Hittegolf en herfstcollectie gaan slecht samen, winkeliers passen zich aan
fast fashionExtreme temperaturen of niet, de meeste kledingmerken hebben hun eerste herfstkleren alweer klaarliggen. Maar weinig mensen lopen nu al warm voor een trui of vest. Hoe overleven kledingwinkels dan toch deze temperaturen? ,,Winkeliers stellen zich steeds meer in op de actualiteit."
,,De ijsfabriek draait nu misschien overuren, maar volgende week is het alweer een stuk afgekoeld", aldus Paul te Grotenhuis van brancheorganisatie INretail. Het effect van de hitte op de kledingverkoop valt te overzien, wil hij maar zeggen. ,,Als het 23 graden is, is het alweer een stuk logischer om iets voor de herfst te kopen."
De kledingindustrie is een stuk flexibeler geworden. Zo is het 'ouderwetse seizoenspatroon' - zoals Te Grotenhuis het noemt - volledig op de schop gegaan, waardoor er nu niet slechts vier keer per jaar, maar bij bepaalde winkels zelfs om de paar weken nieuwe kleding bij komt.
,,Vaak is er een basiscollectie, waar tussentijds geleverde items aan worden toegevoegd." Zo kan de industrie inspelen op de laatste trends. Het uiterste van deze 'fast fashion'-werkwijze is misschien wel het model dat een keten als Zara hanteert: van tekentafel tot kledingrek in 25 dagen.
Inspelen op het moment
Veel winkels zijn jaloers op het model van Zara, dat de hele keten in eigen hand heeft
Goed nieuws voor winkeliers dus, want de overgang naar een nieuw seizoen met andere temperaturen gaat een stuk geleidelijker. Om op onverwachte uitschieters zoals een hittegolf in te spelen, maken winkeliers bovendien afspraken met hun leveranciers. ,,Als winkel kun je bij goede afspraken tijdens een superzomer zeggen: lever die collectie maar in week veertig in plaats van 38", legt Te Grotenhuis uit.
Dergelijke deals zijn niet alleen weggelegd voor grote spelers. ,,Ook kleine winkeliers kunnen profiteren van dit soort afspraken, door gezamenlijk meer in te kopen. Zo kunnen winkels het model van Zara, dat zelf de hele keten in eigen hand heeft, een beetje nabootsen. Want daar zijn de meesten toch wel erg jaloers op."
Of het ook mogelijk is om orders eerder binnen te krijgen dan gepland, weet Te Grotenhuis niet zeker. ,,Je hebt natuurlijk te maken met logistiek; je kunt niet een boot vanuit Azië op turbostand hierheen laten varen. En het hangt er vanaf of de kleding al in een container klaarligt. Fabrieken hebben hun planning ook, dus ze kunnen niet zomaar met productie schuiven."
Toch betekent dat niet dat het proces niet versneld kan worden. ,,Kleinere bestellingen kunnen eventueel wel last minute worden gedaan, en dan dichterbij, bijvoorbeeld in Portugal." Dit verschilt volgens de retailwoordvoerder wel per merk, leverancier en fabriek.
Verliezers
Arbeiders die wij spreken zeggen dat de werkdruk steeds verder toeneemt
Voor het milieu is de constante stroom van kleding niet optimaal. Maar of er ook menselijke verliezers zijn door dit systeem, is niet gemakkelijk vast te stellen. Volgens de Schone Kleren Campagne, een organisatie die zich inzet voor kledingwerkers, is de industrie voor het trekken van dergelijke conclusies niet transparant genoeg.
,,Maar de arbeiders die wij spreken zeggen wel stuk voor stuk dat de werkdruk steeds verder toeneemt", vertelt woordvoerder Tara Scally. ,,Korte levertijden en verhoogde werkdruk kunnen natuurlijk goed met elkaar samenhangen." Kledingwerkers melden onder meer dat ze steeds meer kledingstukken per uur moeten maken, tot onrealistische hoeveelheden. ,,De stuks die ze niet af krijgen, moeten ze in eigen tijd afmaken, waarvoor ze niet betaald krijgen."
Te Grotenhuis verwijst voor de werkomstandigheden naar het convenant over verantwoord ondernemen in de kleding- en textielsector, dat bedrijven in 2016 met de Nederlandse overheid sloten. ,,Uitzonderingen en excessen zijn er altijd, maar er wordt onder meer hiermee hard gewerkt aan betere omstandigheden."
Ondertekenaars van het convenant beloven zich in te zetten voor een eerlijk systeem, maar critici stellen onder meer dat afspraken niet concreet genoeg zou zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Branden zijn ook business, dus de producent van het geel-rode blusvliegtuig doet weer goede zaken
Zes Europese landen hebben een grote order geplaatst voor het beroemde geel-rode blusvliegtuig van Canadair. Opmerkelijk, want het wordt al jaren niet meer gemaakt. -
Bestelknop van Bol.com deugde volgens kantonrechter niet, consument hoeft rekening niet te betalen
Een uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam heeft mogelijk grote gevolgen voor Bol.com en andere webwinkels. Volgens de rechter voldeed de bestelknop van Bol.com namelijk niet aan de vereisten. Een consument die nog een rekening had openstaan bij de webwinkel, hoefde die van de rechter daarom niet te betalen. -
Klant internetwinkel AliExpress krijgt meer rechten
Internetwinkel AliExpress heeft zijn algemene voorwaarden aangepast om Europese consumenten meer rechten te geven. Dat meldt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt vandaag. -
Rusland draait gaskraan weer open, Europa haalt voorlopig opgelucht adem
Europa lag anderhalve week in spanning maar Rusland heeft de Nord Stream-gaspijplijn na een onderhoudsbeurt weer geopend. De vrees dat de Russen de gaskraan richting Duitsland helemaal zouden afsluiten als reactie op de sancties blijkt voorlopig ongegrond. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie.
-
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
PREMIUMColumn
Zzp-en in Nederland.... dat is meer dan alleen even langs de KvK
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden.