Hoge energierekening? Ga voor stroom per uur
Meer en meer energieleveranciers bieden gas en licht aan op basis van actuele uur- en dagprijzen. Voor consumenten valt daarmee tot 270 euro per jaar mee te besparen, claimt adviesbureau Roland Berger in een nieuw onderzoek.
Hoewel de Nederlandse energiemarkt met zo'n vijftig aanbieders supercompetitief is, bieden energiecontracten al jaren weinig keuze. Consumenten kunnen de prijs voor één tot drie jaar vastzetten en zo onzekerheid uitsluiten. Of ze nemen energie af op basis van halfjaarlijks (per januari en juli) wijzigende tarieven.
Nieuwkomer easyEnergy brak begin 2017 met die praktijk en lanceerde een nieuw concept: energie volgens de actuele prijzen van de zogeheten energiebeurs APX. Voor gas verschilt de prijs per dag, voor stroom zelfs per uur. De aanbieder kan dat doen nu in miljoenen huizen een slimme meter hangt die ieders verbruik tot op de minuut registreert.
De energienota kan 10 tot 30 procent omlaag
Gas en licht op basis van actuele prijzen is vrijwel altijd voordeliger, claimt het energiebedrijf. ,,Aanbieders lokken klanten met allerlei welkomstpremies en bonussen,” sprak Maarten Roelfs, ceo van easyEnergy bij de introductie. ,,Na een jaar ga je echter honderden euro’s meer betalen, tenzij je blijft wisselen, wat de meeste mensen niet doen.”
Onderzoek
Maar is energie op basis van spotmarktprijzen daadwerkelijk goedkoper? Volgens Roland Berger wél. De consultant bekeek alle stroom en gasprijzen die afgelopen drie jaar golden en vergeleek ze met wat Nederlanders volgens CBS-data gemiddeld betaalden voor energie.
De conclusie: de energierekening van huishoudens en MKB-bedrijven kan 10 procent tot bijna een derde omlaag. Voor een doorsnee gezin (vier personen) bedraagt de besparing over 2016 bijna 270 euro, exclusief vaste leveringskosten. Voor 2015 becijfert Roland Berger het voordeel op 254 euro en het jaar daarvoor 10 euro minder.
In het midden- en kleinbedrijf is een kapper (21.000 kilowattuur stroom en 2800 kuub gas per jaar) in 2016 met spotprijzen 372 euro voordeliger uit, in de jaren daarvoor 301 en 342 euro. Een cafetaria bespaart 596 tot 734 euro en een agrarisch bedrijf zelfs 1046 tot 1346 euro.
Verder lezen na de infographic
Nuance
Ik heb totale autonomie geëist, anders had ik dit onderzoek niet verricht
David Frans, die het onderzoek namens Roland Berger deed, plaatst een nuance: het voordeel is met name fors voor ‘slapende’ consumenten, die jarenlang bij hun bestaande leverancier blijft. ,,Actieve consumenten die jaarlijks switchen kunnen ook veel besparen. Zij kunnen jaarlijks immers een welkomstpremie of bonus op te strijken.”
Volgens Frans is energie op basis van spotprijzen vrijwel altijd voordeliger. ,,Pas als de prijs gedurende een jaar verdubbelt, kan een spotprijscontract duurder uitvallen dan een traditioneel contract.”
Mooie cijfers, maar hoe objectief is Roland Berger? Het onderzoek is in opdracht van NieuweStroom en easyEnergy verricht, de aanbieders van die nieuwe spotprijzencontracten. Onderzoeker Frans zegt '100 procent' in te staan voor de uitkomsten. ,,easyEnergy en NieuweStroom klopten aan omdat ik vorig jaar een inventarisatie maakte van welke effecten deze nieuwkomers op de Nederlandse energiemarkt kunnen hebben. ,,Ik heb totale autonomie geëist en gekregen, anders had ik dit onderzoek niet verricht.”
Zekerheidshalve doet het AD navraag bij Gaslicht.com, dat easyEnergy meeneemt in zijn vergelijkingen. De online vergelijker plaatst diverse kanttekeningen: ,,Om te bewijzen dat energie op basis van actuele prijzen daadwerkelijk voordeliger is, moet Roland Berger eigenlijk vergelijken met de actieaanbiedingen van toen,” zegt Sanne de Jong.
In 2016 boden de voordeligste pakketten op Gaslicht.com een besparing van 350 euro voor een gemiddeld huishouden. ,,Dat is hoger dan de 270 euro uit het onderzoek.”
De vraag is verder wat toekomstige ontwikkelingen zoals het afknijpen van de gaskraan in Groningen voor gevolgen hebben. ,,Het verleden biedt geen garanties voor de toekomst,” zegt De Jong. ,,Consumenten kunnen niet inschatten of het voor komend jaar een slimme deal is.”
Ze wijst op de huidige situatie. ,,Het pakket van easyEnergy levert momenteel 187 euro voordeel op ten opzichte van de variabele pakketten van Eneco, Essent en Nuon. Dat is 85 euro minder dan het voordeligste pakket op onze site.”
Voordeliger
Veel Nederlanders zijn risicomijdend en zijn graag verzekerd van een vaste prijs
Kanttekeningen of niet, duidelijk is dat consumenten en MKB voordeliger uit kunnen zijn met actuele energieprijzen. En nu de energiemarkt zo concurrerend is, komen meer aanbieders met gas en licht op basis van actuele prijzen.
Binnenkort start bijvoorbeeld EnergyZero, de leverancier heeft op 31 januari een vergunning van de ACM ontvangen. Van de grote spelers startte Eneco afgelopen november een proef, waarbij honderd klanten stroom per uur gaan afrekenen. Idee is dat mensen energie gaan gebruiken op voordelige momenten en het energieverbruik zo meer gespreid wordt.
Voor de zakelijke markt bieden NieuweStroom en Essent’s merk Powerhouse energie op basis van dag- en uurprijzen.
Terwijl meer aanbieders met actuele prijs-contracten komen, happen consumenten en bedrijven nog niet massaal toe. ,,Veel Nederlanders zijn risicomijdend en zijn graag verzekerd van een vaste prijs,” zegt De Jong van Gaslicht.com. Nadeel van spotprijzen is verder dat de kosten in de winter beduidend hoger liggen dan in de zomer. En mocht zich ineens een strenge winter voordoen, wordt dat effect alleen maar groter.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Chaos op Schiphol: poging tot bestorming veiligheidscontrole
Boze reizigers hebben zondagavond op Schiphol geprobeerd de veiligheidscontrole te bestormen. Dat gebeurde nadat beveiligers een groot aantal wachtrijen afsloten omdat hun dienst er op zat, terwijl er nog lange wachtrijen stonden. Ook gisteren kampt de luchthaven nog met grote personeelstekorten bij de controles. -
PREMIUMmet video
Voorjaarsdroogte slaat hard toe: boeren waarschuwen voor mislukte oogsten
Nederland gaat gebukt onder een van de droogste voorjaren ooit. Een deel van de oogst dreigt te mislukken. Boeren waarschuwen voor voedseltekorten. -
1000 euro boete
Woeste klant belt politie omdat hij 2 euro voor espresso moet betalen in Italiaanse koffiebar
Een hoogoplopende ruzie over de prijs van een kopje koffie liep in een Italiaanse koffiebar dusdanig uit de hand dat de politie erbij gehaald moest worden. De eigenaar werd uiteindelijk veroordeeld tot een boete van 1000 euro omdat hij de prijs niet duidelijk genoeg zou hebben geadverteerd.
-
PREMIUMhoogleraar2
Waarschuwing voor steeds zwaardere sancties: ‘We storten ons in diepe recessie’
Woensdag maakte de Europese Commissie het plan bekend voor een complete boycot van Russische olie. Het Westen moet oppassen met steeds zwaardere sancties tegen Rusland aan te kondigen, waarschuwt Harald Benink, hoogleraar economie aan de Universiteit van Tilburg. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
met video
Opnieuw honderden Nederlandse miljoenen naar luchtvaartconcern Air France-KLM
Nederland steekt opnieuw geld in luchtvaartgroep Air France-KLM. De staat wil zo zijn belang van 9,3 procent in de groep op peil houden. De staat betaalt 220 miljoen euro mee aan een kapitaalinjectie van in totaal 2,2 miljard euro.