Instabox al na zeven jaar failliet: door de pakjescrisis of spel na overname?
Het had hét alternatief moeten zijn voor de pakjeschaos in grote Nederlandse steden. Maar een jaar nadat Redjepakketje werd overgenomen door het Zweedse Instabox, viel vandaag plotseling het doek. Dat treft mogelijk mensen die via Bol.com of De Bijenkorf spullen hebben besteld.
De reden voor het faillissement is onduidelijk. De Nederlandse curator verwijst opvallend genoeg naar de Zweedse woordvoerder van Instabox, die niet thuis geeft.
Redjepakketje wilde sinds 2015 op duurzame wijze een antwoord bieden op de pakjeschaos in steden als Amsterdam. Webwinkelpakjes konden worden afgeleverd bij het bedrijf, dat er vervolgens voor zorgde dat de bestelling op een later tijdstip kon worden afgehaald of op een geschikt moment - per bezorgfiets of duurzame bestelbus - alsnog thuis werd afgeleverd.
Vorig jaar werd Redjepakketje overgenomen door de Zweedse pakketkluisexploitant Instabox, dat daarmee in Nederland actief werd. Instabox is eind vorige maand op zijn beurt overgenomen door branchegenoot Budbee, dat in Nederland juist met de Zweden concurreerde.
Rivaliserende bezorgdiensten
Of het faillissement daarmee te maken heeft en nu een van de twee rivaliserende bezorgdiensten via een faillissement uit de markt is gehaald, wordt in een summiere verklaring van Instabox aan het Nederlandse personeel tegengesproken. Wat de werkelijke reden is, blijft onduidelijk. Vanwege de inflatiecrisis worden er momenteel minder pakketten verstuurd, iets waarvan ook grote spelers als PostNL last hebben
Ook voor Pieter Oranje, die destijds van Redjepakketje meeverhuisde naar Instabox, is de oorzaak volstrekt duister. ,,Dat is voor mij ook een vraag”, zegt hij. ,,Er was woensdagochtend een videocall met het Nederlandse management waarin de boodschap al snel duidelijk was.”
Het faillissement treft volgens hem circa 130 man op kantoor en in de distributiecentra van Instabox in Amsterdam, Zwolle en het Brabantse Rijen. ,,Dat staat nog los van de pakketbezorgers en de ondernemers. Ik ben woensdag ook meteen opgezegd.”
Redjepakketje liet zich vorig jaar overnemen omdat het bedrijf verliesgevend was, in het voorgaande jaar stond het voor 11 miljoen euro in het rood. Even voor de overname regelde het nog een investering van 7,5 miljoen voor de aanschaf van ruim honderd duurzame voertuigen.
Verliesgevend
,,Instabox Nederland was ook verliesgevend”, zegt Oranje. ,,We hadden goede hoop het op de rit te krijgen. Dit is voor iedereen een donderslag bij heldere hemel. We hadden wel verwacht dat na de overname door Budbee er banen zouden verdwijnen, maar dit zag niemand aankomen. Ik had het idee dat er binnen het bedrijf wel de drive was om door te zetten.”
Volgens Oranje worden de activiteiten voortgezet, waarschijnlijk onder de vlag van Budbee. ,,We stonden naast elkaar, zij waren qua pakketjes iets groter. Maar of het nu als Instabee doorgaat zoals de plannen waren, als Budbee, of dat Instabox nog doorstart, weet ik niet. Ik ben niet betrokken bij de overwegingen.”
Teloorgang
Bol.com, waarvoor Instabox leveranties namens aangesloten verkopers deed, laat vandaag weten dat alle bestellingen die door het bedrijf zouden zijn verwerkt, worden geannuleerd. Verkopers moeten hun bestellingen zelf proberen terug te halen. Instabox werkte ook voor onder meer De Bijenkorf.
De teloorgang van Instabox en Redjepakketje volgt op het faillissement van pakketpuntexploitant Parcls dit voorjaar. Het Amsterdamse Parcls wilde met afhaalpunten voor pakjes een alternatief bieden voor de overvloed aan bezorgbusjes in steden.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Prijzen stegen vorig jaar hardst sinds 1975
De kosten van het levensonderhoud lagen vorig jaar gemiddeld 10 procent hoger dan een jaar eerder. De inflatie was daarmee de hoogste sinds 1975, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de energieprijzen zijn sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne flink toegenomen. Ook werden boodschappen fors duurder en automobilisten waren veel meer kwijt aan de pomp. -
Morgen staking bij drankgroothandel, maar we hoeven nog niet te vrezen voor lege schappen
Personeel van drankgroothandels gaat dinsdag staken voor betere arbeidsvoorwaarden. Lege schappen zijn er voorlopig niet te verwachten. ‘Er is veel voorraad.’ -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Operationeel directeur Schiphol vertrekt na ‘verschil van inzicht’
Operationeel directeur van Schiphol Hanne Buis legt haar bestuursfunctie bij de luchthaven per 1 februari neer. Er zou met de raad van commissarissen een ‘verschil van inzicht’ over de ‘operationele aansturing van de luchthaven’ zijn dat niet te overbruggen is. Deze week leek Schiphol de problemen met bagage en lange rijen voor de korte termijn opgelost te hebben. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen
-
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
-
-
PREMIUM
Massaontslag bij Philips; 6000 banen weg wereldwijd, Research hard geraakt
EINDHOVEN - Philips schrapt wereldwijd 6000 banen. In Nederland verdwijnen 1100 banen, vooral Philips Research in Eindhoven wordt hard geraakt. Bij Philips in Best en op de High Tech Campus in Eindhoven treft de reorganisatie naar schatting tussen de 700 en 750 arbeidsplaatsen. -
Vattenfall en Eneco zagen afgelopen jaar 10 tot 30 procent meer mensen met betalingsachterstanden
De grote energieleveranciers Vattenfall en Eneco hebben het aantal klanten met betalingsproblemen het afgelopen jaar flink zien toenemen. Over heel 2022 kwam het aantal mensen met betalingsachterstanden bij Vattenfall 20 tot 30 procent hoger uit.