Volledig scherm
© ANP XTRA

‘Hypotheekadviseur vangt geld voor doorverwijzen klant naar energieverkopers’

Hypotheekadviseurs krijgen geld van commerciële partijen als keukenboeren, installateurs van zonnepanelen en energiebedrijven voor elke nieuwe klant die zij aanbrengen. Die vergoeding kan van een paar tientjes oplopen tot honderden euro’s. De eigen beroepsorganisatie van hypotheekadviseurs, de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP), trekt hierover aan de bel: ,,Klanten hebben vaak geen idee.’’

Het fenomeen speelt al een paar jaar en is in korte tijd uitgegroeid tot een vrij brede en gangbare praktijk, signaleert de NVHP.  Volgens de beroepsorganisatie worden zo’n beetje alle hypotheekadviseurs wel minimaal één keer per jaar benaderd door een commerciële partij met de vraag of zij klanten willen doorverwijzen in ruil voor een financiële vergoeding. 

Onlogisch is dat niet: hypotheekadviseurs weten vaak als eerste van iemands verhuisplannen en dat maakt een tussenpersoon een aantrekkelijk contact voor commerciële partijen zoals leveranciers van zonnepanelen of warmtepompen. Vooral die installateurs zouden flink wat geld neertellen voor een nieuwe klant. Als het tot een deal komt, zouden percentages van 10 tot 15 procent over het totaalbedrag worden betaald. 

Dat maakt het een leuke, aanvullende inkomstenbron voor hypotheekadviseurs, beaamt de NVHP. Verboden is de praktijk niet, maar wat de branchevereniging betreft zouden adviseurs hier alleen op in mogen gaan als zij er open en eerlijk over zijn naar klanten. En aan die transparantie schort het nogal eens. Zorgwekkend, vindt de club. 

Vertrouwen

,,Als klanten achteraf horen dat de hypotheekadviseur die ze had doorverwezen naar een bepaalde keukenboer daar een vergoeding voor heeft gekregen, kan dat hun vertrouwen ernstig ondermijnen. Een klant kan zich ook gaan afvragen hoe goed en oprecht het hypotheekadvies eigenlijk was. Dat schaadt het vertrouwen en daar kan uiteindelijk de hele financiële sector onder lijden’’, vreest het bestuur van de NVHP. 

De NVHP zegt de consumentenwaakhond AFM op de hoogte te hebben gesteld over de praktijken. Officieel valt dit buiten het toezicht van de waakhond, omdat het niet om een financieel advies gaat.

  1. KLM in de fout: extra schadevergoeding voor ontslagen begeleidster van vips

    KLM in de fout: extra schadever­goe­ding voor ontslagen begeleid­ster van vips

    Luchtvaartmaatschappij KLM moet een ervaren werkneemster die beroemde artiesten en pornosterren begeleidde bij vertrek en aankomst op Schiphol een extra schadevergoeding ter waarde van 75.000 euro betalen. De vrouw, die als vip-begeleidster werkte, werd begin vorig jaar als gevolg van een arbeidsconflict ontslagen. Haar werkgever heeft daarbij ‘ernstig verwijtbaar’ gehandeld, oordeelde het Amsterdamse gerechtshof gisteren in hoger beroep.