Inflatie Nederland in december naar 6,4 procent: fors hoger dan de gehele eurozone
updateDe inflatie in Nederland is vorige maand doorgestegen naar 6,4 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Europees geharmoniseerde methode. Dat is een stuk hoger dan de inflatie in de gehele eurozone. Die lag in december op 5 procent, ten opzichte van december 2020.
Dat is maar iets hoger dan de geldontwaarding van de eurozone in november, die 4,9 procent bedroeg (Nederland: 5,9 procent). Hoewel met de nieuwe inflatiecijfers op Europees niveau een einde lijkt te zijn gekomen aan maanden van sterke toename, is het percentage over december wel een recordstand.
Sinds de invoering van de euro was de inflatie nog niet eerder zo hoog. Economen hadden in doorsnee bovendien gerekend op een lichte afname tot 4,8 procent.
Stijgende prijzen
In Nederland zijn de prijzen al langere tijd aan het stijgen. Dat komt onder meer door de haperende herstart van de economie na de coronacrisis, die nog altijd voor tekorten zorgt van bepaalde materialen. Ook veranderend gedrag zorgt voor prijsstijgingen. Zo is door het fors toegenomen webwinkelen de prijs van karton gestegen. Tenslotte speelt ook de sterk gestegen prijs van energie een belangrijke rol.
Volgende week geeft het CBS de Nederlandse inflatie volgens de eigen rekenmethode vrij. Die komt doorgaans iets lager uit en stond in november op 5,2 procent.
De methodes van de verschillende Europese landen voor het berekenen van de inflatie verschillen licht. Zo kan de weging van verschillende zaken anders zijn. Om al die cijfers toch te kunnen vergelijken is de Europees geharmoniseerde methode (HICP) bedacht.
Tekst gaat verder onder de grafiek.
ECB: hoge inflatie tijdelijk fenomeen
De belangrijkste aanjagers van de inflatie in de eurozone zijn nog altijd de hoge energieprijzen. Daar moest op jaarbasis 26 procent meer voor worden betaald. Voedsel, alcohol en tabak waren 3,2 procent duurder dan in december 2020. Zonder die categorieën, die vaak instabiel zijn qua prijs, kwam de inflatie uit op 2,6 procent. Die zogeheten kerninflatie was gelijk aan die in november.
De voortekenen in Europa waren al gunstig, want de Duitse inflatie viel in december lager uit en die in Frankrijk bleef gelijk aan november. Estland heeft met 12 procent de hoogste inflatie van de eurozone, Portugal en Malta met 2,8 en 2,6 procent de laagste. Nederland staat op nummer zes, onder Estland, Litouwen, Letland, Spanje en België.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Huren in sociale sector gemiddeld met 2 procent omhoog
Woningcorporaties verhogen de huren van woningen in de sociale sector vanaf 1 juli gemiddeld met 2 procent. Bij ruim de helft van de woningen (63 procent) blijft die stijging onder de toegestane grens van 2,3 procent, meldt de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUMQuiz
20 jaar de euro: 'Van huidige inflatie moeten we de jarige euro niet de schuld geven’
Op 1 januari 2022 viert de euro zijn twintigste verjaardag. Zal de munt over twintig jaar nog bestaan? Eén ding is zeker: we zijn meer van de munt gaan houden. -
PREMIUM
Op de kleintjes letten: dit wordt in 2022 allemaal duurder
We gaan er komend jaar financieel niet op vooruit. De inflatie stijgt en de energierekening ontploft, maar ook voor zorg en wonen betalen we meer. Dit verandert er in 2022 in je portemonnee. -
Lonen en pensioenen stijgen, maar koopkracht daalt
Werkenden en gepensioneerden zien hun inkomen stijgen dit jaar. Maar die stijging is niet voldoende om het koopkrachtverlies door de hoge inflatie te compenseren.
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Hoge prijzen voor wc-papier dreigen door tekort aan houtpulp
De prijs van wc-papier, tissues en luiers dreigt te gaan stijgen omdat de voorraden van houtpulp sterk zijn gedaald. Dat zegt het Braziliaanse bedrijf Suzano, een van de grootste producenten van pulp en papier ter wereld. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.