In 5 jaar tijd ruim 35.000 migranten uit India naar ons land: ‘Zijn slim en werken hard’
De instroom van het aantal immigranten uit India is de afgelopen jaren verdubbeld, blijkt uit cijfers van het CBS. Na Syriërs vormen ze nu de grootste groep niet-westerse immigranten.
Kwamen er in 2012 nog 3955 Indiase immigranten onze kant op, in 2017 waren dat er al 8630. In die vijf jaar kwamen in totaal 35.490 Indiërs hierheen. Het betreft vrijwel allemaal hoogopgeleide werknemers die in de ICT komen werken. Grote bedrijven halen hen via de populaire kennismigrantenregeling hierheen. Mits aan enkele eisen wordt voldaan - zo moet een bepaald minimumsalaris worden betaald - verstrekt de IND relatief gemakkelijk een visum.
Vinay Dasa is niet verbaasd over de groeiende populariteit van Indiase werknemers. Zelf kwam hij in 2008 op 25-jarige leeftijd uit India naar Nederland om als software-ingenieur bij Philips te werken. Met zijn zelf opgerichte bedrijf Teamexpat rekruteert hij tegenwoordig landgenoten voor grote bedrijven in de Brainport-regio, zoals ASML en Philips.
,,India telt de grootste ICT-arbeidsmarkt ter wereld. Er wonen 1,3 miljard mensen, dat is een enorme vijver vol talent. En India was lange tijd een Britse kolonie, iedereen spreekt goed Engels. Dat maakt Indiase werknemers zeer aantrekkelijk voor Nederlandse bedrijven."
Cricket en lezen
India kent de grootste ICT-arbeidsmarkt ter wereld, er wonen 1,3 miljard mensen
Frank Korf, met zijn bedrijf WorldEmp uit Velsen werft hij Indiase werknemers, steekt eveneens de loftrompet. ,,Indiërs zijn slim, leergierig, werken hard en integreren doorgaans goed. Als je vraagt wat hun hobby's zijn krijg je twee antwoorden: cricket en véél lezen. Dan bedoelen ze geen Harry Potter, maar vakliteratuur om zich te kunnen ontwikkelen.”
Met name multinationals en techbedrijven willen Indiërs, ziet Teamexpat oprichter Dasa. ,,Bedrijven als Philips, Shell, Booking.com hebben eigen onderzoekscentra en hebben daarvoor hoogopgeleide werknemers nodig." Dasa haalt ze uit de regio Bangalore. ,,Dat is het Silicon Valley van India.”
Zelf koos Dasa destijds voor Nederland omdat zijn vrouw, eveneens ICT’er, van de IND hier ook mocht werken. ,,Dat mocht in de VS, waar we ook heen konden, niet." Hij had destijds niet vermoed dat hij nu nog in Nederland zou verblijven. ,,Ik had destijds nog nooit van het land gehoord en kende alleen Amsterdam.”
Verder lezen na de foto
Hoewel Indiërs modelwerknemers zijn, is goede scouting wél vereist, zegt Korf van WorldEmp. Hij ziet dat veel werkgevers zelf op LinkedIn gaan zoeken. ,,Dat werkt meestal niet, lang niet elke werknemer is geschikt en kan hier aarden." Zelf bezit WorldEmp daarom een eigen kantoor in Pune, bij Mumbai. ,,Wij hebben psychologen in dienst die testen of werknemers zich sociaal en cultureel kunnen aanpassen. Als een werknemer niet happy is, is dat slecht voor hemzelf én de werkgever.”
CBS-cijfers laten zien dat het overgrote deel van de Indiase immigranten opvallend genoeg in slechts enkele gemeenten terechtkomen: Amsterdam, Den Haag, Amstelveen, Eindhoven, Rotterdam en Delft. Meest opvallend is hun aanwezigheid in Amstelveen, waar op 90.000 inwoners zeker 5000 Indiërs wonen. De stad geldt inmiddels in de volksmond als 'Little India' of 'Mumbai aan de Amstel'.
Veel werkgevers gaan zelf op LinkedIn zoeken. Dat werkt meestal niet
Volgens Vinay Dasa is het logisch dat Indiase immigranten voor de grote steden kiezen. ,,In kleine dorpen voelen ze zich minder welkom, zo open zijn Nederlanders niet. Indiërs willen hun kinderen bovendien naar een internationale school sturen. In de stad zijn verder Indiase restaurants en winkels beschikbaar en kunnen ze bij elkaar in de buurt wonen.”
Probleem is wel de huisvesting, stelt Dasa. Het is in Eindhoven erg lastig om woningen voor Indiase immigranten te regelen. ,,Zeker vorig jaar was crazy, toen rekruteerden bedrijven op grote schaal. Dit jaar lukt het wat beter."
Expatregeling
Hetzelfde geldt voor Amsterdam met zijn recordhuizenprijzen, zegt Frank Korf van WorldEmp. Het is mede de reden dat het bedrijf tegenwoordig scoort met 'virtuele werknemers'. ,,Zij werken in India vanuit ons kantoor en houden via video contact met hun werkgever in Nederland." Vraag is of de sterke groei van Indiase immigranten doorzet. De salarissen voor knappe ICT-koppen zijn in India zo gestegen dat het steeds moeilijker wordt mensen hierheen te halen, ziet Vinay Dasa. Minpunt is verder dat het kabinet de expatregeling, waarbij buitenlandse werknemers over 30 procent van hun inkomen geen belasting hoeven te betalen, heeft verkort van acht naar vijf jaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
1
Record: Saoedisch oliebedrijf verdiende vorig jaar 4788 euro per seconde dankzij de oorlog
Olie- en gasconcern Saudi Aramco heeft afgelopen jaar een recordwinst van 161 miljard dollar geboekt. Omgerekend is dat ruim 151 miljard euro. -
Overheid VS gaat alle tegoeden failliete Silicon Valley Bank beschikbaar maken
De Amerikaanse overheid gaat rekeninghouders bij de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) vanaf maandag toegang geven tot al hun tegoeden. Dat melden de federale overheidsdienst FDIC, het ministerie van Financiën en de centrale bank in een gezamenlijke verklaring zondagavond (plaatselijke tijd). Daarmee willen ze naar eigen zeggen verdere besmetting van het financiële systeem in de kiem smoren. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging
-
PREMIUM
Afhankelijkheid van Chinese zonnepanelen zorgt voor ongemak in Duitsland
Duitsland verkwanselde tien jaar geleden de zonnesector. Tegenwoordig zijn de Duitsers volledig aangewezen op de productie van zonnepanelen in China. Het ongemak daarover is groeiende. -
-
-
PREMIUM
Bankaandelen wereldwijd in vrije val na faillissement Amerikaanse bank voor techbedrijven
Bankaandelen zijn wereldwijd in een vrije val geraakt na het faillissement van de Amerikaanse Silicon Valley Bank. Dat leidt tot zorgen én slechte herinneringen aan de kredietcrisis. Is die onrust terecht? Zes vragen over de situatie. -
Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde
Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al 18.000 banen verdwenen bij het bedrijf.