Volledig scherm
© REUTERS

India ontdekt gebied met 3000 ton gouderts

India heeft velden met meer dan 3000 ton gouderts ontdekt in een van de noordelijke staten. Het land is na China de grootste goudconsument ter wereld en delft zelf jaarlijks 2 tot 3 ton goud. 

Het Zuid-Aziatische land leunt sterk op import om aan de jaarlijkse vraag naar goud te voldoen. Die bedroeg in de afgelopen tien jaar gemiddeld 843 ton per jaar. Het goud wordt voornamelijk gebruikt in sieraden. Voor veel Indiërs is gouden sieraden kopen een vorm van vermogensopbouw. 

India importeerde vorig jaar voor meer dan 29 miljard euro aan goud, waarmee het na olie het belangrijkste importproduct is. De goudvelden werden ontdekt in de dichtbevolkte staat Uttar Pradesh. Die heeft nu milieuvergunningen nodig om het goud te kunnen winnen.

China is zowel de grootste goudproducent als de grootste goudconsument. 

 1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
  PREMIUM

  Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

  De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”