Volledig scherm
PREMIUM
© GUUS SCHOONEWILLE

Hoe pikken we het leven op na het coronavirus?

De week van PhlippenSandra Phlippen is chief economist bij ABN Amro en universitair docent aan de Erasmus School of Economics.

Steeds vaker hoor ik mensen filosoferen over hoe het ­leven er na corona uit zal zien. Als we de stopknop zo radicaal kunnen indrukken als we nu doen en over – zeg – een jaar weer volop aan het leven deelnemen, hoe anders zou het dan kunnen zijn?

Minister-president Rutte heeft ons te kennen gegeven dat het virus niet iets van een paar weken en ­mogelijk ook niet van een paar maanden zal zijn. Dit gegeven ­alleen al heeft ervoor gezorgd dat ondernemend Nederland zich ­massaal achter de oren aan het krabben is over de vraag hoe ze de afzet digitaal aan de man kunnen brengen. Dat geldt niet alleen voor restaurants die in groten getale ­bezorgdiensten ontwikkelen, maar ook onze pianoleraar bijvoorbeeld heeft na twee weken uitval een nieuwe digitale dienst om aan te bieden in de markt: quarantaine-pianoles.

  1. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
    PREMIUM
    Geldoorlog in Europa

    Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

    De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?