Inflatie binnen eurozone naar 4,1 procent: hoogste niveau sinds 2008
De inflatie in de eurozone is deze maand toegenomen tot 4,1 procent op jaarbasis, meldt het Europees statistiekbureau Eurostat op basis van voorlopige cijfers.
Sinds juli 2008 was de geldontwaarding niet meer zo hoog. De sterk gestegen energieprijzen zijn de belangrijkste oorzaak van de hogere inflatie. Ten opzichte van vorig jaar oktober werd energie 23,5 procent duurder. Vooral de gasprijs is de afgelopen maanden flink gestegen.
Niet alleen energie werd duurder. Bedrijven hebben al een tijd last van hogere prijzen voor grondstoffen als hout, staal en cement. Ook grondstoffen voor voedsel zijn flink in prijs gestegen. Die prijsstijgingen gaan fabrikanten steeds vaker doorberekenen aan de klant, vaak de consument. Unilever gaf eerder deze maand al aan de prijzen te gaan verhogen. Ook bouwers rekenen de hoge grondstofprijzen door, waardoor verbouwingen en nieuwbouw duurder worden.
Schaarste
Dat de prijzen stijgen heeft verschillende oorzaken. De belangrijkste is schaarste. Tijdens de coronapandemie hebben veel bedrijven hun productiecapaciteit teruggeschroefd. Er was immers minder vraag naar hun producten. Nu de meeste landen weer open zijn groeit de economie weer en daarmee de vraag naar grondstoffen en halffabricaten als chips. Producenten kunnen de vraag echter niet bijbenen en dat maakt producten en grondstoffen schaars en dus duur.
Daarnaast speelt de enorme prijsexplosie van transporttarieven mee. Vooral vervoer per zeecontainer is enorm in prijs gestegen, en heel veel producten komen via de boot uit China naar Europa. Die kosten worden ook doorberekend aan de klanten.
De verwachting is dat de schaarste en daarmee de hoge prijzen nog wel even aanhouden. Pas in de loop van 2022 zijn de problemen voorbij en zullen de prijzen niet langer door het dak gaan, is de verwachting.
Loon-prijsspiraal
Maar onder economen is ook ongerustheid dat de inflatie hardnekkiger zal blijken. En dan is de kans groot dat werknemers hogere lonen gaan eisen om het verlies aan koopkracht te compenseren. Hogere lonen betekent hogere kosten voor de bedrijven en dus hogere prijzen voor de producten. Dat leidt dan weer tot hogere lonen; zo komt de gevreesde loon-prijsspiraal op gang. Uiteindelijk leidt dat tot een economische recessie.
De ontwikkeling van de inflatie wordt daarom met argusogen bekeken door de Europese Centrale Bank (ECB). Als de inflatie maar tijdelijk is hoeft de ECB niets te doen. Maar als de inflatie hardnekkig wordt moet de ECB ingrijpen en de rente verhogen. Een hogere rente zorgt voor minder economische groei en remt dus de vraag naar producten.
De ECB houdt de rente nu juist laag om de economische groei te stimuleren. Te snel ingrijpen betekent de groei onterecht afknijpen. Te laat ingrijpen betekent dat de inflatie uit de hand loopt en leidt tot een recessie. Vooralsnog verwacht de ECB dat de inflatie maar tijdelijk zo hoog zal zijn en blijft de rente laag.
Beluister hier onze podcast Geld Dichtbij:
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Huizenmarkt stort verder in, volgens ABN: ‘Prijzen dalen sneller dan verwacht’
De dip op de woningmarkt wordt een diep dal. ABN Amro stelt de verwachting voor dit jaar fors naar beneden bij. Dit jaar verliezen koophuizen 6 procent van hun waarde en volgend jaar nog eens 4 procent. -
Detailhandel zet 5,5 procent meer om door hogere prijzen
De detailhandel heeft in november 5,5 procent meer omgezet in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is vooral het gevolg van hogere prijzen, aangezien het verkoopvolume in de meetperiode met 4 procent afnam. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. -
Topman FrieslandCampina wordt nieuwe baas Unilever
Was- en levensmiddelenconcern Unilever krijgt weer een Nederlander als topman. Hein Schumacher, de huidige baas van zuivelbedrijf FrieslandCampina, neemt in juli het roer over van de Brit Alan Jope. -
Fransen willen massaal de straat op uit protest tegen verhoging pensioenleeftijd
President Emmanuel Macron wil doen wat ruim tien jaar lang onmogelijk leek in Frankrijk: de pensioenleeftijd verhogen. De Franse vakbonden hebben al acties aangekondigd. -
Onderzoek: winkelleegstand afgenomen, laagste niveau in tien jaar
Het aantal leegstaande winkelpanden is vorig jaar gedaald naar het laagste niveau in tien jaar. Dat meldt marktonderzoeker Locatus, dat juist meer leegstand had verwacht als gevolg van onder meer personeelstekorten en de opgelopen inflatie. Vooral de horeca leverde ruimte in, de speelgoedbranche breidde juist uit. Directeur onderzoek bij Locatus Gertjan Slob denkt wel ‘dat de bodem bereikt is’.
-
Met video
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.