Hoe DAF zich terugvocht naar de top
Op de kop af 25 jaar geleden ging DAF failliet. Een massaontslag volgde. Rinus van den Boomen mocht blijven. Hij hoopt zijn pensioen te halen bij de autofabriek.
Hij moet wit zijn weggetrokken, zaterdag 27 februari 1993, vandaag op de kop af 25 jaar geleden. Luttele seconden dacht Rinus van den Boomen dat hij tot de afvallers bij DAF behoorde. Een gevoel om nooit te vergeten. ,,Alsof iemand je vastpakt."
Op die gitzwarte zaterdag wachtten 5.000 medewerkers van DAF in Eindhoven met angst en beven op de postbode. Zouden ze na het faillissement mogen blijven of niet?
Bij Rinus van den Boomen klepperde de brievenbus in Eindhoven tussen kwart voor 9 en 9 uur. Hij weet het nog als de dag van gisteren. ,,Om half 9 was ik al door collega's gebeld: heb je post gehad? Iedereen kreeg een ontslagbrief, op A4-formaat, in een grote envelop. Als daar ook een kartonnen kaartje met een tijdelijk passeerbewijs voor de poort in zat, mocht je maandag terugkomen. Mijn vrouw ging de post halen, niet ik. Ze sneed de envelop netjes open, pakte de brief en ging die lezen. Ik schudde met de envelop; er kwam niets uit. Ik keek nog eens goed. Helemaal onderin zat het kaartje, vastgeklemd in een hoek. Ik kon terugkomen. Ik heb er een stuk taart op gepakt."
Contrast
Rinus van den Boomen is nu 58 jaar oud. DAF floreert, 25 jaar na het faillissement. Het contrast is groot. Productierecords worden gebroken. DAF zoekt naarstig naar 350 extra medewerkers om de productielijn nog harder te kunnen laten lopen. De orders vliegen het bedrijf om de oren.
Rinus van den Boomen merkt het in zijn baan op de kwaliteitsdienst. Als ervaren medewerker bewaakt hij de kwaliteit van het werk van vier teams die leidingen en bedradingen in de vrachtwagens monteren. Vraagbaak voor collega's is Van den Boomen ook, vooral op technisch vlak. Gewapend met zaklampje, balpen en notitievellen loopt hij door de fabriek.
Grote stappen
DAF heeft in de organisatie rond de productie grote stappen gezet, vindt Van den Boomen. Hij roemt het productiesysteem van de in 1996 aangetreden nieuwe Amerikaanse eigenaar Paccar. ,,Fouten worden nauwelijks nog gemaakt. Onderdelen worden direct aan de productielijn geleverd. Belangrijk is waar je het materiaal neerzet. Voor wielmoeren moet je geen tien meter hoeven lopen. Door de afstanden te verkleinen kun je veel winnen. We maken duizenden onderdelen voor een vrachtwagen. Als je daarin een slag kunt maken, is dat gigantisch belangrijk."
Wat DAF ook heeft geleerd: je moet een truck pas gaan bouwen als de order binnen is. Begin 1993 stond het bedrijfsterrein in Eindhoven vol met nieuwe vrachtwagens, wachtend op een klant. Doordat op voorraad produceren de gewoonte was, had Van den Boomen niet het idee dat een faillissement op komst was. ,,Het was allemaal wat minder, dat wel. We moesten op de kleintjes letten. En er gingen verhalen en geruchten over een fusie of overname, maar je wist niet wat daarvan waar was."
Massaontslag
Toen duidelijk werd dat het mis was en een massaontslag zou volgen, trokken duizenden DAF'ers in een protestmars naar het Stadhuisplein. ,,Het plein stond vol. De impact in Eindhoven was groot. Dat zo'n grote fabriek zo diep in de put kon raken... Het was niet te bevatten."
Ondanks een zoektocht op zolder heeft hij de ontslagbrief heeft niet kunnen terugvinden. Maakt niet uit, de zaterdag waarop die in de bus viel, staat toch wel in zijn geheugen gegrift. De maandag daarop trouwens ook. ,,Hele afdelingen waren leeg. Op mijn afdeling van vier man bleven we met z'n tweeën over."
Vijftien jaar al werkte hij toen bij DAF. Op zijn 18de reed hij samen met zijn vader op de fiets naar het bedrijf om er te solliciteren. Heel erg zou hij het hebben gevonden als hij weg had gemoeten. ,,DAF was een onderdeel van me geworden."
Rinus van den Boomen heeft er nu 40 jaar op zitten. Hij hoopt bij DAF zijn pensioen te halen. Hij is vol vertrouwen. Bij economische tegenwind valt DAF niet meer zomaar om, zo bleek tijdens de crisisjaren na 2008. ,,Klanten blijven geloven in ons product. We maken een klasse auto."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
ING gaf medewerkers tot 2000 euro energiebonus, toch nog stakingsdreiging
ING heeft alle medewerkers onlangs gecompenseerd voor de hoge energierekening. Dat meldt de bank aan deze site na vragen over de dreigende staking. Personeel kreeg, afhankelijk van hun salaris, een tegemoetkoming die kon oplopen tot 2000 euro bruto. -
PostNL moet dit jaar 20 miljoen euro besparen en schrapt enkele honderden banen
PostNL is van plan om in 2023 tweehonderd tot driehonderd voltijdsbanen te schrappen, meldt het postbedrijf. Ook neemt het bedrijf, waar zo'n 37.000 mensen werken, andere maatregelen om kosten te besparen. -
Deze informatie kun je allemaal halen uit een kenteken
Een nummerbord is als een ijsberg: er is weinig te zien aan het oppervlak, maar wanneer je een duik neemt in de materie, kun je er veel informatie uit halen. Welke soorten nummerborden zijn er en hoe gebruik je de kentekencheck? -
Niet eerder sinds begin deze eeuw meldden zó veel mensen zich ziek op het werk
Nederlanders melden zich steeds vaker ziek op het werk. Het afgelopen kwartaal bedroeg het ziekteverzuim 5,6 procent. Dat is het hoogste percentage sinds 2000. -
PREMIUM
Komst nieuwe hyperstore bewijst: voor speelgoed gaan we weer naar de winkel
De klad in speelgoedland? Komende week opent de Ierse speelgoedgigant Smyths Toys in Amsterdam zijn eerste van twintig megawinkels in ons land. En ook onze eigen speelgoedzaken worden weer gevonden, door kinderen en ‘kidults’, spelende volwassenen. ,,Een cadeau samen uitzoeken is leuker in een echte winkel.”Rotterdam, Amsterdam
-
PREMIUMupdate
Vrees voor nieuwe bankencrisis na problemen bij Credit Suisse: ‘Iedereen is bezorgd’
Grote problemen bij de Zwitserse ‘systeembank’ Credit Suisse zorgen voor veel onrust op de financiële markten. De Europese Centrale Bank heeft uit voorzorg banken in de eurozone gevraagd hoeveel geld ze hebben uitstaan bij de Zwitsers. -
-
-
‘Onbekend’ virus waarmee veel mensen besmet raken: dit moet je weten over HPV
Jaarlijks overlijden 400 mensen aan kanker veroorzaakt door het HPV-virus. De leeftijd voor jongeren om het vaccin tegen dit seksueel overdraagbare virus gratis te kunnen krijgen is onlangs verlaagd naar 10 jaar. Maar wat is het HPV-virus precies en waarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd in te enten? -
PREMIUMEnergierekening
Rian betaalt 25 euro per maand: ‘Stekker van cv-ketel doe ik er alleen in als ik warm wil douchen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Rian den Haan (62) uit Spijkenisse.