Huizenkoper verliest vertrouwen in de woningmarkt
De situatie op de woningmarkt wordt steeds nijpender voor kopers. Volgens de nieuwste monitor koopwoningmarkt van TU Delft loopt het aanbod van koopwoningen rap terug. Het gevolg: de consument begint het vertrouwen in de woningmarkt te verliezen.
Het zal herkenbaar zijn voor de gemiddelde huizenzoeker. Je ziet een leuke woning op Funda en belt direct voor een bezichtiging. Grote kans dat je nét te laat bent. Of: als het wél tot een bezichtiging komt, dan sta je daar waarschijnlijk niet als enige. Heb je je zinnen gezet op dat ene huis, dan moet je diep in de buidel tasten en fors overbieden om andere kapers weg te jagen.
Het is geen pretje voor de potentiële koper, vat hoogleraar Peter Boelhouwer van TU Delft samen. De belangrijkste verklaringen: het aanbod van nieuwe en bestaande koopwoningen blijft dalen én de prijs blijft stijgen.
Cijfers onderbouwen dat beeld. Het aantal verkochte woningen lag in het tweede kwartaal op 52.900, 10 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde verkoopprijs ligt inmiddels met 284.639 euro ruim boven het niveau van net voor het uitbreken van de crisis in 2008. Dat was toen 259.425 euro.
Gekte
Deze ontwikkelingen blijven niet zonder gevolgen: de gekte begint huizenzoekers steeds meer tegen te staan, zo blijkt uit de monitor koopwoningmarkt van TU Delft die elk kwartaal verschijnt. Het vertrouwen is tanende en die lijn zet zich door.
,,Als dit zo doorgaat, dan zullen er voor het einde van dit jaar voor het eerst sinds augustus 2014 weer meer huishoudens zijn die geen vertrouwen in de woningmarkt hebben dan huishoudens die positief zijn gestemd.”
Een kentering, dus. Is dat erg? Ja, zegt Boelhouwer. Een zorgelijke ontwikkeling, noemt hij het. Naast de financiële mogelijkheden is namelijk vertrouwen nodig om de woningmarkt draaiende te houden. Zonder dat vertrouwen haken kopers af.
Boelhouwer: ,,Je ziet al dat mensen zich nu al minder oriënteren op een huis. Na de zoveelste teleurstelling laten ze het erbij zitten. Zeker voor mensen met een gemiddeld of laag inkomen is het met de stijgende huizenprijzen bijna niet meer te doen.”
Ook dit wordt bevestigd door de cijfers: gemiddeld ligt de betaalde koopprijs nu amper 0,1 procent onder de vraagprijs. In grote delen van Nederland met een krappe woningmarkt moeten kopers dus inmiddels meer dan de vraagprijs betalen.
Problematisch
Echt problematisch wordt het op de woningmarkt als de hypotheekrente oploopt, vermoedt de woningmarktdeskundige van de TU Delft. De rente schommelt nu nog rond de 2,5 procent. ,,Als de hypotheekrente stijgt naar 5 of 6 procent, dan is het voor veel mensen gedaan met de financierbaarheid.”
Het kan ertoe leiden dat de woningmarkt weer net zo vast komt te zitten als in de crisisjaren. Destijds daalden huizenprijzen met 20 tot 25 procent, waardoor dik 1 miljoen huishoudens onder water kwamen te staan. Oftewel: de hypotheek was hoger dan de waarde van het huis.
Zo somber ziet Boelhouwer het niet in. ,,Er is vooralsnog geen reden om aan te nemen dat de rente zo hard gaat stijgen. En uit onderzoek blijkt dat mensen een stijging tot 3 of 4 procent wel kunnen hebben, ook doordat de salarissen stijgen en er overwaarde op de woningen is ontstaan. Bovendien is op de kapitaalmarkt genoeg geld beschikbaar.”
Waar alle woningmarktdeskundigen het over eens zijn: de woningmarkt heeft snel behoefte aan méér aanbod. Van de toename van nieuwbouw hoeven de huizenzoekers weinig te verwachten. In de laatste vier kwartalen blijft het aantal verstrekte vergunningen steken rond de 15.500 woningen. ,,De door de overheid gewenste nieuwbouwproductie van jaarlijks 75.000 woningen zullen we de komende twee jaar zeker niet halen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
PREMIUMhoogleraar2
Waarschuwing voor steeds zwaardere sancties: ‘We storten ons in diepe recessie’
Woensdag maakte de Europese Commissie het plan bekend voor een complete boycot van Russische olie. Het Westen moet oppassen met steeds zwaardere sancties tegen Rusland aan te kondigen, waarschuwt Harald Benink, hoogleraar economie aan de Universiteit van Tilburg. -
PREMIUM
Een jaar en vele betaaldeadlines later leeft Chinees vastgoedbedrijf Evergrande nog steeds
Deze week verstreek weer geruisloos een betalingsdeadline van het Chinese vastgoedbedrijf Evergrande, dat kampt met een schuld van $300 miljard. Het herstructureringsplan dat in maart zou komen is nu verschoven naar juli. Ondertussen duurt de vastgoedcrisis in het land voort. -
Omzet PostNL daalt door wegvallen effecten corona
De omzet van PostNL is in het eerste kwartaal gedaald. Dat komt onder meer doordat in dezelfde periode vorig jaar meer pakketten werden verstuurd vanwege de coronapandemie. Ook de hoeveelheid brieven liep terug omdat vorig jaar nog veel uitnodigingen voor een coronavaccinatie bij mensen thuis werden afgeleverd. -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
PREMIUM
Restaurants zuchten onder de torenhoge voedselprijzen
Amper bekomen van de zware coronalockdowns moeten restaurants in de Beierse hoofdstad München nu opboksen tegen hoge voedselprijzen. Sommige Gaststätte berekenen de extra kosten al door aan de klanten. -
Nederlandse inflatie in april licht gedaald
De inflatie in Nederland is in april wat minder sterk gestegen dan een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ligt de inflatie deze maand op 11,2 procent op jaarbasis. In maart gingen de consumentenprijzen nog met 11,7 procent omhoog.