna tot 650 door dagelijkse vluchten op Bangalore.

KLM, Air France en Delta Air Lines werken volgens de nieuwssite samen op codesharebasis richting India. Via de hubs in het Aziatische land worden tientallen doorverbindingen aangebonden in India. Andersom biedt KLM aansluitende vluchten aan in Europa via Schiphol.